پاسخ به:زندگی نامه علما
جمعه 1 مهر 1390 11:44 AM
آيت الله العظمى شيخ محمد اسحاق فياض « دام ظله »www.alfayadh.com |
![]() |
حضرت آيت الله فياض (دام ظله) در سال 1348هـ.ق در جنوب کابل، پايتخت افغانستان در استان غرنين ديده به جهان گشود.
به اهتمام پدر بزرگوارشان جهت فراگيرى علوم در حوزه هاى علميه مشغول به تحصيل شد و پس از آموختن قرآن، کتاب جامع المقدمات و بهجة المرضيه را نزد شيخ ملا اسماعيل و ملا حيدر على فراگرفت.
پس از فوت مادر گرامى شان اولين هجرت در راه تحصيل علم را متحمل شدند و به شهر مقدس مشهد در ايران آمدند. و در خلال اقامتش در شهر مشهد کتاب هاى حاشيه ملا عبدالله و قسمتى از کتاب مطول را نزد شيخ محمد حسن نيشابورى معروف به اديب نيشابورى درس گرفت.
سپس به شهر نجف اشرف مهاجرت کرد و از حوزه هزار ساله آن ديار بهره ها برد و آداب و اخلاق حوزه علميه نجف را سرمشق خود قرار داد و به صورت خستگى ناپذير شروع به تکميل علوم حوزوى خود نمود. در آنجا کتاب قوانين الاصول از ابوالقاسم قمى و قسمتى از کتاب روضه البهينه در شرح کتاب لمعه را نزد ميرزا کاظم تبريزى و سيد اسدالله مدنى و ميرزا على فلسفى فرا گرفت سپس به مراحل سطوح عالى رسيد و کتاب کفايه از مرحوم آخوند خراسانى و کتاب رسائل و مکاسب محرمه از شيخ انصارى را نزد شيخ مجتبى لنکرانى آموخت و اين مراحل ادامه داشت تا به شرکت در جلسات درس بزرگان علم در دروس خارج نايل گشت.
در اصطلاح به اين مرحله خارج مى گويند زيرا کتاب معينى را استاد تدريس نمى کند و دروس در اين مرحله خارج از کتاب بيان مى شود بلکه موارد تحقيق شده از چندين کتاب و آرا و نظرات چند تن از علما صاحب نظر مورد نقد و بررسى قرار مى گيرد و اين مسئله به قوه اجتهاد طلاب کمک فراوانى مى کند.
در همين ايام بود که خود ايشان شروع به تدريس کردند و به يکى از اساتيد مبرز در حوزه نجف بدل شدند و جمع کثيرى از فضلا و انديشمندان علوم دينيه به محضر درس شان حاضر مى گشتند. سطح عالى حوزه را در مسجدى معروف به مسجد هندى شروع نمودند و در دوره هاى متعدد کتب مختلف حوزه را تدريس کردند. سرانجام در سال 1398هـ.ق شروع به بحث خارج نمودند. و هم اکنون شاگردان زيادى در درس ايشان حاضر مى شوند که به تقرير درس مشغول هستند و برخى نيز به زودى اين تقريرات را به چاپ خواهند رساند. انشاءالله
1- محاضرات در اصول فقه، ده جلد
2- الأراضى
3- النظرة الخاطفة فى الاجتهاد
4- حاشيه بر عروة الوثقى، ده جلد
5- أحكام البنوك
6- منهاج الصالحين ، سه جلد
7- مناسك حج
8- المباحث الأصولية، چهارده جلد