0

مقالات مطالعات‌ اقتصاد انرژي‌

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:مقالات مطالعات‌ اقتصاد انرژي‌
شنبه 23 اردیبهشت 1391  9:21 PM

 7 : مطالعات‌ اقتصاد انرژي‌ زمستان 1386; 4(15):167-189.
 
مديريت و سياستگذاري در بخش گاز (چالش ها و آموخته ها)
 
خالقي شهلا*
 
* شركت ملي نفت ايران
 
 

سياستگذاري کلان و جامع در بخش انرژي، به ويژه گاز که داراي نقش مهم و استراتژيکي در تامين سبد انرژي کشور است، همواره جزيي از دغدغه هاي مهم و اساسي سياستگذاران کلان کشور مي باشد. اما عليرغم اعتقاد بسياري از سياستگذاران در خصوص اجراي چنين هدف ساختاري، تاکنون نهادي مستقل که بتواند مباحث مربوط به انرژي، به ويژه گاز را بطور مستمر و جامع دنبال نمايد، تشکيل نشده است. صنعت گاز ايران طي سال هاي اخير به مرحله جديدي از بلوغ رسيده که عمدتا ناشي از تفکرات "دسترسي به منابع عظيم گازي" و "صيانت کشور در مقابل بحران هاي جهاني انرژي" بوده است. از طريق گسترش سيستم گازرساني در کشور، سهم گاز در سبد انرژي به ميزان 60 درصد افزايش يافته و وابستگي برخي از بخشهاي اقتصاد کشور (به ويژه بخش خانگي) به سيستم گاز رساني تشديد شده است. با اين حال متاسفانه اين بلوغ با مصوبات قانوني متوازن و موثر در کليه ابعاد (از جمله قيمت گذاري، استانداردهاي مصرف، تخصيص بهينه) همراه نبوده است. نتايج حاصل از اعمال سياستگذاري هاي جامع و متوازن در اين بخش منجر به ايجاد بحران هاي مقطعي طي سالهاي اخير شده است و مي تواند در بلندمدت موجب بحران هاي پايدار در بخش انرژي و در نتيجه آسيب پذيري اقتصاد ملي و امنيت ملي کشور گردد.
بنابراين، در راستاي صيانت از منابع انرژي کشور و نيز ايجاد بنيان هاي قوي و پايدار جهت نظام مند نمودن سياست ها و خط مشي ها در اين بخش، ايجاد نهاد و ساختاري قانون مند و بنيادين در راستاي تبيين سياستگذاي هاي متوازن بلندمدت مرتبط با بخش انرژي به ويژه گاز طبيعي اجتناب ناپذير است. ضرورت اين امر با در نظر گرفتن تحولات بنيادين جاري در راستاي حاکميت اصل 44 قانون اساسي و تسريع روند فعاليت ها به سوي خصوصي سازي و کاهش سهم دولت در انجام فعاليت هاي زيربنايي بيش از پيش احساس مي گردد.
در اين مقاله ضمن بررسي ساختار بخش گاز در ايران و ضرورت برنامه ريزي بلندمدت، مولفه هاي مهم تاثيرگذار بر سياستگذاري در اين بخش، چگونگي نگرش به «استراتژي ملي انرژي» و بهره گيري از تجربه ديگر کشورهاي جهان در راستاي «نظام مند نمودن ساختار بخش انرژي و گاز» جهت جلوگيري از آسيب پذيري اقتصاد کشور در بلند مدت مورد توجه قرار مي گيرد.
 

 
كليد واژه: سياست گاز، امنيت ملي، قيمت نسبي گاز، کشورهاي با مازاد و کمبود دوره اي گاز، قيمت گذاري گاز و استراتژي ملي انرژِي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها