پاسخ به:دانلود مقالات ژئوفیزیک
پنج شنبه 24 فروردین 1391 6:37 PM
42: توسعه مدل ليتولوژي سرعت جهت تخمين سرعت لرزه اي ميانگين سازند نامقاوم گچساران منطقه مورد مطالعه: قسمت جنوبي فروافتادگي دزفول
|
تميمي ناصر، عبدالهي فرد ايرج، شرکتي شهرام، سكوتي ديارجان محمدرضا |
كنفرانس ژئوفيزيك ايران 1387;ارديبهشت 1387(13) |
کلید واژه: |
خلاصه:
تهيه و توسعه مدل سرعت بهينه جز لاينفک و پر اهميت تمامي مراحل پردازش و تفسير داده هاي لرزه اي است. تهيه اين مدل با دقت و اطمينان بالا به خصوص در مناطق با پتانسيل بالاي نفت و گاز مانند فروافتادگي دزفول در خوزستان داراي اهميت ويژه اي است. از جمله مهمترين سازندهاي مناطق نفت خيز جنوب ايران، سازند گچساران است که به عنوان پوش سنگ سازند آسماري عمل مي کند. به علت شرايط ويژه اي ساختماني و چينه اي اين سازند که ناشي از خصوصيات تکتونيکي منطقه رسوبي و خواص ليتولوژيکي سازند ياد شده مي باشد، تخمين سرعت و تهيه مدل سرعت براي اين سازند همواره چالش زا بوده است.
در اين مقاله سعي بر آن است که با استفاده از نمودارهاي ليتولوژي، صوتي و لرزه اي چاه هاي منطقه جنوب فروافتادگي دزفول مدل ليتولوژي - سرعت بهينه اي براي سازند گچساران ارايه شود. جهت ارايه اين مدل، در ابتدا مدل رياضي چند متغيره خطي براي تخمين سرعت بر حسب ليتولوژي در هر چاه ارايه مي شود. ضرايب معادله خطي در هر چاه محاسبه مي گردد و نقشه ضرايب معادله براي منطقه تهيه مي شود. پس از آن يک معادله چند متغيره خطي براي سازند گچساران در کل منطقه محاسبه و به عنوان يک مدل کلي و صرفنظر از تغييرات محيطي ارايه مي گردد. در پايان نيز با استفاده از نقشه هاي ليتولوژي سازند گچساران در منطقه مورد مطالعه و بر اساس مدل هاي سرعت جامع (GVM) و محلي (LVM) در نقشه سرعت ميانگين براي سازند گچساران ارايه مي گردد.
بررسي دو نقشه سرعت ارايه شده نشان دهنده کارايي اين دو مدل در مناطقي با پيچيدگي ساختماني و چينه اي بسيار بالا است و مي تواند به عنوان يک معيار در کنار ديگر اطلاعات لرزه اي جهت تخمين سرعت مورد استفاده قرار گيرد. همچنين با توجه به مقايسه نتايج دو مدل سرعت به نظر مي رسد که مدل سرعت منطقه اي با تخمين بسيار بهتري قادر به نشان دادن تغييرات سرعت در منطقه است.
|