چشم انداز دانشگاه
به نظر می رسد دانشگاه ادیان ومذاهب چه در حوزه پژوهش و چه در حوزه آموزش یکی از پرجاذبه ترین و ضروری ترین دانشگاه های کشور باشد که در سطح ملی و بین الملی بتواند در معرفی ادیان به ویژه دین مبین اسلام گام های علمی ارزشمندی را بردارد. فعالیت محدود سال های گذشته دانشگاه و اقبال و استقبالی که تا کنون از آن شده است گواه روشن پیش بینی آینده است.
به نظر می رسد فارغ التحصیلان این دانشگاه از جمله معدود فارغ التحصیلانی باشند که دارای ابعاد علمی مختلف اند. چرا که ضمن آشنایی با سایر ادیان و مذاهب اسلامی در یکی از مذاهب،فرقه ها و یا حوزه ها ی معرفتی خاص به طور تخصصی مظالعه و تحقیق می نمایند.
هدف دانشگاه از آغاز تربیت محقق و پژوهش گر بوده است و سبقه پژوهشی این دانشگاه که از آغاز با مر کز مطالعات و تحقیقات کارش را آغاز نموده است گواه همین امر است و در حال حاضر نیز هدف دانشگاه تربیت متخصصانی در حوزه ادیان و مذاهب برای انجام پژوهش های موفق است که فارغ التحصیلان موفق و نخبه دانشگاه به معاونت پژو هشی و مرکز مطالعات و تحقیقات دانشگاه جذب می شوند و در حال حاضر نیز نسبت به جذب برخی از دانشجویان دوره اول اقداماتی انجام شده است.
دیگر این که اهتمام دانشگاه برای تربیت متخصصان در حوزه ادیان به آموزش زبان های خارجی است و هم اکنون یکی از جدی ترین برنامه ها دانشگاه آموزش زبان است که عمدتا در حال حاضر برنامه های زبان انگلیسی در حال اجراست، اما برنامه دوره های زبان فرانسه، المانی، روسی، عبری و.. نیز در حال بررسی و برنامه ریزی جهت برگزاری است.از آنجا که آشنایی با زبان ادیان، ابزاری قوی جهت برقراری ارتباط و تعامل است، این امر مورد اهتمام جدی دانشگاه می باشد.
ریاست دانشگاه در توصیف آینده دانشگاه در مصاحبه ای چنین بیان داشتند:
« من فكر میكنم این دانشگاه خلأیی را در كشور پر كرده است... با اطلاعی كه من دارم هیچ مركز مشابهی در كشور نیست. یك لیسانس ادیانی در بعضی از دانشگاههای مرسوم هست، حتي ادیان تطبیقی، فلسفه غرب و دینشناسی و... هم شاید داشته باشیم، اما مجموعهای كامل كه همه ادیان را یكجا بررسی كند، نداریم. اینجا مركزی است كه به همین دلیل مطالعات جامع، رشتهها همدیگر را تقویت میكنند و چنین چیزی در كشور نیست.
ما این رشته ها را نیاز داشتیم به دلیلی كه برای تداوم حیات پژوهشی در حوزه، به نیرو احتیاج داریم....در ضمن ما تعداد رشتههای دانشگاه را نمیخواهیم افزایش بدهیم، بلكه بر همان سه دانشكدهای كه داریم، متمركز خواهیم ماند: دانشكده شیعه شناسی، دانشكده مذاهب اسلامی و دانشكده ادیان.
در همین چهارده سال كه از سال 73 شروع كردیم تا به الان، اقبال و استقبالی كه از ما شده، نشاندهندهی این است كه اینجا چقدر جایش در كشور خالی بوده است.
الان هیئتهای خارجی كه مرتب به دیدن دانشگاه میآیند یا فرصتهای مطالعاتی كه از ما درخواست میكنند و نیز قراردادهایی كه با دانشگاههای مختلف منعقد كردهایم، این توقعی است كه از حوزه علمیه قم به عنوان یك مركز دینی و شیعی میرود – توقع دارند كه نگاهی هم به دیگران داشته باشد- و این تنها راهی هست كه برای نگاه به دیگران ایجاد شده. بنابراین به نظر من یكی از موفقترین مراکزي كه آیندهای روشنی هم دارد در برخورد با بیرون از كشور ما و جزو رسالتهای اصلی حوزه علمیه است، همين دانشگاه اديان و مذاهب است.»
مصاحبه 27/6/87