دیدنی های بوشهر، از بازار قدیمی تا گنبد نمکی (قسمت دوم)
بوشهر شهری بندری در خطهی جنوب ایران است که از شمال، غرب و جنوب به خلیج فارس محدود میشود. این بندر در زمان نادر شاه افشار رونق یافت و جانی تازه گرفت. بوشهر آبوهوایی گرم دارد و به همین علت مقصد مناسبی برای سفرهای زمستانی و مسافرت در اوایل بهار است. بوشهر به دلیل وجود ذخایر گاز و نفت و نیروگاه هستهای، اهمیت زیادی دارد و پایتخت انرژی ایران لقب گرفته است. اگر دوست دارید با دیدنیهای این شهر بیشتر اشنا شوید، در ادامه ما را همراهی کنید.
گنبد نمکی جاشک
گنبد نمکی جاشک یا کوه نمک جاشک (گنبد نمکی دشتی) ناحیه وسیع و مرتفع شمالی کوه جاشک منتهیالیه جنوبی رشته کوه زاگرس، حدفاصل شهرستان دشتی و دیر در استان بوشهر است که یکی از بزرگترین و فعالترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه و از جاذبههای طبیعی به شمار میرود.
موقعیت گنبد نمکی جاشک روی نقشه
موقعیت خاص گنبد نمکی جاشک باعث شوری آب رودخانه مند شده است و شاید تنها عامل زیانرسان به منطقه باشد، زیرا رودخانه تا قبل از روستای باغان شیرین و قابل شرب و استفاده کشاورزی است. اما پس از عبور از کنار گنبد و دور زدن آن آب رودخانه با درصد زیادی شوری همراه میشود که نشان از فعالیت زیاد گنبد و روان بودن آب آن تا بستر رودخانه مند است و در فصل پربارش آب رودخانه سطح دشتهای چغاپور و دشتی را فراگرفته و به علت تبخیر زیاد نمک بر روی سطح خاک باقیمانده و باعث شوری زمینهای منطقه میشود. مهمترین خصوصیات بارز و متفاوت کوه نمکی جاشک به نوع نمکهای این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصربهفرد، آبشارها، بلورها است.
مدرسه سعادت
مدرسهی سعادت یا همان مدرسه ی سعادت مظفری یکی از بناهای به یادگار مانده از دوران قاجار در بوشهر است. این مدرسه در سال ۱۲۷۸ به سبک نوین آموزشی تاسیس شده است و از نظر تاریخی، «مادر مدارس جنوب ایران» نامیده میشود. احمدخان دریابیگی که حکمران وقت بوشهر و بنادر خلیج فارس و عمانات بود، این مدرسه را در مرکز بوشهر و نزدیک حسینیه تاسیس کرد.
موقعیت مدرسه سعادت روی نقشه
بازار ماهی فروشان
بازار ماهی فروشان بوشهر یکی از بازارهای قدیمی این شهر است که در سال ۱۳۴۵ ساخته شد. در این بازار ماهی و میگو عرضه میشود که در خیابان شهدا، بازار روز واقع شده است.
موقعیت بازار ماهی فروشان روی نقشه
عمارت کازرونی
عمارت کازرونی یکی دیگر از بناهای مربوط به دوران قاجار در بوشهر است. این عمارت در محلهی قدیمی بهبهانی قرار دارد و مالک آن فردی به نام محمدرضا کازرونی، از تاجران مشهور شهر است. این عمارت در ۱۰ مهر ماه ۱۳۸۰ با شمارهی ۴۰۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. از ویژگیهای خانههای این منطقه (و هم عمارت کازرونی) میتوان به چند طبقه و مرتفع بودن آنها اشاره کرد که مردم در گرمای طاقتفرسای تابستان به طبقات بالا پناه میبردند.
بوستان شغاب
بوستان شغاب یکی از بوستانهای زیبا و تاریخی بوشهر است که در خیابان بهمنی، خیابان ساحلی، روبهروی بیمارستان نیوری هوایی قرار دارد. زیر خاک این پارک آثار مربوط به دوران ایلامیان قرار دارد و در حال حاضر از آن به عنوان بوستان استفاده میشود.
موقعیت بوستان شغاب روی نقشه
بازار قدیمی
بازار قدیم بوشهر یکی از اماکن تاریخی این شهر است که قدمت آن به دوران قاجار میرسد. معماری این بازار منطبق با ویژگیهای عصر قاجار است و امروزه نیز داد و ستد در آن ادامه دارد. اگر به این بازار بروید میتوانید تمامی وسایل مورد نیاز خود را تهیه کرده و به خانه برگردید.
بازار قدیم بوشهر یکی از چندین بازار سنتی ایران است که هنوز هم قلب آن میتپد و خرید و فروش و رفت و آمد در آن جریان دارد. پس از گذشت چندین سال هنوز هم زیبایی معماری قاجار در تار و پود بافت قدیمی آن دیده میشود. محله های قدیمی بوشهر دهدشتی، شنبدی، کوتی و بهبهانی نام دارد که بازار قدیم در یکی از محلههای قدیمی بوشهر به نام محلهی دهشتی قرار گرفته است.
قبرستان شغاب
محوطهی شغاب در جنوب شهر بوشهر است و به اواخر دورهی اشکانی و دورهی ساسانی تعلق دارد. یک گورستان تاریخی نیز در آنجا کشف شده است. گورستان شغاب حدود سال ۱۳۷۷ توسط اداره میراث فرهنگی کشف و از این سال در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
موقعیت قبرستان شغاب روی نقشه
در این قبرستان اسکلت اموات در داخل خمرههای بزرگ و کوچک نخودی رنگ مدفون شدهاند که روی برخی از خمرهها نوشتهای نیز نقش بسته است. در دین زرتشت، جسدها را درون خمره یا تابوتهایی از جنس سنگ و سفال و در داخل صخرههای سنگی میگذاشتند تا طبق اعتقاد آنها، خاک آلوده نشود. پس از گذشت زمان و با متلاشی شدن اجساد، استخوانها را همراه با آنچه همراه اجساد دفن شده بود، داخل استودانی میگذاشتند تا به این ترتیب، فضا برای دفن دیگر مردگان باز شود و گورستان بزرگتر نشود. اشیاء کشف شده دیگر این قبرستان که در خمرههای بزرگ و کوچک قیراندود قرار گرفتهاند مشتمل بر تابوتهای سنگی مکعب شکل و مهرههای عتیقه تزیینی است. این قبرستان به عیلامیها تعلق دارد.