رگتایم / ای. ال. دکتروف / ترجمه نجف دریابندری
یک شنبه 12 تیر 1390 2:31 PM
خيلي ها اي. ال. دكتروف را يكي از بهترين نويسنده هاي زنده انگليسي زبان مي دونن . خوشبختانه 2 كتاب معروف اين نويسنده در ايران چاپ شده . بيلي بات گيت و رگتايم كه امروز مي خواهيم دومي رو معرفي كنيم.
رگتایم /ای. ال. دکتروف / ترجمه نجف دریابندری / انتشارات خوارزمی/ 280صفحه / 4500 تومان
رمان رگتایم جامعه آمریکا در دهه 1960 را تشریح می کنه. رگتایم اثريست رئالیستی که از شخصیت های فراوانی تشکیل یافته که هر کدام برای خود داستان و ماجرایی داره و جالب اینکه تک تک این داستان ها با دیگری ارتباط پيدا مي كنه. ماجرای اصلی این کتاب ظاهرا داستان یک خانواده ساده و متوسط آمریکاییه. پدر، مادر، برادر کوچيکه، پسر، همین. هیچ کدام اسمی ندارند. خانه شان توی یک خیابان بی نام و نشان خلوته. این خانواده محل اتصال تمام ماجراهای کتابه. در كنار اينها، ماجراي دو خانواده ديگر نيز روايت مي شه. خانواده دوم چينيهاي مهاجري هستند به اسمهاي تاته و مامه و دخترشان. تاته كارش اينه كه كنار خيابان بشينه و با قيچي زدن مقواي سياه، نيمرخ مردم را دربياره و اونو روي كاغذ سفيد بچسبونه و بده بهشون. زنش- مامه- هم كارگر خياطيه. خانواده سوم هم يك زوج سياهپوست هستند؛ كولهاس واكر نوازنده و ساراي خجالتي. داستانهاي اين 3 خانواده از هم جداست. اما در عين حال اين داستانها، به هم پيوسته است. پسر پدر و مادر، با دختر تاته و مامه آشنا ميشه و...
در كنار همه اينها کتاب سرشاره از شخصیت هائيه كه بسياري از آنها اشخاص واقعی اند. هنری فورد، هری هودینی، جی. پی مورگان، اما گلدمن، زیگموند فروید و ... همگی اشخاص مشهور اوایل قرن گذشته اند اینها در کنار شخصیت های خیالی مانند کولهاموس واکر، تاته، مانه و بقیه داستان را جلو می برن. شاید علت اصلی حضور این اشخاص واقعی، واقعی جلوه دادن فضای داستان باشه. دکتروف هر کجا که خواسته با این شخصیت ها بازی کرده و تمام نظریات سیاسی و اجتماعی اش را ابراز کرده . البته مترجم كتاب معتقده كه نويسنده با دو دسته آدم کار می کنه : آدمهای تاریخی مانند پیر پون مورگان ، سرمایه دار بزرگ ؛ هنری فورد ، سازنده اتومبیل های ارزان قیمت ؛ هری هودینی، میلیونر زاده معروف و ... و آدمهای تخیلی که نمایندگان توده های بی نام و نشان و غیر تاریخی هستند . این آدمها همان عناصري هستند که بدنه اصلی جامعه آمریکا را تشکیل می دهند: آمریکایی ها، مهاجران و سیاهپوستان .
حرف آخر اينكه فقط اونهایی که یه کتاب با ترجمه بد خوندن درک می کنند که یه ترجمه خوب چه نعمتیه. خوشبختانه این کتاب توسط یکی از بهترینها به فارسی ترجمه شده که لذت خوندن کتابو چند برابر می کنه. به قول بچه های مجله چلچراغ، "نجف دریا بندری "یک برند معروف تو ترجمه است که وقتی اونو روی کتاب دیدی، هم خیالت از بابت ترجمه راحته و هم اینکه می دونی با یک کتاب حسابی طرفی که ارزش خوندن داره.