بينايي /ساراماگو
چهارشنبه 15 تیر 1390 6:21 PM
بينايي
ژوزه ساراماگو
عبدالرضا روزخوش
انتشارات روزگار
روزي كه قرار است راي گيري صورت گيرد هيچ كس در پايتخت به باجه هاي راي مراجعه نمي كند و اين موضوع باعث نگراني مسئولين مي شود . در ساعت 4 بعد از ظهر ناگهان همه مردم تصميم به حضور در باجه ها مي گيرند . و كسي توضيحي براي اين اتفاق ندارد . خيال دولت راحت مي شود ولي پس از شمارش آراء 70 درصد آنها راي ها سفيد هستند و همين امر باعث برگزاري مجدد انتخابات مي شود . در نوبت دوم 80 درصد از آراء سفيد است . دولت شديدا ناراحت است و اين امر را توهيني به دموكراسي مي داند هر چند عده اي عنوان مي كنند كه راي سفيد نيز حق قانوني مردم است و نبايد با آن ها برخورد شود . در همين راستا بين مردم و دولت برخورد پيش مي آيد و مردم دست به راه پيمايي سكوت مي زنند و ....
در ادامه ماجرا به اين نكته اشاره مي شود كه اين شهر همان شهري است كه واقعه ي كوري در آن رخ داده بود و بار ديگر شخصيت هاي آن رمان در اين كتاب ظاهر مي گردند . اين كتاب سياسي ترين كتاب ساراماگو هست و به نظر من كه ايده ي بسيار جالبي داشت و خيلي هم خوشم اومد . عكس العمل مردم و دولت و نيرنگ هاي دولت در برابر مردم را رئال و زيبا تصوير كرده ولي خوب تا قبل از برخورد با شخصيت هاي رمان كوري روند كتاب را بسيار بسيار بيشتر دوست داشتم . به هر حال خوندن كتاب براي دوستني كه با رمان كوري ارتباط برقرار كردند مي تونه تجربه ي جالبي باشه . ساراماگو را بسي دوست مي دارم .
آقاي ساراماگو عضو حزب كمونيست هستند و كلا آدم ضد مذهبي هست تا حدي كه وقتي جايزه ي نوبل ادبيات را برد واتيكان بسيار ناراحت شد . نكته ي بسيار جالب ديگه در مورد ايشون اينه كه در نوشتارشون فقط از علامت نقطه و ويرگول استفاده مي كنند و به ساير علائم اعتنايي ندارند و به همين خاطر جملاتشون طولاني و پشت سر هم به نظر مي آيد .
قسمت هاي زيبايي از كتاب
فقط كافي بود به هشتاد و سه درصد مردمي فكر كرد كه راي سفيد داده بودند . آن ها در برابر هفده درصد موافق قرار داشتند و باوركردني نيست كه هفد درصد بتواند در مقابل هشتاد و سه درصد بايستد . ديگر دوره ي رويارويي فقط با توكل بر خدا گذشته است !
روز بعد يا همان روزي كه از آن به عنوان فردا ياد مي كنيم ، مي تواند براي بعضي ها اصلا وجود نداشته باشد !
باهوش ها را مي توانيم به خدمت در آوريم ، اما افراد خيلي باهوش ، حتي اگر در كنار ما هم باشند ، ذاتا خطرناك هستند ، دست خودشان نيست ، جالب تر اين جاست كه با هر عملي به ما مي گويند كه بايد مراقبشان باشيم .