شهرستان رامیان
یک شنبه 26 مرداد 1399 9:09 AM
رامیان در شرق گلستان دارای چهار شهر رامیان، دلند، خان ببین و تاتار و دو بخش مرکزی و فندرسک می باشد که از نظر جغرافیای طبیعی به ۲ قسمت جلگه ای و کوهستانی تقسیم می شود و دارای مناطق گردشگری فراوانی و زیبایی می باشد.
رامیان با تاریخی کهن سرزمینی محصور در میان کوههای البرز شرقی با چشمه ساران، آبشارها وجویبارهای متعدد و دارای جنگل ها و چشم اندازهای زیبای طبیعی است. این سرزمین در طول تاریخ توجه بسیاری از امرای فارس، ترک، مغول و عرب را به خود جلب کرده است.
در سال 230 قبل از میلاد « اردوان » یا اشک سوم موفق شد در محل رامیان فعلی در یک جنگ اعجاب انگیز قدرتمندترین پادشاه سلوکی با سپاهی حدود 60 هزار نفر را به مصالحه بکشاند و اقوام ساکن در رامیان را باید عامل اصلی این ییروزی به حساب آورد .
پادشاه سلوکی ، پادشاه اشکانی ( اشک سوم ) را رسما ً به عنوان پادشاه ( پرتره – پارت ) ایران شناخت .در دوره حکومت سلوکیان در 200 قبل از میلاد، تیرداد وارد رامیان شد.و مدتی با تپورهای کوهستان جنگید و قلعه ماران رامیان ( دژتاکی ) را به عنوان پایتخت ییلاقی خویش برگزید.
چشمه گل رامیان به صورت یک استخر طبیعی و بیضی شکل به طول ۹۰ متر و به عرض ۸۰ متر و براساس کتب تاریخی به عمق ۴۴ متر و به روایتی ۸۰ متر است که در ارتفاع ۳۲۰ متری از سطح دریا قرار دارد.
این چشمه در ۵ کیلومتری جنوب شهرستان رامیان و در ۸۵ کیلومتری مرکز استان (گرگان) قرار دارد. از ۳ طرف به جنگل و از یک طرف به زمین های زراعی متصل است. آب چشمه از کف زمین می جوشد. پوشش گیاهی اطراف آن را درختان پهن برگ، بلوط، درختچه های ولیک پوشانده است و در نزدیکی این مجموعه دلپذیر و با اهمیت ذخیره گاه جنگلی «زربین» واقع شده است.رنگ این چشمه به دلیل عمق زیاد سبز تیره بسیار خوشرنگ و جالب است.
مجموعه آبشارهای سرخه کمر واقع در سه کیلومتری جنوب شرق شهر رامیان واقع و ارتفاع بلندترین آبشار آن 28 متر است. از این مجموعه آبشار میتوان به آبشار نعیم آباد با 28 متر ارتفاع اشاره کرد که برای فرود های فنی مورد استفاده ورزشکاران قرار میگیرد.
محیط آبشارها در دل جنگلهای انبوه شرق رامیان قرار دارد و طبیعت بسیار زیبایی را رقم زده است. سرخه کمر نام اولین آبشار از مجموعه آبشارهایی به همین نام است . بیش از 8 آبشار در مسیر سرخه کمر وجود دارد که ارتفاع اولین آبشار حدود 23 متر می باشد. به فاصله ی کمتر از نیم ساعت 3 آبشار دیگر نیز دیده می شود .
پشمکی "در منطقه ای ییلاقی در جنوب غربی رامیان است که 3 km با روستای پاقلعه فاصله داردآب و هوای خنک این منطقه در فصل گرما و برفش در فصل سرما پذیرای طبیعت دوستان است.این منطقه که درست زیر قله ی قلعه میران قرار دارد دارای چشمه ها و آبشارهای فراوان است که بزرگترین آبشار آن در کنار جاده قرار دارد.غار پشمکی نیز در این منطقه واقع شده است. مسیر دسترسی به پشمکی از رامیان جاده ای با طول 16 کیلومتر آسفالت و 2 کیلومتر خاکی مسطح و فشرده است.
قلعه میران ، قلعه موران ، قلعه ماران یا دژتاکی قله ای به ارتفاع 2430 متر است که در جنوب غرب شهر رامیان واقع شده است در بالای این قله زمینی مسطح به مساحت 3 کیلومتر مربع قرار دارد که در طول تاریخ پایتخت و مرکز برخی حکومت ها بوده است که از مهمترین ان ها می توان به پایتخت ییلاقی سلسله اشکانیان اشاره کرد .در میان راه 3 مسیر اول ، پناهگاهی 70 متری ساخته شده است که کنار آن هم چشمه ی آبی جوشان قرار دارد و محل مناسبی برای اتراق و شبمانی محسوب می شود .
جنگل النگ در ارتفاعات 2800 متری شهرستان رامیان و در مسیر جاده رامیان به شاهرود قرار دارد این منطقه در نیمی از سال پوشیده از برف است و تابستان های فوق العاده خنکی دارد.
یکی دیگر از تفریح گاه های رامیان جنگل و چشمه های نیلبرگ که در ۴ کیلو متری جنوب شرقی مرکز شهر رامیان قرار دارد . راه های رسیدن به آن پیمودن جاده های خاکی است که بیشتر مورد استفاده کشاورزان و وسایل نقلیه کشاورزی است . جنگل درختان انجیلو که درختانی تاریخی از دوره ی هیرکانیا هستند مکان خوبی جهت گذران اوغات فراغت ایجاد کرده است . چشمه های آب جوشان و پرآب بسیاری در آن وجود دارد که یکی از همین چشمه ها آب شرب مورد نیاز شهر رامیان را تامین می کند
آبشار زیبای جوزک آبشاری در وسط جنگلی بکر و دست نخورده بین دو کوه قرار دارد و منظره ای زیبا را خلق کرده است؛این آبشار از جمله آبشارهای شهرستان رامیان میباشد و کمی بالاتر از چشمه نیلبرگ واقع شده است. حدودا از چشمه ی نیلبرگ شهرستان رامیان تا آبشار کمتر از یک ساعت پیاده راه می باشد که حرکت در کل مسیر ، از کنار رودخانه ی قابل شرب و زیبا انجام میگیرد و آبشار هایی نبز در مسیر وجود دارد.
جاده ی رامیان به شاهرود یکی از جاده های سبز کشور است این جاده در جنوب شهرستان رامیان واقع شده که طول مسیر آن 100 کیلومتر می باشد.جاده ی رامیان به شاهرود یکی از جاده های سبز کشور است این جاده در جنوب شهرستان رامیان واقع شده که طول مسیر آن 100 کیلومتر می باشد.
در فواصل مختلف راه چشمه های زلال و تفرجگاههای مناسبی جهت استراحت وجود دارد که به این جاده جذابیت خاصی بخشیده اند.مناظر بسیار دیدنی راه چشم هر بیننده ای را خیره می کند و رانندگی در این مسیر خستگی را از تن هر راننده ای به در می کند.
این پارک در 11 کیلومتری غرب آزادشهر در شاهراه آسیایی تهران ـ مشهد و در شرق دلند واقع شده است .بازدید کنندگان پارک اغلب در فصول بهار و تابستان حضور می یابند و اغلب از اهالی منطقه و شهرهای اطراف و زایرین و مسافرین مشهد مقدس می باشند .امکاناتی از قبیل مسیرهای آسفالته ، آب رسانی و برق رسانی ، پارک کودک ، نمازخانه ، سرویسهای بهداشتی ، مناطق کمپینگ و پیک نیک ، ساختمان نگهبانی ، پناهگاه های چوبی ، مهمانسرا و چاه های عمیق و نیمه عمیق در آن دایر گردیده است.
خان ببین یکی از شهرهای استان گلستان و از توابع شهرستان رامیان است. این شهر مرکز بخش فندرسک است و از سوی غرب ۵۵ کیلومتر از شهر گرگان و از سوی شرق ۳۰ کیلومتر از شهر گنبد کاووس فاصله دارد. این شهر زادگاه ادیب و فیلسوف ایرانی، ابوالقاسم میرفندرسکی است.
آبشار شیرآباد در 6 کیلومتری جنوب شهرستان خان ببین و در میان جنگلی بسیار زیبا و در 55 کیلومتری شرق گرگان، در حد فاصل شهرهای علی آباد کتول و آزادشهر واقع شدهاست.
در مسیر آن رودخانهها و چشمهسارهای زیبایی وجود دارد. آبشـــار شیرآباد به صورت پلهای است و جمعاً 12 آبشار کوچک و بزرگ را دربرمیگیرد. بزرگترین آبشار آن با ارتفاع 30 متر و حوضچههای پای دیواره آن به ترتیب 40 و 80 متر عمق دارد. این آبشارها، از روستای شیرآباد کمتر از 20کیلومتر فاصله دارند و برای رسیدن به آنها کافیست از مسیر خان ببین به روستای شیرآباد 5 کیلومتر را به سمت جنوب بروید و بعد از روستای شیر آباد 3 کیلومتر جاده آسفالته را ادامه داده، سپس راه مالرویی را پیش بگیرید. این راه، به سمت آبشارها پیش میرود. این محل به عنوان یک اثر طبیعی و ملی در فهرست سازمان محیط زیست به ثبت رسیده است. آبشار اول قابل دسترسی بوده ولی برای رسیدن به آبشارهای بعدی به تجربه بیشتری نیاز است.
این آبشارها، از روستای شیرآباد کمتر از 20کیلومتر فاصله دارند و برای رسیدن به آنها کافیست از مسیر خان ببین به روستای شیرآباد 5 کیلومتر را به سمت جنوب بروید و بعد از روستای شیر آباد 3 کیلومتر جاده آسفالته را ادامه داده، سپس راه مالرویی را پیش بگیرید. این راه، به سمت آبشارها پیش میرود.
این غار نیز در مسیر آبشارهای هفت گانه شیرآباد واقع در شهر خان ببین استان گلستان میباشد. این غار در محلی به نام «مازگاه»، در کنار قلة «دیو سفید» که دارای موقعیت استحفاظی خاصی است،در استان گلستان و در نزدیکی شهر خان ببین قرار گرفته و در گذشتههای بسیار دور به عنوان دژ، مورد استفادة اسپهبدان مازندران بود.
در فاصله دریا تا قله و غار دیو سفید، هشت قلعه که امروزه به صورت تپههای باستانی درآمدهاند، قرار دارد که مشتمل است بر «دزدک»، «خشت»، «هلیک»، «انجیرپل»، «ولی عمو»، «امام قلعه» و «دیو قلعه». امروزه از این قلاع، و دژ سفید هیچ اثر قابل رؤیتی به جا نمانده است. در مسیر آبشارهای شیرآباد بین آبشار سوم و چهارم مسیر فرعی است که به غار دیو سفید ختم میشود. دهانه این غار حدود 15 متر است. در این غار آبی در جریان است که هرچه به جلو میروید عمق آب بیشتر میشود، نفس کشیدن در غار به دلیل پخش شدن گاز گوگرد کمی مشکل است. برای پیشروی در غار احتیاج به وسایل غواصی دارید. در این غار میتوانید نمونههای زیبایی از استالاگمیتها و استالاکتیتها را ببینید. حکیم ابوالقاسم فردوسی در شاهنامه به این غار اشاره کرده است.
حمام اروج در محله قدیمی کهنه بازار شهر رامیان واقع شده است. پلان این بنا به شکل مربع و مصالح بکار رفته در این بنا آجرهای ۲۵×۲۵ سانتیمتر، سنگ لاشه و ملاط ساروج است. این حمام در اوایل حکومت مظفرالدین شاه قاجار بوسیله حاکم استرآباد ‹‹ امیر سعدالله خان میرفندرسکی ›› احداث شد.
حمام اروج از سه سالن رختکن، استحمام و خزینه تشکیل شده و دارای ۱۲ طاق جناقی زیبا و سقف گنبدی ( ۸ گنبد بصورت نورگیر ) ساخته شده است. همچنین بنای مذکور دارای دو خزینه آب سرد و گرم، حوض، پاشوره و گرمخانه است. این بنا متعلق به اواخر دوره قاجاریه است.
حمام اروج در رامیان استان گلستان قرار دارد و یک بنای درون شهری است این بنا در اوایل حکومت مظفرالدین شاه قاجار بوسیله حاکم استرآباد میر سعدا… خان میرفندرسکی، احداث شده است و تنها بنای تاریخی شهر رامیان است. نام دیگر این گرمابه به علت هم جوار بودن با محله آق اوایلی در ضلع غربی شهر به حمام آق اوایلی نیز شهرت یافته است