همراه این غذا
این
خورش با برنج میل میشود و بهتر است برنجتان را كتهای آماده كنید. همراه
كردن این غذا با ماستی كه به آن جوانه گندم و خیار خرد شده نیز افزوده
شده، كمك میكند وعدهای مغذیتر دریافت كنید. نوشیدنیتان نیز بهتر است
آبپرتقال تازه باشد تا جذب مواد معدنی مانند آهن با خوردن این خورش بیشتر
شود.
اگر یبوست دارید
بهتر
است آلوهای بیشتری را در این غذا بریزید و اسفناج آن را نیز از قلم
نیندازید زیرا به این ترتیب فیبر قابل ملاحظهای را دریافت خواهید كرد. در ضمن، اگر به خورشتان یكی دو قاشق تخم كتان و یا سبوس گندم نیز بیفزایید، به این ترتیب مشكل یبوست تا حدودی مرتفع خواهد شد.
اگر چربی خون دارید
این
غذا ماهیتاً كمروغن است اما میتوانید به جای ماهیچه كه مملو از چربی
اشباع است، از سینه مرغ استفاده كنید. بهعلاوه، به میزان آلو و اسفناج
نیز افزوده و به همراه چند برش نان سنگك، خورشتان را بخورید. به این
ترتیب، نه تنها چربی دریافتیتان كمتر خواهد شد؛ بلكه فیبر زیادی كه تنظیم
كننده چربی خون است را نیز به بدنتان رساندهاید.
قلم کلسیم دارد
بیشتر
ایرانیها معتقدند كه افزودن ماهیچه و قلم به خورش به خوشطعمتر شدن آن
كمك میكند اما خیلی وقتها به دلیل اینكه فكر میكنند چربی موجود در آن
میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد آن را از برنامه
غذایی شان حذف میكند. واقعا این ماده غذایی چه ارزش تغذیهای دارد و عادت
به مصرفاش به چه كسانی توصیه میشود؟ ماهیچه از دو بخش تشكیل شده: اول
گوشت و دوم قلم و استخوان. از نظر میزان پروتئین، گوشت قرمز در اولویت است
و ماهیچه نیز جزو گوشتهای قرمز به حساب میآید. مصرف ماهیچه در شرایط
خاص، به خصوص برای خانمهای باردار و زنانی كه قاعدگیهای طولانی دارند و
امكان كمخونی در آنها بالاست، بسیار توصیه میشود زیرا این گوشت سرشار از آهن بوده و نسبت به گوشت سفید از نظر میزان این ماده معدنی ارجحیت دارد.
ولی ماهیچه دارای چربی زیادی است؛ به طوری كه 100 گرم آن حتی اگر تمام
چربیهایش هم گرفته شده باشد دارای 6 تا 8 گرم چربی است، در حالی كه 100
گرم سینهمرغ از 3 تا 4 گرم چربی تشكیل شده، یعنی ماهیچه دو برابر گوشت
سفید و ماهی دارای چربی است، بنابراین، خوردن هفتهای دو بار آن توصیه
میشود زیرا زیادهروی در مصرفاش میتواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.
اما
قلم مملو از كلسیم و آهن و در ضمن روی و ویتامین 12B است و وقتی خوب پخته
شده باشد املاح و ویتامینهای یاد شده وارد آب حاصل از پخت میشوند و
بنابراین خوردن این آب ارزش تغذیهای بسیاری را برای مصرفكننده به همراه
خواهد داشت. اما به دلیل چربی فراوان بهتر است بعد از پخت سرد شود تا چربی
موجود از آن جدا شود و سپس آب یاد شده به مصرف برسد. از این رو،
خوردن آن برای كسانی كه از منابع كلسیم به خصوص لبنیات كمتر استفاده
میكنند یا میزان خوردنشان تأمینكننده نیاز روزانه نیست، توصیه میشود.
در
كل، نباید افراد را به دلیل چربی از این دسته از خوراكیها محروم كرد بلكه
باید مصرفشان را محدود نمود. حتی كسانی كه چربی خون و یا سنگ كیسهصفرا
دارند نیز میتوانند در حد اعتدال از این گروه پروتئینی استفاده كنند. به
این دلیل، خوردن ماهیچه و قلم برای هر سنی توصیه میشود.