پاسخ به:پرسش و پاسخ در قلمرو ادیان
یک شنبه 24 بهمن 1389 9:31 PM
پرسش :
حقيقت اسلام چيست؟ و پيامبر كيست؟
پاسخ :
انسان داراي دو بعد است، يكي جسماني (حيواني) و ديگري معنوي(روحاني) و هر دو جنبه بايد مورد توجه قرار گيرند تا راه سعادت هموار شود و ميتوان علت انحطاط معنوي بسياري از جوامع بشري را پرداختن به بُعد مادي و غفلت از دينداري و اعتقادات صحيح ديني دانست، چنانكه در عصر حاضر، با همه پيشرفتهاي صنعتي و علمي، بيماري روحي و معنوي به صورت فزايندهاي دامنگير كشورهاي پيشرفته شده است. يكي از دانشمندان غرب ميگويد:
".. اروپا دچار بيماري ناراحت كنندهاي گشته و در اثر از ميان رفتن عقائد گذشته رنج ميبرد"(1).
خداوند متعال - از سرِ حكمت، لطف و عنايت - براي تأمين نيازهاي روحي و معنوي انسانها، قوانيني (به نام دين) توسط پيامبرانش نازل فرمود و پيامبران الهي به هدايت و پرورش فكري انسانها پرداختند تا اينكه رفته رفته انسان به درجهاي از ارتقاي فكري رسيد كه توان پذيرش يك دين جاودانه را داشته باشد در همين هنگام خداوند تبارك و تعالي، دين اسلام را به عنوان كاملترين دين به واسطه رسول گراميشصلي الله عليه وآله براي هدايت مردم فرستاد. ديني كه تمام جنبه ها و نيازهاي انسان را مورد توجه قرار داده و براي كل زندگي انسان از قبل از تولد تا پس از مرگ برنامه ها و قوانيني را تدوين كرده است.
حال براي شناخت حقيقت اسلام بهتر است كلام خود را به آيهاي از قرآن زينت دهيم، خداوند سبحان ميفرمايد:
"انّ الدين عنداللَّه الاسلام..."(2) "دين در نزد خدا، اسلام (و تسليم بودن در برابر حق) است".
واژه "اسلام" در آيه به معني تسليم است، بنابراين معني آيه اين است كه آيين حقيقي در پيشگاه خدا همان تسليم در برابر فرمان او است و در واقع روح دين در هر عصر و زمان چيزي جز تسليم در برابر حق نبوده و نخواهد بود، منتهي از آنجا كه آيين پيامبر اسلامصلي الله عليه وآله، آخرين و برترين آيينها است، لذا نام اسلام براي آن انتخاب شده است و گرنه از يك نظر همه اديان الهي، اسلام است(3).
امام عليعليه السلام درباره ويژگيهاي دين اسلام فرمود:
"به درستي كه دين اسلام، دين خداست كه براي خود برگزيد و به ديده عنايت خويش آن را پروريد و بهترين آفريدگان خود را مخصوص رساندن آن به مردمان گردانيد، ستونهاي آن را بر دوستي خود استوار داشت و با عزّت آن، ديگر دينها را خوار و به سربلندي آن ديگر ملتها را پست و بيمقدار كرد و به ارجمندي آن دشمنانش را بياعتبار كرد..."(4).
دوست عزيز، اسلام حقيقتي است انكارناپذير كه حتي طرفداران ديگر اديان، از آن به بزرگي ياد ميكنند و به حقيقت اسلام، اعتراف دارند. ولتر فرانسوي ميگويد:
"اسلام ديني است فطري، آزاد، جدي، معقول، بيتعصب و در يك كلمه ديني است فراخور همه مردم روي زمين"(5).
همچنين گوستاولوبون (مورخ معروف معاصر) ميگويد:
"اعراب مذهبي را در عالم انتشار دادند كه هم اكنون نيرومندترين و زندهترين مذاهب عالم بوده و تأثيرش در زندگي مردم از هر مذهبي زيادتر است و از نظر سياسي نيز بزرگترين دولت را در تاريخ تشكيل دادند و همانها بودند كه اروپا را به تمدن و علم اخلاق آشنا كرده و تربيت نمودند"(6).
پرسشگر محترم! يكي از راه هاي شناختن حقيقت اسلام، شناخت مبلّغ و پيامآور آن است كه از چه جايگاه و منزلتي برخوردار است و اينك لازم است كه با چنين شخصيتي بيشتر آشنا شويم:
رسول گرامي اسلامصلي الله عليه وآله در 17 ربيع الاول سال 570 ميلادي كه مصادف بود با عام الفيل در مكه، چشم به جهان گشود، نام پدرش عبداللَّه و مادرش آمنه ميباشد، جدش عبدالمطّلب است و نياكان او به حضرت ابراهيم منتهي ميشود. در سنين كودكي پدر و مادر خود را از دست داد، در اين هنگام سرپرستي او به عهده عبدالمطّلب بود و بعد از فوت عبدالمطّلب، تنها حامي او عمويش ابوطالب بود و در سن 25 سالگي با خديجه ازدواج كرد، حضرت در سنّ 40 سالگي به مقام رسالت مبعوث شد و بعد از 23 سال تبليغ مخفيانه و علني (13 سال در مكه و 10 سال در مدينه) و پس از تحمل رنجها و سختيهاي طاقتفرسا در سن 63 سالگي در 28 ماه صفر ديده از جهان فرو بست(7).
ستارهاي بدرخشيد و ماه مجلس شد
دل رميده ما را انيس و مونس شد
نگار من كه به مكتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه مسألهآموز صد مدرّس شد
براي شناختن چهره واقعي پيامبرصلي الله عليه وآله بهترين منبع، قرآن كريم است كه در موارد متعددي(8) به تكريم و معرفي شخصيت ايشان ميپردازد. خداوند سبحان ميفرمايد:
"و النجم اذا هوي. ما ضل صاحبكم و ما غوي. و ما ينطق عن الوي. ان هو الا وحي يوحي. علّمه شديد القوي. ذو مرّة فاستوي. و هو بالافق الأعلي. ثم دنا فتدلّي. فكان قاب قوسين او أدني..."(9) "سوگند به ستاره هنگامي كه افول ميكند. كه هرگز دوست شما (محمد) منحرف نشده و مقصد را گم نكرده است. و هرگز از روي هواي نفس سخن نميگويد. آن چه آورده چيزي جز وحي نيست كه به او وحي شده است. آن كس كه قدرت عظيمي دارد او را تعليم داده. همان كس كه توانائي فوق العاده و سلطه بر همه چيز دارد. در حالي كه در افق اعلي قرار داشت. پس نزديكتر و نزديكتر شد. تا آنكه فاصله او به اندازه دو كمان يا كمتر بود"(10).
براي شناخت بيشتر ميتوان به كلمات مولاي متقيان عليعليه السلام مراجعه كرد، همان كسي كه كودكيش را در دامان رسول خداصلي الله عليه وآله و جوانيش را تحت تربيتهاي او گذرانده و بيشتر از هر كسي او را ميشناسد، در يكي از كلمات اميرالمؤمنينعليه السلام آمده است:
"گراميترين درودها و افزونترين بركات خود را بر محمد بنده و فرستادهات، همان پيامبري كه ختم گذشتگان و گشاينده بسته ها و پيچيده ها بود، بفرست. دين حق را به حق آشكار كرد، از نادرستيها و باطل هايي كه سر و صدا به راه انداخته بودند، جلوگيري نمود و صولت گمراهي را درهم شكست. همانطور كه با تمام قدرت سنگيني بار رسالت را تحمل كرد"(11).
عظمت و منزلت رسول اكرمصلي الله عليه وآله چنان مسلّم است كه حتي دانشمندان غيرمسلمان هم به آن اعتراف دارند. گوستاولوبون ميگويد:
"ما اگر بخواهيم ارزش اشخاص را به كردار و آثار نيكشان بسنجيم، به طور مسلّم، محمد بزرگترين مرد تاريخ است"(12).
گر چه سخن در موضوع اسلام و پيامبر آن (حضرت محمدصلي الله عليه وآله) در حدّ يك مقاله و يك كتاب و... نيست، ولي از باب آنكه آب دريا را اگر نتوان چشيد - هم به قدر تشنگي بايد چشيد، نكاتي را ذكر كرديم كه خلاصه آن چنين است:
اسلام به عنوان كاملترين و جامعترين دين از طرف خداوند براي هدايت و سعادت بشر فرستاده شده و حضرت محمدصلي الله عليه وآله به عنوان برترين انسان، مسؤل تبليغ چنين ديني برگزيده شد و وظيفه ما به عنوان يك مسلمان اين است كه در برابر دستورات و فرامين آن تسليم و مطيع باشيم، اميد است كه سعادت اخروي نصيب ما گردد.
پي نوشت ها:
1- گوستاولوبون، تمدن اسلام و غرب، ترجمه سيدهاشم حسيني، انتشارات اسلاميه، ص 7.
2- آل عمران / 19.
3- تفسير نمونه، انتشارات دارالكتب الاسلاميه، ج 2، ص 270.
4- نهج البلاغه، خطبه 198.
5- حديدي، جواد، اسلام از نظر ولتر، انتشارات دانشگاه مشهد، ص 66.
6- تمدن اسلام و عرب، پيشين، ص 774.
7- ر.ك: فروغ ابديت، آية اللَّه جعفر سبحاني، انتشارات دفتر تبليغات اسلامي.
8- آل عمران / 164، اسراء / 1، احزاب / 6 و 21 و 56، حديد / 28، مزمّل / 20 و... .
9- نجم / آيات 1-9.
10- ر.ك: تفسير نمونه، پيشين، ج 22، ص 476.
11- نهج البلاغه، خطبه 72.
كتابهاي ذيل را براي تفحص بيشتر معرفي مينماييم.
1- اصول عقائد، آيةاللَّه مكارم، انتشارات هدف.
2- بررسي علمي ايدئولوژي اسلامي، شهيد بهشتي، انتشارات هجرت.
3- چرا مسلمان شدم، انتشارات در راه حق.
4- ختم نبوت، شهيد مطهري، انتشارات صدرا.
5- فروغ ابديت، آيةاللَّه سبحاني، انتشارات دفتر تبليغات اسلامي.
مدیر تالار مهدویت
مدیر تالار فلسفه و کلام
id l4i: hoosianp_rasekhoon
mail yahoo: hoosianp@yahoo.com
ان الوصول الی الله سفر لا یدرک الی بامتطاء الیل
رسیدن به لقاء پروردگار میسور نیست مگر با درک نشاهه شب