در آبان ماه ۱۳۷۵، جمعيت استان ۷۷۲۷۴۶۳نفر بوده است که از اين تعداد ۶۲/۵۲درصد در نقاط شهرى و ۳۶/۵۱درصد در نقاط روستايى سکونت داشته و بقيه غيرساکن بودهاند. در سال مذکور از کل جمعيت استان، ۵۲۹۹۱۰۱نفر مرد و ۲۴۳۸۳۶۱نفر زن بودهاند و نسبت جنسى آن ۱۰۴بوده است. از جمعيت اين استان ۴۴/۲۰درصد در گروه سنى کمتر از ۱۵ساله، ۵۲/۴۷درصد در گروه سنى ۶۴-۱۵ساله و ۳/۲۳درصد در گروه سنى ۶۵ساله و بيشتر قرار داشتهاند و سن بقيه افراد نيز نامشخص بوده است. در آبان ماه ۱۳۷۵، از جمعيت استان ۹۹/۷۱درصد را مسلمانان تشکيل مىدادهاند و اين نسبت در نقاط شهرى ۹۹/۶۶درصد و در نقاط روستايى ۹۹/۸۱درصد بوده است.
در فاصلهٔسالهاى ۱۳۶۵تا ۱۳۷۵حدود ۷۰۰۸۴۱نفر به استان وارد و يا در داخل آن جابهجا شدهاند. در آبان ۱۳۷۵، از جمعيت ۶ساله و بيشتر استان، ۷۶/۸۹درصد باسواد بودهاند. نسبت باسوادى در گروه سنى ۱۴-۶ساله ۹۱/۸۰درصد و در گروه سنى ۱۵ساله و بيشتر ۶۹/۲۵درصد بوده است. در اين استان نسبت باسوادى در بين مردان ۸۳/۵۳درصد و در بين زنان ۷۰درصد بوده است. در سال مذکور، از جمعيت ۲۴-۶ساله استان، ۶۳/۶۵درصد در حال تحصيل بودهاند.
در اين استان، افراد شاغل و افراد بيکار (جوياى کار) در مجموع، ۳۲/۴۶درصد از جمعيت ۱۰ساله و بيشتر را تشکيل مىدادهاند. بيشترين ميزان فعاليت، مربوط به گروه سنى ۳۹-۳۵ساله با ۵۳/۹۷درصد و کمترين ميزان مربوط به گروه سنى ۱۴-۱۰ساله با ۳/۰۶درصد بوده است. بالاترين ميزان فعاليت براى مردان به گروه سنى ۳۹-۳۵ساله با ۹۵/۹۸درصد و براى زنان به گروه سنى ۴۴-۴۰ساله با ۹/۳۴درصد مربوط بوده است. در آبان ماه ۱۳۷۵، از شاغلان ۱۰ساله و بيشتر استان، ۲۰/۳۵درصد در گروههاى عمده کشاورزى، ۳۰/۸۵درصد در گروه عمده صنعت، ۴۷/۲۵درصد در گروه عمده خدمات و ۱/۴۵درصد نامشخص و اظهار نشده گزارش شده است. کشاورزى در تمام منطقهٔخوزستان، به ويژه در قسمت جلگهاى از اهميت خاصى برخوردار است به همين سبب، اين استان را «زرخيز» ناميدهاند. جلگهٔخوزستان دنبالهٔجلگهٔبينالنهرين است. استعداد خاک و آب و هواى اين جلگه براى کشاورزى بسيار مناسب است.
استان خوزستان به دو منطقهٔعمدهٔکشاورزى تقسيم مىشود: اول؛ مناطق کشت فشرده شامل نواحى شمالى، غربى و مرکزي. دوم؛ مناطق کشت گسترده شامل مناطق کوهستانى و شرق استان. محصولات عمدهٔکشاورزى استان خوزستان عبارتند از : گندم، جو، برنج، نيشکر، خرما و مرکبات. پس از کشاورزى، دامپرورى در اين استان حائز اهميت مىباشد. پرورش طيور نيز رايج است. استان خوزستان به جهت مجاورت با خليج فارس و جريان رودخانههاى بزرگ و پرآب زمينهٔمساعدى براى پرورش و صيد ماهى دارد. صنعت نيز مانند کشاورزى در خوزستان سابقهاى بسيار طولانى دارد.
در دوران ماقبل تاريخ (دورهٔعيلامىها) انواع و اقسام ظروف و کوزههاى سفالى در خوزستان ساخته شده است. در دورهٔساسانيان خوزستان داراى صنايع مهمى بوده و منسوجات آن نيز معروف و مشهور بوده است، خاصه ديبا و حرير شوشترى، خز شوش و غيره معروف بودهاند. صنعت خوزستان به دو گروه تقسيم مىگردد: صنايع دستى و ماشيني. صنايع دستى خوزستان خاصه منسوجات و صنعت حريربافى در گذشته رونق فراوان داشته است. بطورى که شهرهاى مختلفى چون شوشتر در بافتن مسنوجات ابريشم مشهور بودهاند.
از مهمترين صنايع دستى استان مىتوان به عبابافى در شهرهاى شوشتر و شادگان، مقنعه (روسرى زنانه) و چفيه (روسرى عربى مردانه) در شهرهاى دزفول و شوشتر، ملحفه (ملافه) در دزفول و شوشتر، جاجيم در شادگان، ورشو در دزفول و نقرهکارى در اهواز اشاره کرد.
علاوه بر صنايع دستى مذکور توليد فرآوردههاى چوبى، نمد مالى، گيوهدوزى، سبدبافى، خراطى، نازککارى، قلمزنى و مسگرى نيز رواج دارد. صنايع کارخانهاى را مىتوان برحسب مقدار مصرف مواد اوليه و کيفيت توليد به دو دسته عمده صنايع سنگين و صنايع سبک تقسيم نمود. صنايع سنگين استان عبارتند از:
استخراج و تصفيه نفت مشتمل است بر پالايشگاه آبادان، دستگاه تقطير مسجد سليمان و پالايشگاه گاز بيد بلند. صنعت پتروشيمى مشتمل بر مجتمع شيميايى رازى، مجتمع پتروشيمى آبادان، مجتمع شيميايى خارک، مجتمع پتروشيمى ايران - ژاپن، کارخانجات نورد و لوله اهواز و ذوب آهن گازى اهواز. صنايع سبک خوزستان عبارتند از: قندسازى، کاغذسازى، بستهبندى خرما، صنعت ماهيگيرى و صنعت توليد برق. در خوزستان معادن سرشارى وجود دارد که برخى از آنها از روزگاران گذشته شناخته شده بود و از آنها بهرهبردارى مىشده است. اهم معادن شناخته شده عبارتند از: نفت، گاز، نمک، گوگرد، لاشه آهکى، سيليس، سنگگچ و سنگ آهک.
قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست) /عنکبوت20