مصرف تخم مرغ در کودکان
کودک به چند عدد تخم مرغ نیاز دارد تا رشد بهتری داشته باشد ؟
تخم مرغ یکی از اجزای ضروری رژیم غذایی برای هر کودکی است که باید به میزان آن توجه کرد تا به بدن کودک هیچ آسیبی وارد نشود.
پیشنهادات رژیمی معمولا استفاده زیاد و ییش از حد تخم مرغ را مضر می دانند، زیرا معتقد هستند که تخم مرغ دارای کلسترول بالایی است و کودک شما نیاز دارد که مقداری از پروتئین را از دیگر منابع هم تامین کند و در کنار آن می بایست که مقدار زیادی میوه و سبزیجات هم مصرف شود.
مواد مغذی موجود در تخم مرغ برای کودک
تخم مرغ فواید زیادی دارد و دارای پروتئرین، آهن، مواد معدنی و ویتامین ب است پس به جای این که نگران تعداد تخم مرغ های مصرفی در طول روز باشید.
باید به رژیم کلی کودکتان فکر کنید و راهنمایی و نکات مهم را در مورد آن یاد بگیرید و این رژیم ها نشان می دهد که تخم مرغ ها مهم ترین جزء در پروتئین های مواد غذایی هستند.
کودکان بین 9 تا 13 سال باید در طول روز از هر گروه از مواد غذایی به میزان یکسان دریافت کنند.
این میزان حدود پنج تا شش اونس است ، در حالی که کودکان با سن پایین تر باید دو تا چهار اونس در طول روز دریافت کنند.
عموما یک تخم مرغ در گروه غذایی پروتئین 1 اونس حساب می شود اما نمی توان یک منبع غذایی مثل پروتئین را یک منبع مهم جداگانه محسوب کرد.
تخم مرغ و کلسترول
علاوه بر این که باید پروتئین روزانه کودک خود را بسنجید ، باید مراقب باشید که کودک شما تا چه میزان کلسترول دریافت می کند و این کلسترول از غذاهای دیگری غیر از تخم مرغ نیز به بدن او برسد.
اگر او هم اکنون از رژیم غذایی استفاده می کند که کلسترول بالایی دارد، همچنین از شیر، پنیر، ماست ، گوشت های فرآوری شده یا بستنی استفاده می کند و در کنار آن تخم مرغ را طبق برنامه منظم می خورد باید رژیم غذایی او را تغییر دهید .
اگر رژیم غذایی او حاوی کلسترول پایین و چربی های اشباع است و همچنین غذاهایی حاوی فیبر می خورد، در نتیجه خوردن تخم مرغ نیز مانعی ندارد.
همچنین بسیار مهم است به یاد داشته باشید که تخم مرغ ها را نباید به تنهایی مصرف کرد، بلکه باید آن ها در رژیم غذایی تان بگنجانید و با سایر مواد ترکیب کنید ، مثلا کیک ها نیز مورد خوبی هستند .
اگر یک کیک را با دو تخم مرغ درست کرده باشید و کودک شما دو تکه از هشت قسمت کیک را بخورد، انگار که یک تخم مرغ کامل خورده است.
آیا تخم مرغ برای رشد کودکان خردسال مفید است؟
پژوهشگران در دانشگاه واشنگتن، مطالعه ای را بر روی ۱۶۳ کودک ۶ تا ۹ ماهه برای یافتن تاثیر تخم مرغ بر رشد آنها به مدت ۶ ماه انجام دادند.
به نیمی از این کودکان روزی یک تخم مرغ داده شد، در حالی که نیم دیگر تخم مرغ مصرف نمی کردند، اگرچه رژیم غذایی هر دو گروه مغذی بود.
نتایج پژوهش نشان داد که کودکانی که تخم مرغ مصرف می کردند، از نظر دو شاخص افزایش قد و وزن نسبت به سن وضعیت بهتری نسبت به گروه دیگر داشتند.
مصرف تخم مرغ همچنین باعث تقویت عملکرد مغزی و جلوگیری از کمبود وزن در بیشتر کودکان گروه اول گردید.
شاید یکی از دلایل این تاثیر مثبت بر عملکرد مغز، وجود ماده کولین (Choline) و یک نوع اسید چرب امگا-۳ به نام DHA در زرده تخم مرغ می باشد که هر دو آنها موادی ضروری برای سلامت و رشد مغز محسوب می شوند.
این مطالعه تاکیدی مجدد بر پژوهش هایی داشت که نشان می دادند که گنجاندن تخم مرغ در رژیم کودکان خردسال، شاخص های رشد آنها را به طور کلی بهبود بخشیده و از رشد ناقص آنها جلوگیری می نماید.
نکات مهم در مورد تخم مرغ خوردن کودکان و بزرگسالان
افراد گروه سنی بعد نوجوانی تا قبل میانسالی یعنی جوان ها روزانه یک عدد تخم مرغ را البته در صورت نداشتن مشکل جسمی خاص میتوانند مصرف کنند.
در مورد افراد بالای 40 سال هفته ای 3 الی 4 بار و 60 سال به بالا هفته ای 2 تا 3 عدد تخم مرغ بلامانع است البته در صورت نداشتن مشکل جسمی و بیماری.
- تخم مرغ ها منبع بسیار خوبی از پروتئین هستند ولی باید در حد و اندازه ی مناسب مصرف شود.
- افراد نباید در خوردن تخم مرغ زیاده روی کنند ، نه بخاطر اینکه به کلسترول کمی در رژیم غذایی خود نیاز دارند، بلکه دلیل آن بالا رفتن میزان کلسترول در غذای آن ها می باشد . آنها باید به جای خوردن تخم مرغ زیادی ، از میوه ها ، سبزیجات و دیگر مواد غذایی گروه یک نیز بهره ببرند.
- گاهی اوقات کودک به برخی مواد غذایی آلرژی دارد که تخم مرغ نیز ممکن است یکی از آن ها باشد ، پس قبل از هر چیز باید غذاهای آلرژی دار را برای کودک خود بشناسانید و از آن استفاده نکنید.
- بر ای ذخیر کردن تخم مرغ ها مراقب باشید و همچنین باید صبر کنید تا سفیده آن کاملا سفت شود و غذایی که در آن تخم مرغ بکار رفته است ، کاملا پخته شود.
در چه مواردی مصرف تخم مرغ باید محدود گردد ؟
متاسفانه همانطور که اشاره گردید، برخی کودکان خردسال نسبت به تخم مرغ و به خصوص سفیده آن حساسیت نشان می دهند.
در این زمینه مادران باید مطمئن شوند که عدم تحمل غذایی مانند برگرداندن (بالا آوردن) غذا را به حساب آلرژی کودک نسبت به تخم مرغ نگذاشته و او را از این منبع غنی غذایی محروم ننمایند.
کودکانی که فقط نسبت به سفیده تخم مرغ حساسیت نشان داده اند، پس از مشورت با پزشک هنوز می توانند زرده تخم مرغ که حاوی کولین و DHA می باشد را مصرف نمایند.
مادران همچنین می توانند تغذیه کودک ۶ ماهه با تخم مرغ را با مقادیر کمی از زرده (مثلا یک سوم زرده کامل) شروع نموده و بعد آن را افزایش دهند و در صورت عدم بروز آلرژی، سفیده تخم مرغ را هم به رژیم اضافه نمایند.
در مورد بزرگسالان هم با وجود اختلاف نظرهای موجود، بهتر است که افراد مبتلا به دیابت، بیماری های قلبی، نارسایی کلیوی و دارای کلسترول بالای خون در مورد میزان مجاز مصرف هفتگی با پزشک خود مشورت نمایند.