تحلیل یک خبر بورسی؟؟؟؟
پنج شنبه 26 اسفند 1400 9:32 AM
تنها دو جلسه معاملاتی در سال جاری باقی مانده و سهامداران باید به این سوال بیندیشند که با چه ترکیبی از سبد دارایی به استقبال تعطیلات عید بروند. چندین متغیر وجود دارد که میتواند بازگشایی بورس در سال آتی را با نوسانهای زیاد همراه کند. همچنان تکلیف برجام نامشخص است؛ دلار در روزهای اخیر ژست صعودی گرفته و به نیمه کانال ۲۶ هزار تومانی رسیده است و بازارهای جهانی نیز روند پرتلاطمی را تجربه میکنند. برآیند این عوامل کنترل ریسک در سبد سهام را ضروری میکند.
بورسان: بازار سهام معاملات امروز را با استقبال از سهام خودرویی، بانکی، ساختمانی، حمل و نقل و غذایی سپری کرد. به نظر میرسد همزمانی تاکید امریکا بر لزوم احیای زودهنگام برجام و سفر امیرعبداللهیان به مسکو برای جلب توافق روسیه سبب شده است تا بورس تهران به حصول توافق بار دیگر کمی امیدوار باشد. با این حال بازار دلار زیاد به این خوشباوری وزن نداده و هماکنون نرخ ارز آمریکایی در بازار آزاد در نیمه کانال ۲۶ هزار تومان قرار گرفته است. پیش بینی بورس فردا ۲۵ اسفند ۱۴۰۰
مساله آن جاست که وضعیت روسیه در جنگ اوکراین به گونهای است که بعید به نظر میرسد به راحتی تن به احیای برجام بدهد. چرا که این توافق در این زمان نه تنها برای این کشور سود محسوسی ندارد بلکه میتواند وزنه فشار بر این کشور را بیشتر کند. به علاوه آن که اقدامات روسیه در هفتههای اخیر واضح ساخته است که این کشور واهمهای از معرفی شدن به عنوان مقصر در عدم احیای توافق هستهای ندارد.
بنابراین باید گفت که احیای برجام تا حد زیادی به سرنوشت جنگ اوکراین گره خورده؛ مگر این که ایران و سایر طرفهای برجامی بتوانند راهی برای گذر از روسیه پیدا کنند. لازم به ذکر است در صورتی که آمریکا تمایل داشته باشد در قالب فعلی به برجام بازگردد توافق مسکو ضروری و غیرقابل اغماض است.
از سوی دیگر به نظر میرسد اقداماتی جدی در جریان است که میتواند به عنوان گامهای نهایی برجام تلقی شود. در یکی از مهمترین موارد به نظر میرسد مقدمات آزادی و بازگشت نازنین زاغری به بریتانیا در حال فراهم شدن است و همچنین تبادل زندانیان با آمریکا نیز در جریان امور قرار گرفته است.
بنابراین در مجموع باید گفت نشانههای ضد و نقیض از وضعیت برجام زیاد است و نمیتوان وزن قاطع به هیچ یک از سناریوها داد.
به نظر بعید میرسد که تا پایان سال جاری خورشیدی شاهد احیای توافق باشیم. اما آن چه همزمان با تعطیلات نوروزی ممکن است رخ دهد نامعلوم است.
بعد از وقفه مذاکراتی وین، دلار از نیمه کانال ۲۵ هزار تومانی تا ۲۶۵۰۰ تومان صعود کرده است. اگر چه این نوسان را به سختی بتوان حمل بر به هم خوردن برجام تلقی کرد، با این حال به نظر میرسد طولانی شدن این وقفه موتور دلار برای صعود را گرمتر میکند. به خصوص به صورت سنتی در تعطیلات نوروزی دست دلالان ارزی برای کنترل بازار بازتر است و احتمال صعود نسبی و محدود نرخها در روزهای نخست سال ۱۴۰۱ وجود دارد.
درست است که صعود دلار در بازار آزاد، بدون تغییر خاص در نرخ نیمایی، تغییر محسوسی در سودآوری شرکتهای بورسی نخواهد داشت، اما در صورتی که با نشانههای عدم احیای برجام همراه شود میتواند مقدمهای بر صعود تورمی بورس باشد. با این وجود این تحلیل را نباید در همین جا رها کرد. در صورتی که بر هم خوردن امید توافق، عامل اصلی رشد دلار باشد باید ریسکهای سیاسی و امنیتی که کشور را تحت تاثیر قرار میدهد در نظر گرفت. به عبارتی ممکن است موج تورمی جدید همانند موج سالهای گذشته برای بازار سهام عمل نکند.
بازار کامودیتیها این هفته را با روند نزولی آغاز کرده و قسمتی از هیجان هفتههای گذشته را پشت سر گذاشته است. قیمت نفت که به ۱۳۰ دلار در هر بشکه رسیده بود هماکنون در مرز ۱۰۰ دلاری قرار دارد و در تقلا برای حفظ این سطح است.
جنگ اوکراین و روسیه از جمله مهمترین عوامل موثر بر سطح قیمتها در بازار جهانی است. با این وجود به نظر میرسد جهان در حال کنترل شوکهای اولیه ناشی از تهاجم روسیه به شرق اروپاست. به عنوان مثال قیمت گاز طبیعی در هاب هلندی TTF که در هفته گذشته به ۲۱۸ یورو در هر مگاواتساعت رسیده بود با کاهش حدود ۵۰ درصدی، هماکنون در سطح ۱۱۲ یورو قرار دارد.
نکته مهم دیگری که میتواند بازارهای جهانی در هفته پیش رو را با تلاطم شدید همراه کند تصمیم فدرالرزرو در رابطه با نرخ بهره آمریکاست. اگر تغییرات این نرخ بهره حتی کمی از انتظارات اولیه متفاوت باشد میتواند نوسانهای بزرگی در قیمتها رقم بزند.
امروز شورای نگهبان لایحه حذف ارز ۴۲۰۰ تومان را به مجلس بازگرداند تا در رابطه با نحوه جبران تفاوتهای ایجادشده شفافسازیهای لازم صورت گیرد. با این حال به نظر میرسد باید ارز ترجیجی و رانتزا را حذف شده دانست. مسالهای که در هفتههای اخیر محرک صنایع تولید روغن خوراکی، زراعت و بعضا داروییها بوده است.
از بین ۴ عامل فوق، ۳ مورد به صورت مشخص در نوسانهای اخیر بورس تاثیر داشتهاند. از این ۳ فاکتور به نظر میرسد تنها تکلیف یک مورد مشخص است و آن مساله حذف ارز ترجیحی است.
دو عامل برجام و بازار جهانی وضعیت ناپایدار و پیچیدهای دارند و به نظر میرسد چیدن سبد سهام با قطعی فرض کردن هر یک از این موارد میتواند با ریسک زیادی همراه باشد.
بنابراین میتوان به سهامداران توصیه کرد که به هر یک از سناریوهای محتمل وزن معقولی دهند و بر اساس آن و بازدهی انتظاری در هر سناریو، به چینش سبد بپردازند. البته در این میان ریسکپذیری شخصی یک فاکتور تعیین کننده است.
اگر فرض را بر این بگذاریم که شرط ما در چینش سبد آن است که میانگین بازدهیهای ما در سناریوهای مختلف مثبت باشد آن گاه شاید باید وزن بیشتری به قطعیتهایی مانند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی داد و در مقابل با سناریوهای برجام و رشد بازار جهانی به صورت محافظهکارانه برخورد کرد.
اما اگر در هیچ حالتی تحمل ضرر در نوروز را نمیپذیرید باید به گزینههایی غیر از سهام فکر کرد. در نهایت باید گفت اصرار به سهامداری در تعطیلات عید در شرایطی منطقی است که شانس زیادی برای شکست برجام و ریزش بازار جهانی قائل نباشید. در غیر این صورت بهتر است گزینههایی را در سبد خود در نظر بگیرید که رابطه کمتری با این دو متغیر دارند.