0

جزوات و مقالات فلسفی

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

پاسخ به:جزوات و مقالات فلسفی
سه شنبه 5 اردیبهشت 1391  10:24 AM

 3 : پژوهشنامه فلسفه دين (نامه حكمت) بهار و تابستان 1385; 4(7):57-81.
 
فرگه، ويتگنشتاين و استدلال زبان خصوصي
 
دباغ سروش*,مثمر رضا
 
* موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران
 
 

يكي از مهم ترين موضوع هايي كه ويتگنشتاين در پژوهش هاي فلسفي بدان پرداخته است، مساله زبان خصوصي است. بنا بر نظر وي كاربر زبان از آن جهت كه كاربر زبان است، نمي تواند انديشه ها، احساس ها و عواطف خود را به زباني يكسره خصوصي و فردي بيان كند. واژه ها و جمله ها معنايي خصوصي ندارند. برهان زبان خصوصي ويتگنشتاين بر تمايز «صحيح – آنچه صحيح به نظر مي آيد»، استوار است.
از سوي ديگر فرگه در مقاله انديشه به سود عينيت معنا استدلال مي كند. به نظر وي در بحث از مفهوم «معنا» همواره بايد تمايز انديشه از تصور را پيش چشم داشت. تصور امري كاملا خصوصي و ذهني، و با تصوير ذهني در پيوند است؛ حال آنكه انديشه، عمومي، عيني و مرتبط با معناست.
ويتگنشتاين در صورتبندي استدلال زبان خصوصي اش از تلقي فرگه از معنا تاثير پذيرفته است و با اين حال، از هستي شناسي افلاطوني فرگه بر كنار بوده است.
در اين مقاله نخست مستقيما به شرح استدلال زبان خصوصي ويتگشتاين خواهيم پرداخت و استدلال را از طريق استدلال تبعيت از قاعده، به عنوان كليد اصلي فهم استدلال زبان خصوصي، صورتبندي خواهيم كرد. در مرحله بعد استدلال زبان خصوصي را در پرتو تبيين واقع گرايانه از معنا تعبير خواهيم كرد. در گام سوم، مقاله به شرح برداشت واقع گرايانه فرگه از معنا مي پردازد. در نهايت، استدلال زبان خصوصي ويتگنشتاين را با قرائت فرگه اي از معنا مقايسه خواهيم كرد.

 
كليد واژه: فرگه، ويتگنشتاين، استدلال زبان خصوصي، استدلال تبعيت از قاعده، معنا، عينيت، واقع گرايي، ضد واقع گرايي
 
 

 نسخه قابل چاپ

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها