مرغان شاخسار طرب ( پرنده خارزار) / کالین مک کالو / نشر نیلوفر
شنبه 11 تیر 1390 11:36 AM
...در افسانه ای آمده است که پرنده ای تنها یک بار در عمر خود می خواند و چنان شیرین می خواند که هیچ آفریده ای بر زمین به او نمی رسد. از همان دم که از لانه ی خود بیرون می آید در پی آن می شود که شاخه های پرخاری بیابد و تا آن را نیابد آرام نمی گیرد. آنگاه همچنانکه در میان شاخه های وحشی آواز سر می دهد بر درازترین و تیزترین خار می نشیند. و در حال مرگ، با آوازی که از نوای بلبلان و چکاوکان فراتر می رود رنج جان کندن را زیر پا می گذارد. آوازی آسمانی که به بهای جان او تمام می شود. همه ی عالم برای شنیدن آوازش بر جای خود میخکوب می شوند و خداوند در ملکوت آسمان لبخند می زند. آخر، تا رنجی گران نباشد گنجی گران بها دریافت نگردد... باری، آن افسانه چنین می گوید. ( متن ابتدایی داستان )
مرغان شاخسار طرب ( پرنده خارزار) / کالین مک کالو / مترجم : مهدی غبرایی / نشر نیلوفر/ 768 صفحه / 9500 تومان
کتاب سیر حوادث تاریخی و عاطفی زندگی "مگی کلیری" را از 4 سالگی (1915) تا روزهای پایانی عمر (1969) دنبال می کند که با شش برادر و خانواده گله چران خود زندگی می کند.روزی خبر می رسد که عمه ی آنها که در استرالیا صاحب ملک و سرمایه زیادی است آنها را برای در دست گرفتن میراث خود به آنجا فراخوانده است .......
در فواصل خوندن این کتاب نسبتا قطور! گهگاه که کتاب رو می بستم ، احساس می کردم از بالا به بازه زمانی زندگی یه نفر نگاه می کنم. از آغاز تا نقطه های پایانی... یک خط مستقیم که در طول مسیر گاه نقاط درخشان و گاه بی نوری بهش اضافه شدند و یه جاهایی هم ازش کم.... یجورایی این نوع نگاه کردن از بالا به زندگی و دوره حیات یک آدم ( وقتی می گم زندگی یه آدم ، یعنی واقـــــــــــــــــــعا تمام زندگی یک انسان ، که وقتی خوب بهش فکر می کنی از فراز و فروهای ممکن می لرزی.... نه همونی که فقط تو جمله به همین سادگی نوشته می شه !!!!!!!!!!!!! ) برام هم لذت داشت و هم غم! وقتی در ابتدای داستان با دختری 4 ساله روبرو هستی و همین کوچولو سالها بعد عاشق می شه ، مادر می شه ، پیر می شه و دست آخر با یه دنیا عشق توی سینه اش به انتظار مرگ می شینه ، وقتی آخر داستان برمی گردی ویه نگاه کوچولو به صفحه ابتدایی می اندازی یه لذت عمیق شبیه دیدن آینده زندگی اون آدم بهت دست می ده.... اما وقتی کتاب رو بستم ، دلم گرفت. حس کردم واقعا زندگی اینه؟!!!!! یه سری آدم درست مثل یه عالمه ستاره ، یکی یکی تو آسمون زندگی آدم روشن می شن و یواش یواش بعضی هاشون انقدر برات عزیز، که حتی فکر یه لحظه نداشتنشون ته دل آدم رو خالی می کنه. اما بعد باز هم یکی ، یکی خاموش می شن و تو مجبوری شاهد تمـــــــــــــــــــــــــــــام این آمدو رفت هایی باشی که گهگاه هر کدوم از اونها بنا به درخشش خودشون تو آسمون زندگیت ، تکه ای از دل و روح و تمام وجود رو با خودشون بردند....
یکی از دوست داشتنی ترین کتابهایی که خوندم همین کتاب بود. با روایتی خطی و کاملا ساده! یک عاشقانه کودکانه و پاک و ماندگار. سرگذشت عشقی ممنوع و نامتعارف که شاید همین تلخی نامتعارف بودن و علم به نرسیدن لذتبخش بود. " مگی کلیری" و کشیشی کاتولیک دلداده هم می شوند ( بنابر رسم کاتولیکها کشیش ها از ازدواج و ارتباط با زنها منع هستند) و این عشق سالیان سال تا مرگ همراه همیشگی زندگی آنهاست... در جایی، یکی از دیالوگهای مگی این بود : "من آنچه را که از کلیسا دزدیدم ، پس می دهم. گویا این را از من خواسته اند.... " به نظرم اوج داستان بود که واقعا همین دو خط دیالوگ به شدت تکان دهنده بود.... و تمام ترس و تشویشی که از میانه داستان همراه خواننده و مگی پیش می رفت ، از اینکه " اگر چیزی را از خدایان بدزدی ، سرانجام نابود خواهی شد" به حس گس داستان افزوده بود.
توصیه می کنم این کتاب رو با ترجمه مهدی غبرایی بخونید . چه بسا لذت خوندن یک کتاب با ترجمه خوب و روان کم از خوندن یک کتاب خیلی خوب نباشه!!!!!!!!
شخصیت پردازی و توصیفات داستانی از مکان و زمان به خوبی صورت گرفته بود. هر چند که می شه گفت با توجه به قطر کتاب ، دست نویسنده برای توصیف هر چه بیشتر باز بوده است. شاید تا بحال توی همچنان محیط و درجه آب و هوایی قرار نگرفته باشیم ، اما چنان ملموس جملات پشت سر هم ردیف شده اند که کاملا درک می شوند. حتی چهره ها رو قشنگ می تونی مجسم کنی... ( دوستی پیشنهاد کردند که بالافاصله بعد از خوندن کتاب ، سریالش "THORN BIRDS 1982" رو هم ببینم.... وسطهای داستان دلم می خواست برم فیلم رو بگیرم تا فقط و فقط ببینم واقعا شخصیت ها همون شکلیند که فکر می کردم ؟!!!! ) پیشنهاد می کنم اول کتابش رو بخونید ، بعد فیلم رو ببینید. چون قبلا تجربه دیدن فیلمهای اقتباسی ثابت کرده که جذابیتهای خاصی که لابلای خطوط قرار گرفته اند ، بهیچ عنوان قابلیت نمایشی شدن ندارند.... چه بسا کمرنگشون هم بکنند!! با تمام سادگیش کتاب فوق العاده جذابیه. جزو همون معدود کتابهاییه که به شدددددددددددددددددددددت پیشنهاد می شود.