چه زمانی برفک دهان نوزاد نگران کننده می شود؟ + علل
شنبه 31 خرداد 1399 11:20 PM
برفک دهان در نوزادان یک نوع عفونت قارچی است که می توان از روی لکه های سفید بر روی زبان کودک تشخیص داد و با مصرف دارو برطرف می شود.
بدن، میزبان چندین باکتری است که برخی از آن ها باعث عفونت می شوند. یکی از این گونه عفونت ها برفک است که ممکن است منجر به لکه های سفیدی در دهان و گاهی در فک و کفل کودک شود و منجر به جوش های زننده ای در جای پوشک می شود. برفک می تواند بر نوزادان در تمام سنین تاثیر بگذارد و اگر درمان نشود، ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود.
برفک که به عنوان کاندیدیازیس نیز شناخته می شود، یک عفونت قارچی است که از نوعی مخمر به نام کاندیدا ایجاد می شود.برفک می تواند دهانی (کاندیدیازیس دهانی) یا برفک پوشک (کاندیدیازیس پوست) باشد.
این قارچ معمولاً بر حفره دهانی، از جمله لب ها و قسمت های گلو تاثیر می گذارد اما گاهی اوقات می تواند بر روی پوست، به ویژه در نزدیکی اندام های تناسلی و باسن که گرم و مرطوب است، تاثیر بگذارد، که باعث جوش مخمری می شود و همچنین جوش کاندیدا پوشک یا برفک های زننده نیز نامیده می شود.
کاندیدا آلبیکنس که منجر به عفونت می شود، به طور طبیعی در محیط یافت می شود. در طی زایمان، مادر ممکن است که این مخمر را از طریق مجرای زایمان به بدن نوزاد منتقل کند.
حتی در غیر این صورت، پوست کودک می تواند در معرض قارچ در هوا قرار بگیرد. این قارچ در نهایت به بخش های مختلفی از بدن مانند دهان و دستگاه گوارش گسترش می یابد و به رشد باکتری های خوب یافت شده در بدن ادامه می دهد.
معمولاً، این مخمر هیچ آسیبی ایجاد نمی کند، اما در برخی شرایط زمانی که کودک در معرض مقادیر بیش از حد کاندیدا آلبیکنس (تماس با افراد مبتلا) قرار می گیرد، می تواند منجر به برفک شود.
این هم چنین زمانی اتفاق می افتد که باکتری های خوب و سیستم ایمنی بدن قادر به تنظیم جمعیت کاندیدا موجود نباشند، که منجر به طغیان شوند. بدن ممکن است نتواند رشد این مخمر را به دلایل متعددی کنترل کند.
در بخش ابتدایی این مطلب از برفک دهان نوزاد در نمناک دلایل احتمالی برفک در کودکان آورده شده است:
نوزادان با آنتی بیوتیک ها:
آنتی بیوتیک ها از انواع باکتری ها استفاده می کنند، از جمله آن هایی که قارچ ها را مثل کاندیدا کنترل می کنند. یک نوزاد در مسیر آنتی بیوتیک ممکن است باکتری های مفید کمتری داشته باشد و بیشتر در معرض برفک دهان قرار بگیرد.
مادر شیرده با مصرف آنتی بیوتیک:
حتی اگر مادر شیرده آنتی بیوتیک مصرف کند، کودک مستعد عفونت می شود.
داشتن پوشک خیس برای مدت طولانی:
داشتن یک پوشک کثیف برای مدت طولانی می تواند احتمال ابتلا به عفونت قارچی در ناحیه پوشک را افزایش دهد.
نوزادان نارس:
نوزادان نارس ایمنی رشد نیافته ای دارند و مستعد عفونت هایی مانند برفک می باشند.
کودکانی که از بیماری های سیستم ایمنی رنج می برند:
کودکان مبتلا به ویروس اچ آی وی / ایدز، ایمنی کمی دارند و آن ها را در معرض خطر بیشتری از عفونت هایی نظیر برفک قرار می دهد.
کودکان مبتلا به دیابت:
دیابت نوع 1 مادرزادی احتمال ابتلا به عفونت های قارچی را افزایش می دهد.
نوزادان با مصرف داروهایی برای سیستم ایمنی:
کودکانی که داروهایی مانند کورتیکواستروئید برای بیماری های خود ایمنی مانند آسم، مستعد برفک مصرف می کنند.
کودکان مبتلا به سرطان:
سرطان و درمان آن به شدت عملکرد سیستم ایمنی را مختل می کنند و در نتیجه، جمعیت مخمر کنترل نشده می شود.
مادر با عفونت قارچی مزمن:
اگر مادر برفک مزمن داشته باشد، ممکن است به طور مکرر کاندیدای زیادی به نوزاد از طریق تماس پوست در هنگام شیردهی منتقل کند. اگر مادر نوک پستان آلوده ایداشته باشد، نوزاد ممکن است برفک بگیرد.
سیستم ایمنی در حال رشد کودک ممکن است قادر به مقابله با مواجهه مکرر به برفک است. علامت های برفک در کودکان با نوع کاندیدیازیس که در حال توسعه هستند متفاوت است.
اگر نوزاد شما علائم خارش قارچی را نشان می دهد, او را چک کنید. برفک می تواند در عرض چند روز بدون درمان حل شود. اگر این کار انجام نشد, کودک را به یک پزشک برای تشخیص و درمان ببرید.
بازرسی چشمی:
پزشک می تواند با چک کردن زخم و جوش ها, تشخیص مثبت بدهد.
بررسی میکروسکوپی:
تکه هایی از ضایعات ناشی از برفک پوشک و دهانی برای بررسی جمع آوری می شوند. نمونه های جمع آوری شده برای بررسی رشد مخمر مورد بررسی قرار می گیرند.
بررسی قارچی:
پزشک نمونه ها را به آزمایشگاه منتقل خواهد کرد. این فرآیند ممکن است کمی زمان ببرد, اما می تواند به طور دقیق برفک را تشخیص دهد, به خصوص وقتی که نوزاد از دیگر شرایط دهانی یا پوستی رنج می برد، که تشخیص بصری را مشکل می کند.
این درمان به نوع ترکیبی که نوزاد آسیب می بیند بستگی دارد.
داروهای تجویز شده معمولاً از ترکیباتی مانند کلوتریمازول, نیستاتین, فلوکونازول و ایتراکونازول ساخته می شوند. ترکیباتی مانند ویوله دوژانسین نیز ممکن است تجویز شوند. چنانچه در این بخش از نمناک خواهیم گفت دارو به شکل مایع است و می تواند برای قسمت های آسیب دیده دهان با استفاده از قطره چکان به کار رود.
نوزاد را بر پشتش بگذارید, مقدار تجویزی دارو را در قطره چکان بریزید و آن را روی قسمت های آسیب دیده دهان و گلو قرار دهید.
همچنین می توانید از گوش پاک کن استفاده کنید تا در دهان و گلو فرو رود و قسمت هایی از دهان که دسترسی به آن مشکل است را بکار ببرید.
دارو بلافاصله پس از غذا و یا حداقل ده دقیقه قبل از غذا باید مصرف شود. دارو هنگامی که بلعیده شود خوب نیست, هرچند اگر کودک این کار را بکند, ضرری برایش ندارد. شما می توانید به دنبال روش های دقیقی برای مدیریت چنین داروهایی باشید.
هنگامی که نوزاد تحت درمان قرار می گیرد, باید مراقبت بهینه ای از نوزاد در خانه انجام دهید. در اینجا نحوه مراقبت و مدیریت برفک در خانه آمده است:
تغذیه با شیر مادر کمتر از 20 دقیقه در هر بار:
اولین چالش با برفک دهان, شیردهی می باشد. شما می توانید شیردادن از پستان را تا 20 دقیقه در هر جلسه محدود کنید تا مطمئن شوید که نوزاد شیر می خورد, اما با حداقل ناراحتی.
با استفاده از قاشق, فنجان و یا سرنگ برای تغذیه نوزاد تلاش کنید:
اگر کودکتان عمدتاً از شیشه شیر تغذیه می کند, پس از یک قاشق برای تغذیه او استفاده کنید. یک سرنگ تغذیه ای پلاستیکی ممکن است برای تغذیه نوزاد استفاده شود. نوزادان بزرگ تر را می توان برای خوردن شیر و پوره از یک فنجان ترغیب کرد.
تعویض روی غذاهای مایع:
نوزادان جوان تر به هر حال در رژیم غذایی شیری هستند. در مورد نوزادان بزرگتر که غذای جامد می خورند, به غذاهای نیمه مایع و فرنی نیاز دارند که غذا خوردن را آسان تر کنند.
استفاده از پستانک را محدود کنید:
باید از آن اجتناب کرد، زیرا می توانند برفک را تشدید کنند و ممکن است آن را به بخش های مختلف دهان نیز گسترش دهند. حتی اگر مجبور باشید از پستانک استفاده کنید، به عنوان آخرین راه، بعد از هر بار مصرف آن را بشورید و استرلیزه کنید.
پوشک بچه را چند بار در روز عوض کنید:
بگذارید هر روز بچه بدون پوشک بماند. هوا دهی مناطق آسیب دیده از پوست می تواند به تسکین این شرایط کمک کند.
تعویض پوشک به طور مرتب:
افزایش تعداد تعویض پوشک حتی اگر پوشک به طور کامل آلوده نشده باشد. پوشک می تواند عفونت را نگه دارد و تغییر آن ها باعث کاهش تغذیه و قارچ در اطراف فک می شود.
گام های بالا نیز به عنوان درمان های خانگی موثر برای برفک در کودکان عمل می کند.
هنگامی که برفک درمان نشود، دهانی و پوشک باقی بماند، می تواند منجر به مشکلات زیر در نوزادان شود:
کاندیدا مری:
مخمر خیلی رشد کرده ممکن است به آرامی به مری سرایت کند و باعث کاندیدا مری شود. این در کودکان دارای سیستم ایمنی ضعیف بسیار رایج است.
کاندیدا سپسیس:
جوش های پاره شده پوشکی ممکن است باعث شود که مخمر وارد جریان خون شود و منجر به کاندیدا سپسیسشود که کاندیدیازیس تهاجمی است. مخمر به چند عضو بدن گسترش می یابد که باعث تب و حتی چندین نقص اندام می شود. این شرایط در بین نوزادان نارس و نوزادان با وزن کم بسیار رایج است.
به قسمت های دیگر بدن پخش می شود:
کاندیدا ممکن است به قسمت های دیگر بدن مثل لایه های پوست زیر بغل سرایت کند. حتی ممکن است ناخن ها را ترد کند.
کودکان سالم وقتی درمان به موقعی داشته باشند، به ندرت دچار مشکل می شوند. با این حال، پیش گیری همیشه بهتر از درمان است.
جلوگیری از برفک در مورد اجتناب از محرک ها است که جمعیت کاندیدا را افزایش می دهد. این چیزی است که شما می توانید برای جلوگیری از برفک دهان و برفک پوشک در کودکان انجام دهید:
استفاده از آنتی بیوتیک ها فقط در صورت لزوم:
استفاده از داروها باید محدود باشد و یا باید آخرین راه برای کودک و هم برای مادر باشد. در اغلب موارد، پزشک اطفال ممکن است آنتی بیوتیک تجویز نکند مگر اینکه لازم باشد. با این حال به مادر شیرده توصیه می شود که از استفاده از آنتی بیوتیک ها برای جلوگیری از انتقال آن ها به نوزاد از طریق شیر مادر جلوگیری کند.
خشک نگه داشتن پستانک و سری بطری:
پستانک و سری بطری خشک می تواند از باکتری ها و نیز قارچ ها محافظت کنند. بعد از هر کاربرد، نوک سری بطری و پستانک را در آب به مدت 10 دقیقه بجوشانید.
وسط پا و قسمت پوشک بچه را خشک نگه دارید:
پوشک بچه را به طور مرتب تعویض کنید بدون اینکه منتظر بمانید تا خیلی کثیف شود. هم چنین قبل از پوشاندن یک پوشک جدید، کفل و اندام تناسلی را با یک پارچه کتان تمیز و خشک تمیز کنید. بگذارید هر روز کودک بدون پوشک بچه بازی کند.
کودک را از برفک دور نگه دارید:
برفک مسری است و می تواند از یک فرد به فرد دیگر سرایت کند. بچه رو از افرادی که برفک دارند دور نگه دارید. به بکودکتان چه اجازه ندهد که فردی بابرفک، او را ببوسد و یا او را لمس کند.
درمان برفک برای مادر حیاتی است:
اگر مادر از برفک رنج می برد، باید سریعاً درمان شود تا از گسترش آن به نوزاد جلوگیری شود. نوک سینه که با پوست نوزاد تماس مستقیم دارد می تواند حامل این عفونت باشد. اگر درد مزمن و قرمزی اطراف نوک پستان خود را تحمل کنید، آن را نادیده نگیرید. آن را فوراً توسط یک پزشک چک کنید.
اگر نوزادتان نارس است، از شرایط خود ایمنی رنج می برد، یا ایمنی ضعیفی دارد، پس باید مراقب بهداشتی باشید که در اطراف او است. نظافت کلی در چنین مواردی اهمیت بیشتری پیدا می کند.
1. آیا درمان طبیعی برای برفک در کودکان وجود دارد؟
خیر، هیچ درمان طبیعی برای کودکان مبتلا به برفک وجود ندارد. متخصصان توصیه می کنند که از داروهای گیاهی مانند روغن نارگیل، جوش شیرین و یا هر نوع داروی ضد درمانی دیگر برای درمان برفک در نوزادان استفاده کنید. درمانی که برای برفک وجود دارد، هیچ مدرک علمی معتبری برای اثربخشی آن در درمان کودکان مبتلا به این عفونت ندارد.
2. آیا می توانم از ماست برای درمان برفک استفاده کنم؟
احتمالاً. پروبیوتیک هایی نظیر ماست حاوی لاکتوباسیلوس هستند، که باکتری های خوبی هستند و می توانند به مهار کردن جمعیت مخمر کمک کنند. پزشک ممکن است پیشنهاد یا توصیه کند که ماست را به نوزادان بزرگ تر برای آشنا شدن آنها با لاکتوباسیلی ها بدر داخل بدناستفاده شود. مصرف ماست به طور دقیق برفک را درمان نمی کند، بلکه به بهبود میزان بازیابی کمک می کند.
3. تفاوت بین برفک دهانی و زبان شیری چیست؟
زمان هایی هست که شما ممکن است به لکه های سفید رنگ روی زبان کودک توجه کنید. اما اگر بتوانید آن را با استفاده از یک پارچه مرطوب پاک کنید، پس فقط باقیمانده شیر و نه برفک. برفک را نمی توان با یک پارچه از بین برد.
4. آیا برفک می تواند بدون درمان در کودکان باقی بماند؟
بله، برفک می تواند بدون درمان خودش خوب شود. با این حال، بهتر است به پزشک مراجعه کنید، اگر مشکوک شوید که نوزادتان برفک دارد تا از خطرش جلوگیری شود. هم چنین کودکان یک سیستم ایمنی توسعه نیافته دارند ،که ممکن است به طور موثر با عفونت قارچی سر و کار نداشته باشد که درمان را اغلب ضروری می کند.
5. آیا بزرگسالان می توانند از کودکان برفک بگیرند؟
بله. سرپرستان اصلی کودک در خطر ابتلا به برفک از نوزادان هستند که بیش ترین خطر برای مادر شیرده است.
6. آیا می توانم نوزادم را که برفک دارد ، شیر بدهم؟
بله. ولی باید مواظب باشید که به خود برفک تماسی نداشته باشید. همیشه نوک پستان خود را با آب شور یا یک داروی ضد عفونی کننده بعد از هر شیردهی پاک کنید. شما همچنین می توانید یک کرم ضد قارچی به نوک پستان خود به عنوان احتیاط بزنید، اما تنها پس از مشاوره پزشک.
7. اگر کودک به طور مکرر برفک بگیرد، چه باید کرد؟
عفونت مداوم برفک می تواند نشانه ایمنی به خطر افتاده یا یک اختلال ایمنی باشد. اگر عفونت نوزاد پس از دو هفته یا بیشتر درمان هم فروکش نکند، کودک را برای تشخیص بیشتر نزد پزشک ببرید. برفک دهان و پوشکی به ندرت خطرناک هستند و با درمان به موقع ناپدید می شود. برفک را می توان با حفظ بهداشت خوب بدور نگه داشت.
همانطور که کودک کوچک شما بزرگ تر می شود، سیستم ایمنی اش در کنترل جمعیت مخمر مهارت بیشتری پیدا می کند، در نتیجه احتمال عفونت برفک را کاهش می دهد.