راههای تشخیص و درمان بیماری های کبدی کودکان
سه شنبه 27 آبان 1399 6:53 PM
بیماری های کبدی در ایالات متحده بسیار شایع است و حداقل 30 میلیون نفر به نوعی این بیماری را تجربه می کنند.
در حقیقت، بیش از 100 نوع بیماری های کبدی کودکان شناخته شده وجود دارد که هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد.
از آنجا که بیماری های کبدی طیف گسترده ای از علائم را نشان می دهد، تشخیص آن اغلب دشوار است.
کبد دومین عضو بزرگ بدن است. کبد که در حفره شکم قرار دارد و از بسیاری جهات به بدن کمک می کند.
این سندرم هشدار دهنده معمولاً در یک نوزاد، کودک یا نوجوان که قبلاً چاه بوده، ایجاد می شود و می تواند در اثر علل عفونی یا متابولیکی و واکنش های دارویی ایجاد شود. زردی به سرعت اتفاق می افتد (غالباً همزمان با علائم گوارشی مانند استفراغ و تب).
بیماری کبد چرب غیرالکلی به صورت یک طیف بالینی ناهنجاریهای کبدی همراه با چاقی است. این ناهنجاریها در دودسته هستند:
سیر طبیعی دسته دوم در کودکان به خوبی شناخته نشده است؛ اما در بعضی موارد ممکن است به فیبروز، سیروز و در نهایت نارسایی کبد منجر شود. کبد چرب یکی از اختلالات مزمن کبدی است.
در صورت بروز هر یک از علائم و نشانه های زیر در مورد بیماری های کبدی کودکان ، فوراً با پزشک کودک خود صحبت کنید:
به طور غیر منتظره ای برای کودک می تواند مشکلات کبدی ایجاد شود. این مشکل می تواند به عنوان مثال، بعد از مسمومیت با مواد شیمیایی خاص، گیاهان و یا حتی برخی داروها اتفاق بیفتد. مشکلات کبدی همچنین می تواند در نتیجه بیماری یا نقص طولانی مدت مانند هپاتیت یا آترزی صفراوی ایجاد شود.
متخصصان بیماری های کبدی تجربه گسترده ای در تشخیص بیماری های کبدی دارند. پزشکان پس از ارزیابی تاریخچه پزشکی فرزند و انجام معاینه جسمی، می توانند آزمایش های دیگری را انجام دهند، از جمله:
نارسایی کبد کاهش شدید عملکرد کبد است. این یک بیماری غیر معمول اما جدی است که هنگام اختلال در کبد رخ می دهد و دیگر نمی تواند کارهای مهمی مانند پاکسازی سموم از خون یا تولید صفرا (ماده ای که به هضم غذا کمک می کند) را انجام دهد.
دو نوع نارسایی کبدی وجود دارد: نارسایی حاد کبد و نارسایی مزمن کبد.
نارسایی حاد کبدی، که به آن نارسایی کبدی کامل نیز گفته می شود، از بین رفتن سریع عملکرد کبد در طی روزها یا هفته ها در کودکی است که سابقه قبلی در مورد بیماری های کبدی را ندارند. نارسایی حاد کبد یک مورد اورژانسی پزشکی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
شایع ترین علت نارسایی حاد کبد در کودکان، سموم یا ویروس است که به کبد آسیب می رساند. نارسایی مزمن کبد، که به عنوان بیماری های کبدی کودکانی مرحله آخر نیز شناخته می شود، در طی یک ماه یا یک سال به عنوان نتیجه آسیب ناشی از بیماری طولانی مدت کبدی مانند آترزی صفراوی، بیماری های کبدی کودکانی متابولیک، هپاتیت B یا هپاتیت C یا سیروز بروز می کند.
بدون مراقبت پزشکی، کودک مبتلا به نارسایی کبدی دچار سردرگمی می شود، شرایطی که به آنسفالوپاتی معروف است. بیشتر کودکانی که نارسایی حاد یا مزمن کبدی دارند به پیوند کبد نیاز دارند. در تعداد کمی از موارد نارسایی کبدی، 15 تا 20 درصد، کبد خود به خود خود را ترمیم می کند.
چه آزمایشاتی ممکن است لازم باشد انجام شود؟
آزمایشات برای هر کودک متفاوت خواهد بود و تیم بالینی در مورد آنها با شما بحث خواهد کرد
آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
این یک نوع بیوپسی تخصصی است که به نام ترانس مورب شناخته می شود بیوپسی که در صورت لخته شدن خون برای کودکان امن تر است
در این روش یک قطعه کبد از طریق ورید در داخل بدن برداشته می شود. در بعضی موارد بیوپسی های پوستی و عضلانی نیز لازم است. برخی نتایج تست ها در همان روز آماده می شوند.
هدف تست ها عبارتند از:
عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:
کبد نقش مهمی در تولید پروتئین هایی که در لخته شدن خون نقش دارند، دارد. اگر کبد به درستی کار نکند، ممکن است این پروتئیین ها تولید نشده و منجر به خونریزی در هر قسمت از بدن شود.
اندازه گیری میزان لخته شدن خون یک روش مفید برای ارزیابی این است که آیا این احتمالاً مشکلی پیش خواهد آورد یا خیر. البته کلیه عوامل لخته شدن خون در این مورد باید مد نظر قرار گیرند.
کبد نقش مهمی در مبارزه با عفونت دارد. در ALF این احتمال وجود دارد که کودک به یک نوع عفونت مبتلا شود.
در این صورت به فرزند شما ممکن است آنتی بیوتیک های داخل وریدی (از طریق ورید) و ضد قارچ و داروهایی برای جلوگیری از عفونت داده شود. هر گونه عفونت خاصی که مشخص شود درمان خواهد شد.
نقص عملکرد کبد باعث ضعیف شدن عملکرد کلیه می شود. در این حالت می بایست به کودکان از طریق قطره مایعات داده شود و دارویی برای دفع ادرا آنها نیز در نظر گرفته شود.
آنها همچنین ممکن است به کاتتر برای اندازه گیری دقیق میزان ادرار خروجی، نیاز داشته باشند. بعضی از کودکان ممکن است برای مدت کوتاهی به دیالیز کلیه نیاز داشته باشد.