0

مجازات انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد در فضای مجازی

 
vakilbamavakil
vakilbamavakil
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : دی 1400 
تعداد پست ها : 37
محل سکونت : تهران

مجازات انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد در فضای مجازی
پنج شنبه 19 اسفند 1400  11:58 PM

انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد از آن دسته از جرایمی است که با پیشرفت تکنولوژی و رسانه‌های ارتباطی ظهور کرده‌ است. بدیهی است که قانون‌گذار با توجه به سطح دغدغه مردم جامعه و پیشرفت ابزارهای ارتباطی قوانین خود را به روز کرده و ممکن است به قوانین مجود در جامعه بند‌هایی اضافه یا حذف شود. همانطور که گفته شده تهدیه با اقدام به انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد در فضای مجازی یکی از این تخلفات و جرایم است. تیم حقوقی وکیل با ما برای آشنایی بیشتر شما با این تخلف اقدام به تدوین این نوشتار کرده است.

مجازات انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد در فضای مجازی

 

 

مجازات انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد یا تهدید به انتشار :

فردی که در حال سرک کشیدن در خلوت یک زوج است

با گسترش تکنولوژی و همه گیر شدن استفاده از اپلیکیشن ها در فضای مجازی صیانت از حریم خصوصی افراد و حفظ داده های آنها در قالب عکس وتصاویر شخصی و خانوادگی و ویدیو‌های خانوادگی و شخصی امروزه تبدیل به یک معضل و دغدغه بسیار بزرگی برای افراد شده است که پرداختن به این موضوع حائز اهمیت است. غالباً مشاهده می‌شود که برخی با سوء استفاده از عکس‌ها و ویدئو‌های خصوصی افراد مرتکب جرائمی می‌شوند که شاید از جرم بودن رفتار ارتکابی خود مطلع نباشند. در اینجا مفصلا به این امر پرداخته و مستندات قانونی جرم و شرایط محقق آن و همچنین به چگونگی اثبات ازآن می‌پردازیم.

قانون درباره انتشار عکس و فیلم خصوصی چه می‌گوید ؟

با عنایت به مواد ۱۶ و ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ ای قانون گذاراین رفتار را جرم انگاری کرده است.

ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای : مجازات انتشار عکس‌های خصوصی افراد

هرکس به وسیله سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری (چت خصوصی) را بدون رضایت فرد مقایل جز در مواردی که قانونی باشد، منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

مجازات منتشر کردن عکس و فیلم های شخصی دیگران

اثبات تخطی از قانون درباره منتشر کردن عکس و فیلم خصوصی افراد چیست ؟

اولا باید شخص خاطی این رفتار را به وسیله سامانه‌های رایانه ای انجام داده باشد و حرف تهدید به انتشار مشمول این جرم نمی‌شود و امکان دارد مشمول جرم تهدید ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی بشود.

ثانیا برای اثبات این جرم انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد باید شخص ارسال کننده بدون رضایت تصاویر و فیلمها و صوت و چت خصوصی را منتشر کرده باشد و چنانچه بزه دیده خودش در جریان انتشار باشد یا به صورت لفظ صریح یا بصورت ضمنی اجازه داده باشد مشمول این جرم نخواهد شد

ثالثا چنانچه ارسال و انتشار این تصاویر هیچگونه ضرربالقوه و بالفعلی به بزه دیده وارد نیاورد و عرفاً موجب هتک حیثیت وی نشود نمی‌توان مرتکب را مجرم دانست.

بنابراین صرف ارتکاب رفتار مجرمانه برای اثبات جرم کفایت نمی‌کند و عدم علم و اطلاع و رضایت بزه دیده در انتشار و همچنین بروز خسارات و ضرر و زیان حیثیتی نیز شرط تحقق جرم است و در نهایت نباید برای اثبات این جرم نباید انتشار به دستور قانون یا مقامات قضایی صورت گرفته باشد.

ماده ۱6 قانون جرایم رایانه‌ای : مجازات نغییر عکس‌های خصوصی افراد

هرکس بوسیله سامانه‌های رایانه‌ای و مخابراتی فیلم یا صوت یا تصاویر فردی را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر و تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفاً موجب هتک حیثیت فردی شود به حبس از نود و یک روز تا دوسال یا جزای نقدی از پنج میلیون تا چهل میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.

تبصره این قانون :

چنانچه تغییر یا تحریف به صورت مستهجن باشد، مرتکب، به حداکثر هردو مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

اثبات تخطی از قانون درباره تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد چیست ؟

در این جرم حتما باید تصاویر و ویدئوها تغییر و تحریف شده باشند یعنی بوسیله یکی از نرم افزارهایی که در فضای مجازی وجود دارد مثل ابزارهای تدوین،فتوشاپ و .. دست‌خوش تغییر شده باشند.

نکته مهم اینکه شخص منتشر کننده باید عالم بر وجود تغییرات باشد و حرف ارسال کردن یک تصویر تغییر داده شده مشمول این جرم نمی‌شود و ممکن است که به جهت انتشار عکس و فیلم خصوصی افراد مشمول جرم ماده ۱۷ همین قانون شود.

نکته مهم دیگر در خصوص اثبات این جرم این است که این تغییرات باید به گونه‌ای باشند که برای شخص بزه دیده موجب بروز خسارت مادی یا معنوی و حتک حیثیت وی شود

بنابراین علی رغم انجام رفتار ارتکابی توسط فرد منتشر کننده جرم ثابت نمی‌شود بلکه آگاهی وی از تغییر و تحریف و ورود خسارات نیز باید اثبات گردد.

همانگونه که در تبصره ماده بیان شد ممکن است تصاویر و ویدیو‌ها به گونه ای تغییر کرده باشد که به صورت برهنه و نیمه برهنه باشد که در این صورت قانون گذار دوسال حبس و مبلغ ۴ میلیون تومان به عنوان مجازات پیش بینی کرده است.

چگونه از فردی که فیلم یا عکس ما را منتشر کرده است، شکایت کنیم ؟

روش شکایت از فردی که اقدام به انتشار تصاویر خصوصی کرده است

-ابتدا از اقدام فرد، مدرکی تهیه کنید (مثلا از صفحه و اکانت یا شماره مورد نظر اسکرین شات تهیه کنید.)

به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید (پیش از مراجعه باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشید.)

نسبت به ثبت شکایت خود با ضمیمه کردن کلیه مدارک و مستندات خود از وقوع جرم اقدام کنید،

لازم به ذکر است قبل ثبت هر نوع شکایت برای اطمینان از طریقه درست نگارش و شرح شکایت و چگونگی تحصیل دلایل برای اثبات وقوع جرم پیشنهاد می‌شود که با یک وکیل دادگستری مشورت نمایید تا دعوی شما با منع تعقیب کیفری مواجه شود.

منبع: وکیل با ما

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها