0

رنج بافته‌های مادران ایل، زیر چنگال دلالان

 
aftabm
aftabm
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 25059
محل سکونت : اصفهان

رنج بافته‌های مادران ایل، زیر چنگال دلالان
پنج شنبه 21 بهمن 1400  12:45 PM

رنج بافته‌های مادران ایل، زیر چنگال دلالان

رنج بافته‌های مادران ایل، زیر چنگال دلالان

ایسنا/خراسان شمالی چه رنجی می‌کشند مادران ایل تا تاری بر پود گره بخورد و گره‌ای از مشکلات انبوه آن‌ها بگشاید، اما چه سود که دلال می‌آید و چوب حراج بر این رنج رنگارنگ می‌زند.

چه رنجی می‌کشند مادران ایل تا تاری بر پود گره بخورد و گره‌ای از مشکلات انبوه آن‌ها بگشاید، اما چه سود که دلال می‌آید و چوب حراج بر این رنج رنگارنگ می‌زند.

 

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خراسان‌شمالی،‌ گنجی که تار و پودش حاصل رنج پر از تلاش، خیال و عشق مادر ایلی است که با دستان پینه بسته خود بر دار گلیم نقش می‌زند.

نقش شتر، بز کوهی، گوزن و گوسفند که نشان از برکت در زندگی او و فرزندانش است.

کوه و خورشید را بر جان گلیم می‌نشاند تا گرمی و روشنی را به سیاه چادر زندگیش آورد و خدا قوتی باشد برای مردش که تازه از هی هی گوسفندان بازگشته است.

با خلق درخت و شکوفه‌هایش بر تار و پود گلیم نقش بهار و تلألوی دوباره زندگی را در رگ‌های افراد خانواده به گره می‌نشاند.

ستاره‌ای که درخشش آن، تاریکی آسمان و کوه را به درکرده، و زن پیر را در کوه‌های آلاداغ و شاه جهان به تحرک وا داشته است.

نقش عقاب که صلابت و ابهت ایل عشایر را در ذهن‌ها به تصویر می‌کشد تا مبادا روزی به دست فراموشی سپرده شود.

طرح پازن و بز کوهی را با رنگ های متفاوت به تصویر می‌کشاند تا به همه نشان دهد که آن داشته طبیعت ما است.

مادران و دختران ایل، چه گره‌ها و نقش‌هایی را با شانه بر روی گلیم می‌نشانند، به امید روزی که رنج بافت آن، گنجی برای درمان زخم زندگیشان شود، اما چه حیف که دست طمع دلال‌ها در زیر دست بافته‌های آن‌ها پنهان است و گنج پر رنج دختران و مادران ایل را به یغما می‌برد.

مدیر عامل شرکت تعاونی صنایع دستی عشایر خراسان‌شمالی در گفت‌و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خراسان‌شمالی، گفت: گلیم عشایر این استان در تار و پود مشکلات دست و پا می‌زند و در حال رنگ باختن است.

گل چهره فرزانه با اشاره به اینکه میزان خرید و فروش گلیم(دست بافته های عشایری) در سال جاری بسیار کاهش یافته است، افزود: به همین علت میزان تولید این محصول نیز در سال جاری کاهش چشمگیری داشته است.

وی ادامه داد: در سال گذشته حدود دو هزار متر مربع گلیم توسط این افراد بافته شد، اما این میزان در سال جاری به حدود 800متر مربع رسیده است.

فرزانه اظهار کرد: علاوه بر آن قیمت گلیم‌ها نسبت به سال گذشته بسیار کاهش یافته، بطوری که این عامل زنان عشایر این استان را در تولید این صنعت دست بی انگیزه کرده است.

وی تصریح کرد: گلیم‌ها خریده نمی‌شوند و آن تعدادی که خریده می‌شوند نیز توسط دلال‌ها انجام می‌شود که با قیمت بسیار پایین است.

مدیر عامل شرکت تعاونی صنایع دستی عشایر خراسان‌شمالی توضیح داد: طبق پیگیری‌های انجام شده قرار بر این شد تا مرکزی به عنوان مرکز فروش گلیم به منظور کوتاه کردن دست دلالان راه اندازی شود، اما آن نیز هیچ شد.

وی تاکید کرد: قیمت گلیم همچنان روند نزولی دارد، اما قیمت مواد اولیه آن که نخ است، روز به روز افزایش می‌یابد.

فرزانه گفت: این شرکت با خرید و فروش نخ می چرخد، اما به علت اینکه گلیمی نیز بافته نمی‌شود و یا اینکه با قیمت ناچیزی توسط دلالان خریداری می‌شود، بافته نمی‌شود و بیشتر نخ‌ها باقی مانده است.

وی با ذکر اینکه در زمان‌های گذشته زنان عشایر نخ‌های مورد نیاز را از پشم دام‌های خود تهیه می‌کردند، افزود: یکجانشینی فرزندان آن‌ها در شهر و روستا و نبود شخصی که بتواند آن‌ها را در این امر یاری کند، یکی دیگر از معضلات پیش رو برای در آستانه فراموشی قرار گرفتن این هنر زیبا در این استان است.

به گفته مدیرعامل شرکت تعاونی صنایع دستی عشایر خراسان‌شمالی در حال حاضر عشایر پشم‌های تولیدی خود را با قیمت خیلی کمی به دلالان می‌فروشند.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها