0

نهادهای مالی گوی رقابت بورس انرژی را از نفتی ها و برقی ها ربودند

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

نهادهای مالی گوی رقابت بورس انرژی را از نفتی ها و برقی ها ربودند
جمعه 12 اسفند 1390  7:14 PM

نسخه چاپيارسال به دوستان
گزارش کامل فارس از مجمع هیئت موسس بورس انرژی
نهادهای مالی گوی رقابت بورس انرژی را از نفتی ها و برقی ها ربودند

خبرگزاری فارس:با برگزاری مجمع هیئت موسس بورس انرژی که با رقابت شدید و 18 گروه روبرو بود، نخستین ترکیب حقوقی اعضاء هیئت مدیره 7 نفره نهایی و راه برای انتخاب مدیرعامل و شروع بکار چهارمین بورس کشور باز شد اما اتحاد نهادهای مالی موجب شد تا نفتی ها و برقی ها نتوانند به هدف اصلی خود برسند.

خبرگزاری فارس: نهادهای مالی گوی رقابت بورس انرژی را از نفتی ها و برقی ها ربودند

به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس، درجریان برگزاری مجمع هیئت مؤسس بورس انرژی که صبح پنج شنبه با حضور 76 درصد از سهامداران برگزار شد،رئیس سازمان بورس در سخنانی ضمن عذر خواهی از متقاضیان ناکام پذیره نویسی سهام این بورس نکاتی را بیان و بلافاصله سالن همایش های رازی را ترک کرد.سپس هیئت

رئیسه ای با حضور احمد قلعه بانی ،‌ عسکری مارانی، ملاکی ، متین و سید علی حسینی تشکیل شد و بعد از قرائت گزارش عملکرد دبیرکمیته اجرایی ابتدا 19 شرکت و نهاد مالی برای ورود به نخستین هیئت مدیره 7 نفره این بورس اعلام آمادگی کردند اما در ادامه کارگزاری بورس کالای خاورمیانه از نامزدی خود انصراف داد.

* نامزدی 18 شرکت و نهاد برای ورود به هیئت مدیره

براساس این گزارش، 18 نامزد شامل شرکت های نفت و گاز پارسیان، سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا، سرمایه‌گذاری ایران، بازرگانی پتروشیمی،صندوق کارکنان بانک‌ها، صنایع برق و انرژی صبا، شاهراه طلایی نفت و گاز پتروشیمی، شرکت تولیدی آرین ماهتاب گستر، سرمایه‌گذاری تدبیر، صندوق کارکنان نفت، توسعه پتروی ایران، کیمیا اسپیدی قشم، فولاد مبارکه و همچنین شرکت‌های کارگزاری بانک ملت، مهرآفرین، سرمایه و دانش و خبرگان سهام اعلام آمادگی کردند اما بعد از شمارش آرا سهامداران حقوقی و حقیقی شرکت در شرف تاسیس بورس انرژی، ترکیب نخستین هئیت مدیره 7 نفره بورس انرژی مشخص شد.

*ترکیب نخستین هئیت مدیره 7 نفره بورس انرژی

براین اساس شرکت های آرین ماهتاب گستر،سرمایه‌گذاری ایران،نفت و گاز پارسیان،کارگزاری مهر آفرین، سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا، مدیریت سرمایه گذاری ایران و کارگزاری بانک ملت به ترتیب اخذ رای  برای دو سال و به عنوان اعضاء حقوقی هیئت مدیره چهارمین بورس انرژی مشخص شدند.

همچنین شرکت های سرمایه گذاری تدبیر، صندوق کارکنان نفت و توسعه پترو هم به عنوان اعضا علی البدل و موسسه حسابرسی رهیافت به عنوان حسابرس و بازرس قانونی شرکت 20 میلیارد تومانی انرژی و روزنامه های اطلاعات و دنیای اقتصاد به عنوان روزنامه های رسمی انتخاب شدند.

*دستان خالی نفتی ها از کرسی های هیئت مدیره

با این اوصاف معادلات مجموعه نفت برای حضور حداکثری درهیئت مدیره بورس انرژی به هم خورد و این مجموعه

که درصدد اخذ 3 تا 4 کرسی هیئت مدیره بود قافیه را به نهادهای مالی که از اتحاد محکمی برخوردار بودند، واگذار کرد و با دستان خالی روبرو شد. اتفاقی که با توجه به جلسه شنبه گذشته مسئولان ارشد وزارت نفت با کارگزاران برای اخذ رای ،‌شاید با تبعاتی هم همراه باشد.

براساس این گزارش از قرار معلوم شرکت آرین ماهتاب گستر ماهیتی وزارت نیرویی دارد تا نفتی، اما باید منتظر تصمیم گیری های نهایی و مشخص شدن نفتی یا برقی بودن این شرکت بود. از طرف دیگر نفت و گاز پارسیان وابسته به سرمایه گذاری غدیر بوده و با رای نهادهای مالی وارد هیئت مدیره بورس انرژی شد. همچنین در 

شرایطی کارگزاری بانک ملت از بانک ملت و کارگزاری مهرآفرین با رای کارگزاران بورس وارد هئیت مدیره شدندکه به نظر می رسد سرمایه گذاری ایران با چهره شناخته شده ایی چون علی‌نقی خاموشی به طور مستقل قدم به بورس انرژی بگذارد.همچنین مجموعه برقی ها هم از طریق سرمایه‌گذاری صنایع برق و آب صبا حداقل یک کرسی هیئت مدیره خود را تضمین کردند.در مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران نام عسکری مارانی به  عنوان یکی از بازیگران اصلی بازار سرمایه مدنظر است.

با این رویداد شرکت های حاضر در هیئت مدیره بورس انرژی 10 روز مهلت دارند تا نمایندگان حقیقی خود را برای تایید صلاحیت به سازمان بورس معرفی کنند تا بعد از مشخص شدن این اعضا و برگزاری نخستین جلسه هیئت مدیره ،‌ انتخاب نخستین مدیرعامل بورس انرژی هم انجام و مقدمات راه اندازی چهارمین بورس کشور فراهم شود.

*عذرخواهی رئیس سازمان بورس از متقاضیان پذیره نویسی بورس انرژی

اما قبل از مشخص نتیجه نهایی ترکیب نخستین هیئت مدیره بورس انرژی، علی صالح‌آبادی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از مردمی که موفق به خرید سهام این بورس نشده بودند عذرخواهی کرد هر چند این کار دیرهنگام و بعد از حدود 3 ماه از انجام پذیره نویسی پر از حاشیه بورس انرژی انجام شد.

وی ابتدا اظهار داشت:در زمان طراحی و مدل‌های اولیه و همچنین ارائه گزارش‌های توجیهی و مهمتر از آن در زمان پذیره‌نویسی سهام بورس انرژی در بانک استقبال مناسبی از سوی گروه‌های مختلف به عمل آمد.

پذیره ‌نویسی موفق و کم نظیر هم نشان از آن بود که بورس‌های قبلی کشور توانسته‌اند موفق عمل کرده و به جایگاه مطلوب خود برسند.

صالح‌آبادی با اشاره به افزایش حجم و ارزش معاملات در 3 بورس اوراق بهادار، بورس کالا و فرابورس،ادامه داد: نکته بعدی در رابطه با بورس انرژی این است که به رغم عدم تشکیل آن و نداشتن عملکردی، استقبال زیادی از آن شده که نشان از سرمایه‌ اجتماعی دارد. آنهایی که موفق به خرید سهام این بورس نشده‌اند علاقه خود را نشان دادند. در این میان چون سهام محدود بود برخی موفق به خرید آن نشده که از این بابت از مردم عذرخواهی کرده و وعده می‌دهم به هنگام نهادسازی‌های آینده این مورد برطرف شود.

سخنگوی سازمان بورس ادامه داد: اعتماد به پذیره‌نویسی ما را مصمم‌تر کرد که نهادهای بیشتری را تأسیس کنیم که خوشبختانه خلاء قانونی کمی داریم. این درحالی است که بازار سرمایه به چنان جایگاه انکار‌ناپذیری در توسعه اقتصاد کشور رسیده که نه با حرف بلکه با عمل جایگاه خود را در اقتصاد تثبیت کرده و همه سیاستمداران و مجریان به نقش بازار سرمایه اعتقاد دارند.

صالح‌آبادی با بیان اینکه بورس انرژی چهارمین بورس کشور خواهد بود، ادامه داد: همه واقفند که کشور ما کشوری است که اقتصادش مبتنی بر انرژی بوده و از این بابت وضعیت خوبی داشته‌ایم و در دنیا هم جزو بیشترین دارنده ذخایر نفت و گاز به شمار می‌رویم. در این میان برخی از کشورها که انرژی ندارند اما بورس انرژی دارند که ما هم باید در راستای توسعه این صنعت در گسترش بورس انرژی عمل کنیم و از این بابت آماده هرگونه همکاری هستیم.

وی گفت:برای انتخاب هیئت مدیره این بورس هم تلاش‌ها و ائتلاف‌های زیادی صورت گرفته که آن را به فال نیک می‌گیرم و امیدوارم سرمنشأ موفقیت بورس انرژی شود. از کسانی هم که به عنوان هیئت مدیره انتخاب می‌شوند می‌خواهم با تلاش و همدلی خود ما را یاری کنند چرا که طی این سالها همه فعالان بازار با هم همدل بوده‌ایم و ذره‌ای اختلاف نداشته‌ایم.

*پیش بینی از حجم معاملات 15 میلیون دلاری بورس انرژی

احمد قلعه‌بانی هم که ریاست مجمع هیئت مؤسس بورس در شرف تأسیس و سهامی عام 20 میلیارد تومانی انرژی را به عهده داشت، گفت: قصد داریم در بخش‌هایی از صنعت نفت که دیگران بتوانند انجام دهند اقدام به واگذاری کنیم تا از این طریق برخی از بخش‌های صنعت نفت را واقعا ملی کرده و مشارکت مردم را داشته باشیم.

وی ادامه داد: در برنامه پنجم توسعه واگذاری تولید، اکتشاف و توزیع به بخش خصوصی و در قالب شرکت‌های سهام عام پذیرفته شده در بورس پیش‌بینی شده که امید است روزی با تحقق این هدف، وزارت نفت فقط به نقش حاکمیتی خود بپردازد.

قلعه بانی با بیان اینکه در این راستا قراردادهایی در بخش تولید و توزیع و تبدیل به زنجیره ارزش با بخش‌های خصوصی از جمله مپنا قراردادهایی به ارزش 30 میلیون دلار بسته شده،ادامه داد: تخمین‌های اولیه نشان می‌دهد حجم معاملات بورس انرژی فقط با نفت کوره حدود 15 میلیون دلار خواهد بود که در فازهای بعد هم نفت خام را بعد از اصلاح مواردی وارد این بورس خواهیم کرد تا شرکت‌های بزرگ، نفت خام را خریداری و به بازارهای جهانی عرضه کنند.

*حاشیه های داغ و خواندنی مجمع

براساس این گزارش،‌این مجمع در شرایطی با نتایج تلخ و شیرین و غیر قابل پیش بینی به پایان رسید که این مجمع با حاشیه های خواندنی و داغی هم همراه بود. 

*برخلاف سایر مجامع که در بیرون از محل سالن پرده یا استندهایی برای اطلاع‌رسانی و خوشامدگویی به سهامداران نصب می‌شود، خبری از هیچ پرده‌ای و اطلاع‌رسانی در این مورد نبود.

*علی صالح‌آبادی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بعد از ایراد سخنرانی بلافاصله سالن اجتماعات را ترک کرد.

* در این جلسه علیرضا عسکری مارانی که یکی از دو ناظر هیئت رئیسه مجمع بود یاد مرحوم فقید اکبر زرگانی‌نژاد را با دعوت به فاتحه خواندن حاضرین زنده کرد.

*درحالی تلاش‌های افراد و نمایندگان شرکت‌ها و نهادهای مالی تا آخرین دقایق ادامه داشت که برای تشکیل نخستین هیئت مدیره بورس انرژی ابتدا 19 نامزد و سپس 18 شخص حقوقی ابراز تمایل کردند. همچنین ۲ حسابرس رهیافت و هشیار بهمند به عنوان حسابرس و بازرس مستقل اعلام آمادگی کردند.

*به گفته سیدعلی حسینی معاون سازمان بورس و اوراق بهادار، اداره ثبت شرکت‌ها با نام شرکت بورس انرژی ایران موافقت نکرد و به همین دلیل نام نهایی چهارمین بورس کشور به شرکت بورس انرژی معروف شد.

*برخی از کارگزاران به خبرنگار فارس گفتند مسئولان ارشد وزرات نفت با برگزاری جلسه‌ای در روز شنبه (که در طبقه دهم ساختمان وزارت نفت برگزار شد)، از کارگزاران و برخی نهادهای مالی خواسته بودند تا رای خود را به شرکت های مدنظر وزارت نفت بدهند در غیر این صورت حاضر به ارائه محصولات در بورس انرژی نخواهند شد،اما این خواسته مسئولان ارشد وزارت نفت با مخالفت‌هایی از سوی برخی حاضرین روبرو شد.

*چنین جلسه‌ای نیز توسط سندیکای برق هم برگزار شده بود تا رای کارگزاران و نهادهای مالی جذب شود، اما در این میان کارگزاران با ائتلاف یکدیگر درصدد بودند که حداقل دو تا ۳ عضو از هیئت مدیره 7 نفره بورس انرژی را به خود اختصاص دهند.

*همچنین برخی  دیگر از نمایندگان حاضر در جلسه هم به فارس اعلام کردند سازمان بورس هم تمایل داشته تا کارگزاران و نهادهای مالی فعال در بازار سرمایه رای خود را به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی بدهند. این در حالی است که از قرار معلوم این شرکت هم رای خود را به سرمایه‌گذاری تدبیر واگذار کرده است. صحت و سقم این موضوع توسط خبرنگار فارس از مسئولان بورس پیگیری خواهد شد.

*شدت رایزنی‌ها و رقابت برای اخذ رای 276 نهاد حقوقی و موسس بورس انرژی به حدی بود که به هنگام ارائه توضیحات نامزدها در مورد فعالیت‌های خود، احمد قلعه‌بانی ۲ بار از حاضرین خواست سکوت و نظم را رعایت کنند اما کسی به این خواسته اعتنایی نکرد.

گزارش از علی رضایی زاده

انتهای پیام/م

 
 
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها