آش دوغ ترکی
دوشنبه 20 بهمن 1399 11:48 AM
آش دوغ در شهرهای ترکنشین به روشهای مختلفی تهیه میشود؛ برای مثال، آش دوغ اردبیل و آش دوغ تبریز از نمونههای آن هستند. در ادامه طرز تهیه آش دوغ ساده که بدون کوفته قلقلی تهیه میشود را در اختیار شما خواهیم گذاشت. برای تهیه این آش به نخود، سبزی آش (تره، جعفری و شوید)، برنج، دوغ محلی، سیر داغ و نعنا داغ احتیاج دارید. آش دوغ در اردیبل بهصورت آبکی سرو میشود و معمولا برای تزئین آن از نعنا داغ، پیاز داغ و سیرداغ استفاده میکنند.
نخود را از شب قبل یا هشت ساعت قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود و راحتتر بپزد. برنج را نیز از دو ساعت قبل با کمی آب ولرم خیس کنید.
آب نخودهای خیس خورده را خالی کنید و آنها را با پنج تا ۶ پیمانه آب برای دو تا سه ساعت روی حرارت ملایم گاز بپزید.
برنج و سیر سرخ شده را به نخودهای نیمپز شده در قابلمه اضافه کنید تا برنج هم بپزد. مراقب باشید که تا زمان له شدن برنج، آب نباید بهطور کامل کشیده شود. فراموش نکنید که در این مرحله نباید آب زیادی در قابلمه باقی بماند؛ زیرا قرار است دوغ به آش اضافه شود و اگر آب زیادی در قابلمه بماند، آش شما آبکی خواهد شد.
سبزی خرد شده را در قابلمه آش بریزید و آش را برای ۴۵ دقیقه دیگر روی حرارت ملایم گاز بپزید.
دوغ، ادویه و نعنا داغ را در یک قابلمه دیگر بریزید و دوغ را مدام هم بزنید تا به جوش آید. سپس بقیه مواد آش در قابلمه دیگر را به دوغ اضافه کنید و اجازه دهید تا آش دوغ با درب باز برای ۱۵ دقیقه جا بیفتد.
آش دوغ را با پیاز داغ، سیر داغ و نعنا داغ تزئین کنید.
یک روش دیگر پخت آش دوغ ترکی یا آش دوغ اردبیل با کوفته قلقلی است. در ادامه طرز تهیه آش دوغ اردبیل با ماست ترش و آب را به شما آموزش خواهیم داد؛ البته شما میتوانید دوغ را نیز جایگزین این ترکیب کنید. برنج، تخممرغ، نخود، گوشت چرخکرده، سیر تازه، پیاز و سبزی آش از دیگر مواد تشکیلدهنده آش دوغ ترکی هستند.
نخود را از شب قبل یا هشت ساعت قبل با آب گرم خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود و راحتتر بپزد. سپس آب نخودها را خالی کنید و آنها را جداگانه با آب سرد تازه بپزید.
برنج را نیز از دو ساعت قبل با کمی آب ولرم خیس کنید.
برنج شسته شده، تخممرغ و ماست ترش را در یک قابلمه بزرگ بریزید و بهآرامی هم بزنید تا مخلوط شوند. مراقب باشید که ماست نبرد و گلوله گلوله نشود. سپس آب را در قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. مواد داخل قابلمه را مرتب هم بزنید تا زمانی که دوغ به جوش آید. هم زدن را تا دو دقیقه پس از جوشیدن دوغ ادامه دهید. سپس شعله گاز را کم کنید تا دوغ بهآرامی بجوشد. درب قابلمه را نبندید.
آمادهسازی کوفته قلقلی: گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده و نمک را در یک کاسه مخلوط کنید و ورز دهید. سپس کوفته قلقلیهای کوچکی بهاندازه فندق از آن تهیه کنید.
کوفته قلقلیها را در آش بریزید. در این مرحله آش را هم نزنید تا گوشت خودش را در آش بگیرد. سپس آش را هم بزنید.
پس از حدود پنج دقیقه (زمانی که کوفته قلقلیها به سطح بالای قابلمه آمدند)، سیر و سبزی آش را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا آش روی حرارت ملایم برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دیگر بپزد.
در مرحله آخر، نخودهای پخته شده و نمک را در آش بریزید. آش شما پس از حدود ۱۰ دقیقه آماده سرو است.
آش دوغ، طبق سنتهای قدیم، کماکان در مناطق آذربایجان در مراسمهای عروسی و دیگر مراسمها سرو میشود. یکی دیگر از روشهای پخت این آش خوشمزه با ترکیب آرد برنج، دوغ، برنج، نخود، تخممرغ، سبزی آش، پیاز و گوشت چرخکرده است.
نخود را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. سپس آن را با آب تازه بپزید.
گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه را در یک کاسه مخلوط کنید و ورز دهید. سپس کوفته قلقلیهای کوچکی از این مایه درست کنید و در روغن در یک تابه سرخ کنید. آنها را کنار بگذارید.
آرد برنج را در یک لیوان دوغ حل کنید. سپس بقیه دوغ را در یک قابلمه بریزید و برنج نیم دانه و مخلوط دوغ و آرد برنج را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید و تا برنج و آرد برنج بپزند و لعاب دهند. توجه داشته باشید که باید دوغ را مرتب هم بزنید تا به جوش آید.
تخممرغ را در یک کاسه هم بزنید. سپس یک قاشق از آش داغ را در آن بریزید و هم بزنید تا تخممرغ نبندد. سپس این ترکیب را به آش اضافه کنید. آش را مرتب هم بزنید تا ته نگیرد.
پس از پخت برنج، نخود پخته، سبزی خرد شده و کوفته قلقلی را به آش اضافه کنید و اجازه دهید تا آش برای ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت جا بیفتد.
آش دوغ را در ظرف بکشید و روی آن را با پیاز داغ و نعنا داغ تزئین کنید.