0

تاپیک جامع دندان پزشکی

 
metallic2
metallic2
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : بهمن 1389 
تعداد پست ها : 936
محل سکونت : تهران

پاسخ به:تاپیک جامع دندان پزشکی
سه شنبه 26 بهمن 1389  11:12 AM

دوران بارداری و دندانپزشکی
بهترين زمان مشاوره با دندانپزشك براي پذيرش توصيه هاي پيشگيري، زماني است كه زوجين منتظر فرزند هستند. مشورت در مورد عادات بهداشتي و غذايي و تأثير الگويي آن بر روي كودك در بهبود سلامت دهان ودندان والدين و كودك هردو مؤثر است. در مشورت قبل از تولد، نسبت به نحوه رويش دندانهاي كودك نيز تذكر داده مي شود.
بارداری در طی دوران زندگی يک دوران ويژه محسوب می گردد و بنابراين شما بايد در مورد مراقبت از خود و کودکتان دقت کنيد، سلامت دهان شما بخش عمده ای از سلامت عمومی شماست و عادات خوب بهداشت دهانی به پيشگيری از مشکلات دهان در طی بارداری کمک می کند.

آيا ارتباطی بين رژيم غذايی من در دوران بارداری و سلامت دهانم وجود دارد؟
مصرف يک رژيم غذايی متعادل جهت تهيه مواد معدنی لازم برای شما و فرزندتان ضروريست. آنچه که شما در طی 9 ماه بارداری می خوريد، تکامل فرزند شما و بخصوص دندانهای وی را تحت تاثير قرار می دهد.
تکامل دندانهای فرزند شما در طی ماه سوم تا ششم بارداری شروع می شود و بنابراين مهم است که شما مقدار کافی از مواد مغذی نظير کلسيم، پروتئين ها، فسفر، ويتامين C,D,A را مصرف کنيد. اگر در طی دوران بارداری از ميان وعده های غذايی استفاده می کنيد، بهتر است از غذاهای حاوی کربوهيدارت که می توانند پوسيدگی دندانی را افزايش دهند، مصرف نکنيد. روند پوسيدگی با تشکيل پلاک دندانی که يک لايه چسبنده و قابل مشاهده از باکتريهای مضر است آغاز می شود. اين باکتريها مواد قندی و نشاسته را به اسيد تبديل می کنند و اين اسيد مينای دندان را تخريب می کند. هر چه اين مواد قندی بمدت طولانی تری در مجاورت دندانهای شما قرار گيرند، حملات اسيدی طولانی تر خواهد بود و بدنبال آن پوسيدگی های دندانی ايجاد می شوند. بنابراين سعی کنيد از رژيم غذايی حاوی حبوبات، ميوه و سبزيجات گوشت و مواد پروتئينی و شير و فرآورده های آن استفاده کنيد.
آيا در طی دوران بارداری کلسيم از دندانها برداشته می شود؟
کلسيم مورد نياز فرزندتان توسط رژيم غذايی شما فراهم می شود نه دندانهايتان. اگر کلسيم رژيم غذايی کافی نباشد بدن شما اين ماده را از ذخائر بدن تامين می کند. کلسيم در دندانها به شکل کريستال های پايدار وجود دارد و بنابراين بدن قادر نيست آنرا برای تامين نياز به کلسيم بردارد ولی کلسيم از استخوانها بسادگی برداشته می شود تا نياز بدن را به اين ماده تامين کند. بنابراين در طی بارداری مصرف فراورده های لبنی که منبع اصلی کلسيم هستند را در برنامه غذايی خود بگنجانيد.
بارداری و تاثير آن بر روی لثه ها:
در طی بارداری، ميزان هورمونهای بدن شما بنحو قابل توجهی افزايش می يابد. التهاب لثه ها بخصوص در طی ماه 2 تا 8 بارداری شايع است و می تواند منجر به لثه های قرمز و حساس شود که تمايل به خونريزی در حين مسواک زدن دارند. در صورت رعایت بهداشت دهان ، لثه ها سلامت خود را در طی دوران بارداری از دست نمی دهند. بنابراین برای پيشگيری از اين مشکل تميز کردن دندانها بطور منظم در طی سه ماهه دوم و اوايل سه ماهه سوم را توصيه می کنيم.
بهترين زمان جهت انجام اعمال دندانپزشکی کدامست؟
توصیه ما این است: قبل از تصمیم برای بارداری جهت آموزش بهداشت و اصول تغذیه در دوران بارداری و نیز انجام درمان های دندانپزشکی مورد نیاز به دندانپزشک خود مراجعه کنید. زمان مناسب در طی دوران بارداری جهت انجام اعمال دندانپزشکی انتخابی، سه ماهه دوم بارداری است. درمان مشکلات دهانی و حذف مشکلات احتمالی که ممکن است در ماههای بعد رخ دهند بايد در طی اين سه ماه انجام شود. اوايل سه ماهه سوم نيز هنوز زمان خوبی جهت مراقبتهای معمول دندانپزشکی است و بعد از اواسط سه ماهه سوم بهتر است درمانهای انتخابی (و نه اورژانس) تا بعد از زايمان به تاخير افتد.
بارداری و راديوگرافی های دندانپزشکی
راديوگرافی جهت انجام درمانهای انتخابی و يا اورژانس دندانپزشکی ممکن است در حين بارداری مورد نياز باشد. عفونتهای دندانی درمان نشده می تواند برای جنين خطرساز باشد و بنابراين برای تامين سلامت مادر و کودک نياز به درمانهای اورژانس دندانپزشکی است. پرتو ناشی از اشعه X دندانپزشکی بسيار ناچيز است ولی با اين وجود برای کاهش ميزان قرار گرفتن در معرض اشعه بايد هر گونه احتياطی بعمل آورد. پوششهای سربی، شکم را در مقابل اشعه محافظت می کند و هر گاه راديوگرافی در دوران بارداری مورد نياز باشد، بايد مورد استفاده قرار گيرند. گردنبندهای سربی می توانند مانع از رسيدن اشعه به غده تيروئيد گردند و بايد تا حد امکان بخصوص در مورد خانمهای باردار و بچه ها مورد استفاده قرار گيرند. بنابراین راديوگرافی های دندانی در طی دوران بارداری و شيردهی با رعایت اصول حفاظت از اشعه ، با تعداد کم و در موارد لزوم ، بدون خطر می باشد.
چطور می توانم سلامت دهانم را در طی دوران بارداری حفظ کنم؟
جهت کمک به پيشگيری از پوسيدگی دندانی و بيماريهای پريودنتال، دندانهايتان را دو بار در روز با خمير دندان حاوی فلورايد مسواک بزنيد تا پلاکها حذف شوند و نواحی بين دندانی را با استفاده از نخ دندان حداقل روزی يکبار تميز کنيد. از دندانپزشک خود بخواهيد تا شيوه صحيح استفاده از مسواک و نخ دندان را به شما آموزش دهد.
گردآورنده:
دکتر مريم اميرچقماقی (متخصص بيماريهای دهان)
دکتر هیلا حاجی زاده صفار(متخصص ترمیمی زیبایی)
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها