0

ساز و کار ربوی و بانکداری اسلامی

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

ساز و کار ربوی و بانکداری اسلامی
جمعه 26 اسفند 1390  3:44 PM

بدون تردید تصویب و اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا با فاصله اندکی از پیروزی انقلاب اسلامی و حذف ربا از سیستم بانکی، موفقیت بزرگی برای طراحان قانون و مسئولان بانکی وقت به‎ حساب می‎ آید، لیکن این به‎ معنای پایان کار و رسیدن به قانون کامل و بی ‎نقص نیست، بلکه این قانون نیز همانند همه قوانین بشری نیازمند مطالعه و اصلاح و تکمیل مستمر است.


اقتصاد اسلامی

حال که بیش از دو دهه از اجرای این قانون می ‎گذرد، مناسب است با استفاده از تجربیات نظام بانکی ایران و سایر بانک ‎‎های بدون ربا، قانون عملیات بانکی بدون ربا را نقد و بررسی و نسبت به اصلاح و تکمیل آن اقدام کنیم. برای این منظور مطالعه ‎ای گسترده روی انتقاد‎هایی که از زمان اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا، از سوی محققان و صاحب‎ نظران مطرح شده بود صورت گرفت، اشکالات و انتقاد‎های اساسی را می‎ توان در موارد زیر طبقه ‎بندی کرد و از جمله آن می ‎توان به عدم ارائه تعریفی روشن و کاربردی از نظام بانکی و تبیین قلمرو شمول قانون، متأثر شدن قانون از شرایط اقتصادی اول انقلاب به ‎ویژه از نگرش دولتی بودن بانک‎ ها، عدم قابلیت قانون برای طراحی الگو‎های متناسب با انواع مؤسسات اعتباری بانکی و غیر بانکی، عدم جامعیت و نارسایی قانون نسبت به اهداف و سلیقه ‎‎های سپرده‎ گذاران، عدم جامعیت و نارسایی قانون نسبت به اهداف و سلیقه ‎‎های متقاضیان تسهیلات و... اشاره کرد.

یکی از اشکالات و نا رسایی ‎‎های قانون عملیات بانکی بدون ربا، عدم ارائه تعریفی روشن و کاربردی از نظام بانکی و تبیین قلمرو شمول قانون است، همیشه یک قانون مناسب بایستی از جهت قلمرو شمول قانون روشن و گویا باشد، اما این ویژ‎گی در قانون فعلی رعایت نشده است. امروزه مؤسسات اعتباری بانکی و غیر بانکی مختلف با نام ‎‎های گوناگون در کشور تأسیس شده ‎اند که از یک طرف معاملاتی شبیه بانک‎‎ ها دارند و از طرف دیگر به‎ نام بانک شناخته نمی‎ شوند، در نتیجه از جهت شمول قانون، محل اختلاف هستند. مانند مؤسسات مالی اعتباری، تعاونی ‎‎های اعتبار، شرکت‎‎ های لیزینگ، صندوق‎‎ های قرض‎ الحسنه و امثال آن ‎‎ها که از یک طرف با طراحی انواع ابزار‎های بانکی اقدام به تجهیز منابع پولی می ‎کنند و از طرف دیگر، به شیوه ‎‎های گوناگون به تخصیص آن منابع می ‎پردازند. روشن است که این نوع مؤسسات اعتباری گرچه در ابتدای کار، به ‎دلیل حجم کم فعالیت ‎‎های ‎شان نگران‎ کننده نیستند، اما با گسترش دامنه فعالیت ‎شان، به ‎ویژه زمانی ‎که بتوانند از طریق خلق پول روی حجم نقدینگی تأثیر گذارند بسیار خطرآفرین خواهند بود؛ همچنین متأثر شدن قانون از شرایط اقتصادی اول انقلاب، به‎ ویژه از نگرش دولتی بودن بانک‎ ‎ها که براساس قانون، فعالیت آن ‎ها در جهت تحقق اهداف و سیاست‎ ها و برنامه‎ ‎های اقتصادى دولت جمهورى اسلامى، با ابزارهاى پولى و اعتبارى، به ‎عنوان یکی از اهداف پنج‎ گانه نظام بانکی مطرح شده است که با تغییر شرایط اقتصادی کشور به ‎ویژه تفسیر جدید اصل 44 قانون اساسی، بازنگری قانون عملیات بانکی بدون ربا ضرورت داشته و دیدگاه سابق نسبت به صنعت بانکداری اصلاح شده و زمینه برای فعالیت همه مؤسسات اعتباری بانکی و غیربانکی دولتی و خصوصی فراهم شود.

یک نظام بانکی کامل باید با طراحی انواع سپرده‎‎ ها و تسهیلات توان جذب وجوه مازاد همه سپرده ‎گذاران را داشته باشد

تجربه بیش از 30 سال صنعت بانکداری بدون ربا و تنوع و تحولات اقتصادی جوامع اسلامی، نشان می ‎دهد که قانون عملیات بانکی بدون ربا نباید در الگوی خاصی منحصر شود، بلکه باید چنان جامع و کامل طراحی شود که هر الگوی عملیاتی را بتواند پوشش دهد، به‎ عبارت دیگر هر مؤسسه اعتباری بانکی یا غیر بانکی بتواند متناسب با اهداف و ماهیت خودش، از ابزار‎ها و راه ‎کار‎های آن قانون دست به انتخاب زده و به فعالیت اعتباری بپردازد. برای مثال اگر بانک یا مؤسسه‎ ای بخواهد تنها با استفاده از عقود انتفاعی با سود معین فعالیت کند، اگر بانک یا مؤسسه‎ ای بخواهد تنها با استفاده از عقود انتفاعی مشارکتی با سود انتظاری و متغیر فعالیت کند، اگر مؤسسه ‎ای بخواهد تنها با عقود غیرانتفاعی مثل قرض‎ الحسنه فعالیت کند و همین ‎طور اگر بانک یا مؤسسه بخواهد ترکیبی از همه یا بخشی از آن‎ ها را داشته باشد، باید قانون ظرفیت لازم را داشته باشد. بر این اساس قانون باید به ‎گونه ‎ای طراحی شود تا بتواند هر بانک یا مؤسسه اعتباری غیر بانکی با هر ماهیت و سلیقه ‎ای را پوشش دهد، البته راهکار لازم جهت نظارت و کنترل بانک مرکزی برای جلوگیری از اجرای الگو‎های ضعیف و غیر اصولی نیز دیده شود. یک نظام بانکی کامل باید با طراحی انواع سپرده‎‎ ها و تسهیلات توان جذب وجوه مازاد همه سپرده ‎گذاران را داشته باشد، چون مطالعات نشان می‎ دهد اهداف، انگیزه‎ ‎ها و روحیات سپرده‎ گذاران در جوامع اسلامی متفاوت است.

قانون فعلی بانکداری بدون ربا، افزون بر این ‎که برخی از این نیاز‎ها را جواب نمی ‎دهد یا کامل جواب نمی‎ دهد، با برخی نارسایی‎ های فنی و شرعی نیز مواجه است. از دیگر مباحث موجود در بانکداری اسلامی بحث سپرده جاری، سرمایه ‎گذاری عام و خاص و قرض‎ الحسنه پس‎انداز است که در حال حاضر این مباحث دارای اشکالات بانکی و فقهی هستند. در باب قرض‎ الحسنه پس ‎انداز، اولا برخی از بانک ‎ها، با استناد به مالکیت خود بر این منابع، برخلاف تبلیغات خود و برخلاف اهداف سپرده ‎گذاران، بخشی از منابع این نوع سپرده ‎‎ها را به‎ جای این‎ که وام قرض‎ الحسنه بپردازند، در اعطای تسهیلات سودآور به‎ کار می ‎گیرند.

بانکداری اسلامی

ثانیا غالب مؤسسات اعتباری بانکی و غیربانکی برای تشویق سپرده ‎گذاران به ‎صورت قرعه ‎کشی جوایزی اهدا می ‎کنند، گرچه بسیاری از مراجع تقلید سپرده ‎گذاری به قصد شرکت در قرعه ‎کشی جوایز را مجاز می ‎شمارند، اما گروهی دیگر با توجه به ماهیت قرارداد فیمابین بانک و سپرده‎ گذار، درآن شبهه می ‎کنند. به ‎نظر می ‎رسد راه ‎حل، در تغییر رابطه حقوقی بین بانک با سپرده ‎گذار است، یعنی برای جلوگیری از اشکالات سه‎ گانه، ماهیت حقوقی، این نوع سپرده‎‎ ها از قرض‎ الحسنه به وکالت برای قرض‎ الحسنه تغییر یابد (بانک وکیل سپرده ‎گذار پس‎انداز باشد تا سپرده‎ او را به متقاضیان، وام قرض‎ الحسنه بپردازد)، در این صورت اولا، بانک حق ندارد مانده سپرده ‎‎های قرض‎ الحسنه را در تسهیلات سودآور به‎ کار گیرد،ثانیا، به ‎عنوان وکیل و شخص ثالث، هم می ‎تواند به هر مقدار که بخواهد به سپرده‎ گذار جایزه دهد و هم می‎ تواند به مقدار هزینه اعطای قرض‎ الحسنه از متقاضی وام، کارمزد دریافت کند.

همچنین در ناحیه اعطای تسهیلات نیز قانون فعلی با مشکلات و نارسایی ‎‎هایی مواجه است، در برخی موارد بانک‎ ‎ها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی راه ‎کار لازم برای اعطای تسهیلات را ندارند و در مواردی راه ‎کار موجود متناسب با نیاز مشتری نیست، در نتیجه بسیاری از قرارداد‎ها صوری می‎ شود و در برخی موارد امکان اجرای صحیح آن در بانک‎ ‎ها وجود ندارد یا نیازمند هزینه عملیاتی بالایی است. این در حالی است که غنای فقه اسلامی و تجربه بعضی از بانک‎ ‎های بدون ربا نشان می ‎دهد که با وارد کردن عقود مناسب ‎تر می ‎توان خلاء موجود را پر کرد. توضیح این نکته ضروری است که برخلاف الگوی عملیاتی که باید ساده و روان باشد، قانون هر چه کامل ‎تر و غنی‎ تر باشد، بهتر است تا هر یک از بانک ‎‎ها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی بتوانند متناسب با اهداف و توانایی ‎‎های خود از ظرفیت‎ ‎های قانون و ابزار‎های به‎ کار رفته در آن را گزینش کنند که می‎ توان به خرید دین و استصناع برای عبور از این مشکلات اشاره کرد.

قانون عملیات بانکی بدون ربا نباید در الگوی خاصی منحصر شود، بلکه باید چنان جامع و کامل طراحی شود که هر الگوی عملیاتی را بتواند پوشش دهد

 مطابق فتوای مشهور فقهای شیعه، اگر دین واقعی باشد خرید و فروش (تنزیل) آن به قیمتی کمتر از قیمت اسمی دین صحیح است، کما این ‎که بر اساس موافقت فقهای شورای نگهبان، خرید دین، شیوه ‎ای قانونی است و می ‎تواند در تسهیلات بانکی مورد استفاده قرار گیرد، اما از آن‎ جا که شیوه خرید دین در قانون عملیات بانکی بدون ربا فعلی نیامده، بانک‎ ‎ها نمی ‎توانند برای اعطای تسهلات به شیوه خرید دین از منابع سپرده ‎‎های سرمایه ‎گذاری استفاده کنند و تنها مجازند از منابع مالکیتی بانک‎‎ ها استفاده کنند و این موجب محدودیت بانک‎ ‎ها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی می ‎شود، با افزودن خرید دین به شیوه ‎‎های اعطای تسهیلات، بانک‎ ‎ها و مؤسسات اعتباری غیر بانکی می ‎توانند به وکالت از طرف صاحبان سپرده ‎‎های سرمایه ‎گذاری، منابع آنان را در تسهیلات سود‎آور از طریق خرید دین استفاده کنند. با وجود همه تفاسیر موجود و شناسایی نارسایی‎ ‎ها، تنظیم قانون عملیات بانکی بدون ربای ایران، در زمانی انجام گرفت که این نوع از بانکداری، چه در عرصه نظری و چه در عرصه عملی، دوره طفولیت خود را می ‎گذراند و در خیلی از ابعاد بانکداری به ‎ویژه در مباحث بانک مرکزی و سیاست‎‎ های پولی و ابزار‎های آن، کار تحقیقی زیادی صورت نگرفته بود، در نتیجه طراحان قانون عملیات بانکی بدون ربا، از باب احتیاط برخی از ابزار‎های مشروع، چون تغییر در نرخ سپرده قانونی، تغییر در نرخ تنزیل مجدد و عملیات بازار باز (از طریق ابزار‎های مالی اسلامی) را کنار گذاشته و به ابزار‎هایی روی آوردند که اولا از جهت مفهوم ابهام داشته و ثانیا کارایی لازم را نیز ندارند. این در حالی است که در سایه مطالعات جدید بانکداری و مالیه اسلامی می ‎توان از ابزار‎های بیشتر و کاراتری استفاده کرد که ضرورت ایجاد آن ‎ها امروز انکارناپذیر است


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها