0

بانک مقالات تاریخ

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:بانک مقالات تاریخ
چهارشنبه 13 اردیبهشت 1391  1:02 PM

 4 : علوم انساني الزهرا پاييز 1385; 16(60 (ويژه نامه تاريخ)):77-107.
 
نگرشي بر شورش درويش رضا در عصر شاه صفي (1041 ه.ق)
 
ثواقب جهان بخش*
 
* گروه تاريخ، دانشگاه لرستان
 
 

اين پژوهش در پي يافته هايي براي پرسش هاي زير مي باشد:
1- شورش درويش رضا در دوره شاه صفي از چه عواملي نشات مي گرفت و اهداف آن چه بود؟، 2- ماهيت فكري و اجتماعي اين شورش چگونه بوده است؟، 3- اين شورش چه سرنوشتي پيدا كرد؟ و چرا؟
شورش درويش رضا به سال 1041 ه.ق. در قزوين و در دوره زمامداري شاه صفي صفوي (52-1038 ه.ق.) رخ داد. درويش رضا با بهره جستن از زمينه هاي اجتماعي- اقتصادي و برخي آموزه هاي مذهبي و نيز تاثيرپذيري از عقايد و تفكرات برخي از جنبش هاي اجتماعي سركوب شده در دولت صفوي، توانست توده وسيعي از مردم ترك و تاجيك را كه از نظام اقتصادي موجود و فشارهاي مالياتي ناراضي بودند به گرد خويش فراهم آورد و با وعده برقراري عدالت اجتماعي و طرح دعوي مهدويت و نيابت امام زمان (عج) براي خويش، احساسات آنها را عليه دولت مركزي بسيج نمايد، هر چند كه شورش او در همان آغاز حركت، به دست دولتخواهان در قزوين سركوب شد و نتوانست در وضعيت موجود تغييري پديد آورد.
در اين مقاله، علل بروز شورش درويش رضا و اقدامات او، ماهيت فكري و فرآيند تحولات آن، آموزه هاي موثر بر انديشه وي و عوامل شكست شورش مورد بررسي و تحليل قرار گرفته است. اين پژوهش از نوع پژوهش تاريخي و روش انجام آن به صورت كتابخانه اي و جمع آوري اطلاعات با تاكيد بر منابع اصلي به شيوه فيش نگاري است. سپس با ارزيابي و تجزيه و تحليل اطلاعات به سازماندهي و استنتاج از آن پرداخته شده است.

 
كليد واژه: صفويه، شاه صفي، درويش رضا، نقطويه، قلندران، شورش، مهدويت، قزوين
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها