0

گفتگو؛ بررسی جایگاه جنبه های انسانی در قیام امام حسین(ع)

 
hamed_yurdum
hamed_yurdum
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1390 
تعداد پست ها : 35378
محل سکونت : آذربایجان غربی-سولدوز

گفتگو؛ بررسی جایگاه جنبه های انسانی در قیام امام حسین(ع)
پنج شنبه 4 اسفند 1390  2:05 AM

گفتگو؛ بررسی جایگاه جنبه های انسانی در قیام امام حسین(ع)
 

توجه به حماسه و شور و قیام در حرکت امام حسین(ع) نباید ما را از پرداختن به زوایای انسانی قیام آن حضرت غافل کند.
منبع خبر: www.hawzahnews.com


حفظ شرافت و عزت انسانی، تحریک وجدانها، تلاش برای هدایت جامعه به سمت تعالی و ... جنبه هایی از قیام سیدالشهداء است که در گفت وگو با حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی به آن پرداخته شده است.
 
* به نظر شما پرداختن به جنبه های انسانی قیام امام حسین علیه السلام چه ضرورتی دارد؟
 
موضوع جنبه های انسانی در قیام امام حسین(ع) بخش مهمی از جنبه های این قیام است، در شرایطی که شیعه مخاطب جهانی دارد و مخاطبان غیر مسلمان نگاه های کاوشگرانه خود را به شیعه و تفکر شیعی دوخته اند، می تواند دستمایه های خوب و فرصت های مهمی را در اختیار شیعه در راستای اعلام مواضع و معرفی خود به جهانیان ایجاد کند.
 
شاید یکی از جنبه های اهمیت بررسی جوانب انسانی قیام امام حسین(ع) این باشد که امروزه از سوی گروه هایی که خود را وابسته به اسلام معرفی می کنند با تمسک به قیام خونین امام حسین(ع) حوادث خونینی آفریده اند، بحث از جوانب انسانی در قیام امام حسین(ع) می تواند، بخش متمایزی ایجاد کند، تمایزهای اصلی نسبت به این قیام در قبال آنچه که امروزه سلفی ها و گروه های دیگری که گروه های جهادی خوانده می شوند، ایجاد کند و از این نظر هم اهمیت پیدا می کند و می تواند یک فصل یا کتاب مطالعه ای را فرا روی جهانیان برای باز تعریف و فهم شیعه در اختیار آنان قرار دهد؛ البته جوانب انسانی در قیام امام حسین علیه السلام به معنای جوانب غیر اصلی نیستند، بلکه در قیام امام(ع) از جوانب اصلی به شمار می رود، اما این جوانب، جوانب نهایی نیستند؛ یعنی در یک مرتبه پایین تر نسبت به جوانب الهی قرار دارند و جوانب الهی، هدف نهایی قیام امام حسین(ع) می باشد و جوانب انسانی در مسیر منتهی شدن به آن جوانب و در مراحل میانی نسبت به آن جوانب قرار دارد، بنابراین این ها در طول هم هستند و هیچگاه جوانب الهی و انسانی در عرض هم نیستند.
 
* لطفا تعریفی از جوانب انسانی ارائه دهید.
 
فعالیتی از ابعاد و جنبه های انسانی که اگر به هر طیف و یا گروهی از انسان ها با هر مسلک و هر دین و حتی فارغ از دین عرضه شود از خاستگاه مشترک انسانی خود با نگاه پر اهمیت به این جنبه می نگرند و احساس نزدیکی، الفت و انس با این جوانب پیدا می کنند، جوانب انسانی نامیده می شود و به تعبیر دیگر جوانب انسانی جوانبی هستند که حتی در شرایط عدم ایمان به دین، نیز یک اصالت و وضعیت بین بشری را دارا می باشند و از این جهت مخاطبان غیر دینی و غیر الهی نیز دارد. این جوانب انسانی در زندگی پیامبر(ص) هم وجود داشته است یعنی پیامبر(ص) در زندگی خود به گونه های مختلف، اخلاق انسانی را ارائه می د ادند و کسی که با حضرت برخورد می کند و آن حضرت را می دید از هر طیفی و گروهی و از هر سطحی از نگاه به دین، شیفته این رفتار و روش پیامبر(ص) می شد و چه بسا بسیاری از مومنین، اخلاق و رفتاری از نبی مکرم اسلام می دیدند و جذب ایشان می شدند و در نهایت اهل ایمان می شدند.
 
 پس جوانب انسانی، جوانبی است که در رفتار پیامبر(ص) هم مشاهده می شود و این ویژگی در رفتار امام حسین(ع) در سطح بالایی وجود داشته است . امام حسین علیه السلام شرایط ویژه ای دارد که بررسی جوانب انسانی رفتار و عملکرد ایشان ممکن است ابعادی را از خود نشان دهد که این رفتار در رفتار سایر امامان مجال بروز پیدا نکرده است.
 
* جوانب انسانی در رفتار امام حسین علیه السلام چه بود؟
 
جوانب انسانی در رفتار سید الشهداء(ع) دارای ابعاد مختلفی است که در ذیل بیان می کنم.
 
* امام آغاز کننده جنگ نبود
 
جنبه انسانی رفتار امام حسین(ع) در معرکه خونین به گونه ای خاص جلوه می کند به این صورت که آن حضرت آغاز کننده جنگ نیست و در رفتار خود به خوبی این را نشان دادند، امام(ع) ابا داشتند از اینکه آغاز کننده جنگ باشند و حتی ابا داشتند از اینکه به استقبال جنگ بروند، لذا باید بین استقبال از نهضت و ایجاد نهضت با استقبال از جنگ، تفکیک قائل شد.
 
* تمایل به ختم نبرد
 
وجه دیگر رفتار انسانی امام حسین علیه السلام آن است که آن حضرت حتی بعد از اینکه جنگ آغاز می شود، بسیار کوشش می کند تا دامنه جنگ محدود شود و ختم گردد، حتی بعد از اینکه عزیزان زیادی را از دست داده و تنها شده بودند، در چنین شرایطی اگر کسی از قبل هم آماده جنگ نبوده است، حالت خاصی پیدا می کند و حس جنگجویی و انتقام در او ایجاد می شود، اما نصوص و کلماتی که از امام در دست است، حاکی از آن است که امام حسین(ع) در همه لحظات عاشورا خواهان خاتمه دادن به جنگ بوده است؛ البته نه به قیمت بیعت کردن با یزید، ایشان تا آخر بر سر کلام هَیْهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة (لعمات الحسین، ص: 71) خود ایستاده بود.
 
* شرافت و عزت انسانی
 
زاویه دیگر جنبه انسانی قیام امام حسین(ع) این بود که شرافت و عزت انسانی را به خاطر ترس؛ خوف یا زور از دست نمی دهد و به صورت شفافی ذلت را نفی می کند، در عین حالی که خواهان جنگ نیستند.
 
این وجه هم یک وجه کرامت انسانی است و اگر این مطلب را به هر قومی و دینی عرضه کنند که حضرت در عین پرهیز از جنگ خواهان بالاترین سطح کرامت انسانی است و ذلت را در مقابل زور به هیچ وجه نمی پذیرد و مظهر عزت خواهی است، آن را اوج صفت انسانی می داند که در امام حسین(ع) وجود داشته است و در قیامش مشهود است
 
* تحریک انگیزه های انسانی
 
امام در روز عاشورا با توجه به این که می دیدند انگیزه های الهی دشمنان منتفی شده است، لذا انگیزه های انسانی آنها را تحریک می کردند و آن جمله معروفی که از امام در یک شرایط حساس ایراد شده است که فرمود : وَیْلَکُمْ یَا شِیعَةَ آلِ أَبِی سُفْیَانَ إِنْ لَمْ یَکُنْ لَکُمْ دِینٌ وَ کُنْتُمْ لَا تَخَافُونَ الْمَعَادَ فَکُونُوا أَحْرَاراً فِی دُنْیَاکُمْ هَذِه (اللهوف، ص: 120) اگر دین ندارید لا اقل آزاده باشید نشان می دهد که حضرت در پی تحریک و کارکردهای انسانی بودند گرچه انگیزه های انسانی به پای انگیزه های الهی نمی رسند، اما حضرت در پی تقویت و تحریک کار کردهای انسانی بودند .
 
* سعی در هدایت حتی در بدترین شرایط
 
یکی دیگر از جنبه های انسانی قیام امام حسین(ع) سعی در هدایت مردم می باشد، که حضرت در هیچ شرایطی و لو در لحظات بسیار حساس و شدیدی که کمترین ترحمی نسبت به عزیزان و اصحاب او نمی شد، هیچ گاه روحیه انتقام گرایانه در قبال آن مردم نداشت، بلکه آنها را هدایت می کرد در یک موضع دلسوزانه ای قرار داشت، نصیحت هایی که حضرت در روز عاشورا قبل از جنگ و در حین جنگ دارند نشان می دهد که حال حضرت هیچگونه تغییری پیدا نمی کند در عین اینکه در موضع دلسوزی است و در عین حالی که بیشترین سختی ها به او روی آورده است اما در عین حال موضع او نسبت به دشمنان موضع دلسوزانه هست و در پی هدایت و نصیحت ایشان است.
 
* تحریک وجدان ها
 
امام حسین(ع) عزیزان خود را به گونه ای در جنگ به میدان فرستادند که بتوانند بر وجدان انسان ها تاثیر بگذارند و هر کدام راه تاثیری از انسانیت نسبت به آن جمعیت را باز کنند و این شیوه به تحریک وجدان های آنها می پرداختند.
 
از طفل شیرخواره تا پیرمرد و ترتیب عزیزانش برای حضور در میدان به گونه ای بود که پیام های انسانی پرباری را به دنبال داشت؛ در حالی که جنبه های دینی قوی تری را در بر داشت و این هم نشان می دهد، حضرت در روز عاشورا در پی این است ک با وجدان ها سخن بگویند و وجدان ها را تحریک کنند و حتی کودک شیر خواره را به نوعی خاص به میدان می آورد و نوع گفتگوی امام با جمعیت، یک نگاه انسانی است و از جایگاه عاطفی سخن می گوید این شیوه هیچ گاه به معنای التماس نیست؛ چرا که تسلیمی در کار نبوده تا بخواهد التماس کند، گفتگو در سطحی بوده است تا بتواند عاطفه ها را تحریک کند  وَ نَادَی یَا زِیْنَبُ نَاوِلِینِی وَلَدِیَ الصَّغِیرَ ؛بعضی از مقاتل دارد که عمامه پیغمبر را بر سر بست، قرآن آورد، خلاصه چهره، چهره ای نبود که بخواهد بجنگد.این بچه را آورد در مقابل لشکر و روی دست بلند کرد، به طوری که زیر بغل هایش پیدا بود. بلند گفت «إنْ لَمْ تَرْحَمُونِی فَارْحَمُوا هَذَا الرَّضِیعَ» ؛اگر به من رحم نمی کنید به این بچه شیرخواره رحم کنید ؛ «ألَا تَرَونَهُ کَیْفَ یتَلَظّی عَطَشاً »؛ آیا نمی بینید که چگونه بی تابی می کند؟ ؛ (موسوعة کربلاء، لبیب بیضون ،ج 2،ص:52) - و اتفاقا در این قضیه عاطفه ها هم تحریک شد، امام با این شیوه، تلاش می کرد روح انسانیت را در آنها احیا کند.
 
* ایثار
 
 از دیگر جنبه های انسانی این است که ایثار در روز عاشورا در درجه بالایی، تبلور و تجسم پیدا کرد. در آن روز سختی های فراوانی وجود داشت و عزیزانی به پای امام حسین(ع) فدا شدند، مبارزه با تشنگی و مصیبت های بی شمار و تکان دهنده درون انسان ها را به آتش می کشید ولی آرامشی که این اصحاب و خانواده حضرت داشتند مثل این که دیگران را به خود ترجیح می دادند و مثلاً اگر مختصر آبی در اختیار داشتند ایثار می کردند. این هم یک وجه انسانی در مقام امام حسین(ع) است.
 
* آمیختگی مظلومیت و عزت
 
یک دیگر از جنبه های انسانی نهضت امام حسین(ع) این است که در روز عاشورا مظلومیتی برای او و عزیزان او رخ داده که اگر تصویری از این مظلومیت ایجاد شود و به سمع هر انسانی برسد او احساس می کند یک قوم بسیار خونخوار در مقابل امام بوده اند و در مقابل این گروه ستمگر مجموعه انسانی قرار داردکه کمترین ستمی در سخن و زندگی و رفتارشان نیست مواجه هستند و در عین مظلومیت با عزت بوده اند و این آمیختگی عزت و مظلومیت مخصوص امام حسین علیه السلام و قیام اوست.


پل ارتباطی :  daniz_0443@yahoo.com

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها