زندگی گالیله / برتولت برشت / انتشارات نیلوفر
یک شنبه 12 تیر 1390 2:30 PM
10 اردیبهشت ، سالروز درگذشت مردی بود که ژان پل سارتر او را " بی شک" بزرگ ترین نمایشنامه نویس معاصر خوانده ، شاعری که تئاتر اروپا را تحت تاثیر گرفته ، نوآوری که هنر تئاتر را دگرگون کرده و راه هایی تازه و شگفت به روی نویسنده و بازیگر و تماشاگر گشوده است. روزهایی که گذشت، تمام اهالی تئاتر سرگرم جشن تئاترایران- این هنر دوست داشتنی- بودند ؛ بی مناسبت ندیدم به پاس تمام آنچه تئاتر از او دارند ، معرفی امروز به یکی از آثار وی اختصاص داشته باشد.
گالیله ، می بینم که به راه خطرناکی می روی . شبی که انسان حقیقت را کشف می کند ، برایش شب شومی است . لحظه ای که انسان به عقل نوع بشر ایمان می آورد ، لحظه خیرگی است . عاقبت کسی که در این نور خیره کننده به جای چشم بستن با چشم باز حرکت کند ، چیست ؟ هیچ ؛ به چاه افتادن . چطور صاحبان قدرت کسی را که بر حقیقت آگاه است – هر چند حقیقتی باشد در دورترین ستاره ها - آزاد می گذارند؟ ( صفحه 163 کتاب " زندگی گالیله" )
زندگی گالیله / برتولت برشت / ترجمه عبدالرحیم احمدی / انتشارات نیلوفر / 285 صفحه / 4800 تومان
داوری بیرحمانه گالیله درباره خود و آنچه در پایان کار درباره هدف واقعی علم می گوید ، دریچه ای به سوی نور می گشاید. کوششی است برای پاسخ ، پاسخی که در سراسر نمایشنامه جستجو شده است. برشت فقط به طرح مسائل دل خوش نمی کند. دست کم راهی به سوی جواب می نماید و ذر امکانات گوناگون را در اندیشه ما می پاشد . به همین جهت تحول حوادث و آدمها با ختم نمایشنامه به پایاین نمی رسد.این تحول سیر شگفتش را در اندیشه ما دنبال می کند. خواننده یا تماشاگر ، به شیوه معمول و قدیم ، با حادثه نمی آمیزد ، مسخره نمی شود، بلکه اندیشه اش بیدار می شود و نیروی فعالش به کار می افتد و به جای آن که فقط گذرگاه احساسات گوناگون باشد ، می تواند بفهمد و تصمیم بگیرد . تنها تجربه نمی اندوزد ، بالاتر از ان معرفت می آموزد و دید شگفتی در او رشد می کند که به گالیله بزرگ امکان داد حرکت ستارگان را ببیند و قوانین حرکت را کشف کند. (شرح پشت جلد )
همیشه اعتقادم بر این بوده که ، کتاب در زمین تاریخ یا بیوگرافی ، حتی اگه بد باشه و کسل کننده باز هم وقتی به صفحه آخر می رسیم کتاب رو با احساس پوچی تمام و هدر دادن وقت نمی بندیم. حداقلش اینه که یه علامت سوال گنده رو سرمون سبز نمی شه ونمی گیم خوب که چی ؟!
و اما زندگی گالیله.... خوب بود ، مفید بود.... شاید مثل همه کتابهای تاریخیه دیگه...یه سری چیزها بود که سالهاست در قالب فیلم ، کارتون ، کتابهای درسی شنیدیم و از حفظیم... اینجا می خونیم با قابلیت تصویری بهتر برای اونهایی که نوشته هایی از جنس نمایشنامه دوست دارند و هر طور که بخوان پرداختش می کنند. اما به نظر من بخش ابتدایی کتاب هزاران برابر مفید تر از خود کتاب بود. یجورایی برای من و امثال من یه سری کلاس های تئوری برشت شناسی J بود. که با زبان روان و خیلی ساده ، خواننده رو با تفکرات و عقاید برشت آشنا می کرد. به شدت توصیه می کنم علاقمندان به ادبیات نمایشی ( به فرض محال ) حتی اگه حوصله خوندن بخش داستانی این کتاب رو ندارند ، قسمت اولش ((((( گفتاری در آثار و اندیشه های برشت : که شامل فصلهای : 1- برتولت برشت و نخستین نمایشنامه های او 2- از اپرای "دوپولی" تا "استثنا قاعده" 3- انسان ، سرنوشت انسان است 4- وسوسه نیکی 5- تئاتر حماسی و فن فاصله گذاری 6- بزرگی و شکست گالیله ))))) نوشته ( عبدالرحیم احمدی ) در 117 صفحه ابتدایی کتاب رو حتما بخونند.