امامزاده زبيده خاتون(س) همدان
سه شنبه 20 خرداد 1399 11:44 AM
خبرگزاری شبستان همدان- پایتخت تاریخ و تمدن ایران، کهن دیار هگمتانه مفتخر به حضور بزرگانی از سلسله جلیله سادات است که همچون ستارگان درخشان بر تارک این شهر خودنمایی میکنند.
امامزادگانی مامنی برای تقویت روح و زمان دلتنگی هستند، وقتی سراغ مأمن و جایی هستی تا دلتنگی هایت را به آن بسپاری، ناگهان به آن ها پناه می بری چراکه می دانی مامن خستگی هایت می شود و پناه غربتت.
حرم مطهر امامزاده زبيده خاتون(س) در ميدان آرامگاه بوعلی، ابتدای بلوار شهيد مدنی(ره) همدان با فاصله بسيار كمی از امامزاده خاتونيه(س) واقع شده است، نسب صاحب مرقد طبق زيارتنامه «زبيده خاتون بن موسی ابن جعفر» معرفی شده است.
اين امامزاده دارای بنايی قديمی بوده كه هماكنون بازسازی شده است، مشخصات بنای قبلی بقعه به اين شرح است.
بقعه زبيده خاتون(س) بنای آجری ساده مشتمل بر اطاق مربعی با طاق گنبدی كوتاه بود كه در سمت شمال آن نيز اخيراً اطاقی الحاق كردهاند و در طرف مشرق طاقنمايی بر آن افزودهاند كه پشت بند بنا محسوب میشد.
درِ ورودی غربی اين بقعه ضريح چوبی به رنگ لاجوردی كهنه به طول ۸۲/۱ متر و عرض۴۰/۱ متر و ارتفاع ۴۰/۱ متر در وسط حرم نصب بوده است، صورت قبر گچی ساده در وسط ضريح قرار داشت كه بر هشت جرز كوچك اطراف حرم (در هر ضلع دو جرز كوچك بين درها و پنجره ها واقع شده است) يك آينه كوچك نصب بود.
بالای چند عدد از اين آينهها اشعار زير به خط ثلث بر كاغذ سفيد مرقوم و به ديوار الصاق شده است: «آئينـه كه چون دل اخيار با صفـاست/ روقف حريم خواهرسلطان دين رضا است/ دخت ولی و دخت وصی عصمت نبی/ نجـم دری زبیـده كه ناموس كبریـا است/
تاريخشناسان بر اين عقيدهاند اصل بنای اين بقعه مربوط بهعهد مغول بوده و در زمان فتحعليشاه قاجار احيا يا تعمير شده است. اين بنای با ارزش در زمان رژيم منحوس پهلوی از بين رفت و در سال ۷۸ مرمت و بازسازی اين بقعه متبركه انجام شد.
تعمیر و مرمت امامزاده زبیده خاتون با اعتباری بالغ بر 350 میلیون تومان
حجت الاسلام «حاجی رضا زین العابدینی » در مورد تعداد امامزادگان استان همدان به خبرنگار شبستان گفت: ۲۳۷ امامزاده و بقاع متبرکه در استان همدان وجود دارد.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان افزود: امامزادگان قطب فرهنگی و مامن آرامش روحی و معنوی اقشار مختلف مردم هستند.
وی ادامه داد: فرا رسیدن اربعین برای گردشگری همدان فرصت ایجاد می کند ؛ که همدان با دارا بودن آثار فرهنگیتاریخی بینظیر همچون هگمتانه و ظرفیتهای گردشگری خصوصا گردشگری طبیعی و مذهبی میتواند میزبان شایستهای برای زائران اربعین باشد.
وی اظهار داشت: استان همدان دارای ۲۳۷ امامزاده و بقعه متبرکه است که هر ساله پذیرای تعداد بسیاری از مسافران در ایام مختلف سال است که می طلبد توجه به این مراکز مذهبی و فرهنگی چندین برابر شود تا هرچه بیشتر مورد استقبال گردشگران زیارتی قرار گیرد.