گورستان خالدنبی | خفته ای بر فراز ترکمن صحرا
پنج شنبه 22 اسفند 1398 2:01 PM
به سوی ترکمن صحرا و شهر کلاله می رویم تا از گورستان تاریخی خالدنبی دیدن کنیم. این گورستان خاص و مرموز که اطلاع دقیقی از تاریخچه آن در دست نیست در سال های اخیر بسیار پر طرفدار شده است، بنابراین اگر می خواهید از آدرس گورستان تاریخی خالدنبی مطلع شوید و داستان آتش سوزی قبرستان خالدنبی را بخوانید کارناوال را همراهی کنید.
هتل ترنج کیش
بلیط هواپیما
نقشه و مسیریابی
Photo by : Abutaleb Nadri
چرا گورستان خالدنبی ؟
مناسب برای
خانواده
گروه های دوستانه
سفرهای انفرادی
طبیعت گردان
نامناسب برای
کودکان خردسال
معلولان جسمی
افراد مسن و ناتوان
Fahimeh Dezfoli | Karnaval
شهر کلاله را به سمت شمال شرقی ادامه می دهیم و به جاده ای می رسیم که ما را به بالای کوه های گوکچه داغ می رساند. جایی که طبیعت بی نظیر و تپه ماهورهای زیبا و سرسبز چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. اینجا خالدنبی ست؛ گورستانی بزرگ که 12 هکتار مساحت دارد. از تاریخ دقیق ساخت گورستان اطلاعات دقیقی در دست نیست؛ اما آن چه این مکان را متمایز می کند وجود سنگ قبرهایی با اشکال منحصر به فرد است. این سنگ قبرها به شکل اندام های جنسی زنانه و مردانه هستند که در قسمت های مختلف گورستان پراکنده شده اند و تعداد آن ها تا 600 عدد تخمین زده شده است. علاوه براین سنگ قبرها 3 زیارتگاه متعلق به خالدنبی، چوپان آتا و عالم بابا در گورستان وجود دارد که برای مردم منطقه بسیار مقدس هستند. در مورد این 3 شخصیت در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
خوب است بدانید که این مجموعه ارزشمند در سال 1395 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
Azadeh Nadali
خالد نبی غیث بن سنان، یکی از پیغمبران عرب بعد از حضرت عیسی بود که ترکمن ها او را حالت نبی می خوانند. خالدنبی پیامبری تبلیغی بود که در سرزمین عدن (یمن امروزی) زندگی می کرد و در زمان حیاتش به کشورهای مختلف از جمله ایران سفر کرد. گفته می شود که خالدنبی در زمان حکومت خسرو انوشیروان ساسانی به ایران آمد و همین امر می تواند دلیل خوبی باشد تا احتمال بدهیم که گورستان متعلق به دورهای اسلامی و بعد از ساسانیان باشد. خالد بن سنان در دوران پیامبری خویش به تبلیغ دین مسیحیت می پرداخت و روایت ها نیز حاکی از آن است که عالم بابا پدر همسر خالدنبی بوده و چوپان آتا نیز از مریدان نزدیک ایشان بودند.
مقبره خالدنبی (جلو)- مقبره عالم بابا (عقب)
Photo by : Khaled Aman
مقبره چوپان آتا
Photo by : Unknown
برای رسیدن به گورستان خالدنبی باید از شهر کلاله به سمت شمال شرق حرکت کنید. پس از گذر کردن از کنار روستای اوقچی بزرگ به دو راهی خواهید رسید که سمت راستش شما را به روستاهای پایین دست خالد نبی و سمت چپ به سوی گورستان هدایت خواهد کرد. در طی این مسیر بی شک یکی از منحصر به فردترین مناظر جاده ای ایران یعنی هزار دره را خواهید دید. توجه داشته باشید که جاده ای که پیش رو دارید کمی خطرناک و نامناسب است بنابراین حتما از سلامت وسیله نقلیه خود اطمینان حاصل کرده و با احتیاط بیشتر رانندگی کنید. پس از تماشای این مناظر زیبا و پیمودن جاده خاکی تا انتها، در سمت راست، زیارتگاه عالم بابا را مشاهده خواهیم کرد. اگر به رو به روی تان نگاه کنید مقبره خالدنبی را خواهید دید. دقت کنید که قبل از ورود به حیات کوچک زیارتگاه باید حتما کفش های خود را دربیاورید. داخل آرامگاه خالدنبی یک قبر ساده و بدون مشخصات وجود دارد. آرامگاه برای زیارت زائران مرد و زن به دو قسمت مجزا تقسیم شده است. سمت راست آرامگاه جاده ای وجود دارد که اگر آن را تا انتها ادامه بدهید خود را بر فراز هزار دره مسلط خواهید دید. این جا آرامگاه کوچک چوپان آتا قرار دارد. آرامگاهی با پنجره های هلالی شکل ،قبری بدون کتیبه و گنبدی کوچک و سبز رنگ. حالا برای بازدید از گورستان باید به سمت مقبره خالدنبی و نقطه اول برگردید و به سمت شرق بروید. اگر با سرعت متوسط حرکت کنید حدود 45 دقیقه بعد به در ورودی گورستان خواهید رسید.
بعد از رسیدن به انتهای جاده ورودی و رسیدن به آرامگاه عالم بابا تا انتهای بازدید زمان به نسبت زیادی نیاز دارید پس آب آشامیدنی و تنقلات حتما لازم تان خواهد شد.
چه چیزهایی را با خود نبریم؟
از بردن وسایل سنگین مانند کوله های سنگین خودداری کنید زیرا مسیر نسبتا طولانی است. همچنین اسپیکر های بخش کننده موزیک!
نکته ایمنی: مسیر دسترسی به گورستان راه پیج دار و نسبتا باریک و خاکی و در کنار آن پرتگاه مانند است. از شوخی کردن و هل دادن یکدیگر بپرهیزید و به صورت خطی پشت سر هم حرکت کنید.