پاسخ به:سلسله مقالات جامعه و مهدویت
شنبه 28 خرداد 1390 7:34 PM
فضاسازى
اولين و مهمترين نكته كه بايد تحقق پيدا كند، اين است كه فرد از اطرافيانش ياد بگيرد كه وجود امام زمان(عليه السلام ) مسئلهاى جدى است؛ شوخىبردار نيست و سستى و سهلانگارى در آن راه ندارد. از نظر من، تربيت يعنى فضاسازى.
ما در تربيت نمىتوانيم آدم ها را تك به تك تربيت كنيم؛ اگر تربيت صحيح خواسته باشيم، بايد فضا ايجاد كنيم. افراد وقتى در فضاى خاصى قرار بگيرند، مطابق آن فضا حركت خواهند كرد.
خيلى از چيزها احتياج به ارائه كار مستقيم ندارد.
يكى از دوستان پاكستانى را دعوت كرديم براى وليمه حج؛ ايشان گفتند: غذاهاى شما خيلى بدمزه است؛ يعنى غذاهاى شما فلفل ندارد؛ طعم ندارد. من به اين موضوع فكر مىكردم كه چطور شده ما به چنين غذاهايى عادت كردهايم و پاكستاني ها و هندي ها به آن غذاهاى تند عادت كردهاند. اين سؤالى است كه خيلى از روانشناسان پرسيدهاند.
اينها يك تعليم و تربيت پنهان است كه از طريق فضاهايى كه ايجاد مىشود، شكل مىگيرد. بعضى پدر و مادرها، در مورد درس خواندن بچههاىشان مشكل دارند.
هر چه آنان را امر به اين كار مىكنند، آنان سرباز مىزنند. مشكل اينجاست كه آنان مىخواهند بچه را بطور مستقيم وادار به درس خواندن كنند. يكى از راه ها اين است كه حالت خانه را مثل كتابخانه كنند؛ كارى كه خود بنده سال ها است كه در زندگى انجام مىدهم. ساعت شش بعد ازظهر، ناگهان چهره خانه عوض مىشود و هيچكس بلند حرف نمىزند.
تلويزيون و راديو خاموش است و هر كس گوشهاى مىنشيند و كتاب مىخواند و هر كس وارد شود، گويى فضا به او مىگويد كه آقا كتاب دستت بگير و برو وبنشين بخوان. تنها كارى كه در اينجا انجام مىدهم، مديريت است. به احدى نمىگويم بخوان.
اگر كارى خلاف خواندن انجام دهد، به او مىگويم ساكت؛ الان هنگام بلند حرف زدن نيست و... اين فضا واقعاً بچه را مجبور به درس خواندن مىكند. در تربيت، فضا سازى مهمتر از كار مستقيم فردى است. فضاها با انسان صحبت مىكنند.
در مسئله تربيت نسل منتظر نيز اين نكته بسيار مهم است؛ بسيار مهمتر از پيام هاى مستقيمى است كه مىخواهيم به افراد بدهيم. يكى از فاكتورهاى مهم در فضاسازى اين است كه وجود مبارك حضرت را جدى بگيريم و كوچكترين شوخى و سهلانگارى به اين موضوع وارد نكنيم؛ مانند مسئله قرائت قرآن. دستور الهى به ما مىگويم:
»و إذا قرىء القرآن فاستمعوا له...«
هنگامى كه قرآن خوانده مىشود، به آن گوش فرا دهيد...
به محض شروع تلاوت، مثلاً در تلويزيون، انسانى كه مىخواهد ديگران را تربيت كند، خودش بايد ساكت باشد و با همه وجود به قرآن گوش فرا دهد. ديگر احتياج نيست كه ديگران را امر به گوش دادن كنيم. اين مسئله بسيار مؤثر است. از اين طريق، در حقيقت احترام به قرآن به وجود مىآيد. اين مطلب در مورد خيلى چيزها بايد سارى و جارى باشد.
مدیر تالار مهدویت
مدیر تالار فلسفه و کلام
id l4i: hoosianp_rasekhoon
mail yahoo: hoosianp@yahoo.com
ان الوصول الی الله سفر لا یدرک الی بامتطاء الیل
رسیدن به لقاء پروردگار میسور نیست مگر با درک نشاهه شب