کفپوش اپوکسی چیست؟
چهارشنبه 15 آبان 1398 6:59 PM
کفپوش اپوکسی از چند لایه رنگ اپوکسی تشکیل شده که کف زمین را پوشش می دهد، این لایه ها در مجموع ضخامتی بین ۰٫۵ تا ۳ میلی متر دارند. خود رنگ اپوکسی نیز از واکنش میان هادرنر (سخت کننده) و رزین اپوکساید به دست می آید. به طور جزئی تر، برای تشکیل این رنگ دو جز A و B با یکدیگر وارد واکنش می شوند که مواد تشکیل دهنده هر جز را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید:
نام جز | مواد تشکیل دهنده |
جز A (الف) | رزین، فیلر (پرکننده)، افزودنی ها (مانند ضد رسوب، همتراز کننده)، پیگمنت، رقیق کننده واکنشگر (حلال برای تنظیم ویسکوزیته) |
جز B (ب) | هاردنر (سخت کننده) بسته به درصد رزین به کار رفته |
محصول نهایی این واکنش یک پوشش بسیار مقاوم، یکدست و با دوام است که بیشتر روی سطوج بتنی، موزاییک و گاهی چوب اعمال و اجرا می شود.
اجرا و اعمال کفپوش اپوکسی روی سطح به طور کلی شامل مراحل زیر می شود:
افزودنی ها یکی از مهم ترین و همچنین گران قیمت ترین مواد مورد استفاده در رنگ ها و کفپوش ها هستند. افزودنی ها حدودا ۱ درصد فرمولاسیون را تشکیل می دهند اما با این وجود بسیار از خواص نهایی رنگ را کنترل می کنند. از میان افزودنی های رایج می توان به ضد رسوب، همتراز کننده و ضد کف اشاره کرد. این مواد از شرکت های چینی مختلف و شرکت های بزرگ بین المللی چون BASF و BYK خریداری می شوند. لازم به ذکر است که شرکت ماناپلیمر نیز تمامی افزودنی ها خود را از کمپانی BYK خریداری می کند.
اما از آنجایی که پوشش های اپوکسی با ضخامت بالا اعمال می شوند، نیازی به پشت پوشی نبوده و اهمیت پیگمنت در کفپوش کمتر از دیگر مصارف رنگ و پوشش است. در کفپوش اپوکسی، پیگمنت ها حدوداً ۵ درصد از فرمولاسیون نهایی را تشکیل می دهند و بیشتر آن ها پیگمنت های هندی هستند.
پرکننده یا همان فیلر یکی دیگر از مواد مهم تشکیل دهنده کفپوش است. رزین اپوکسی عادی مقاومت شیمیایی خوبی ندارد و اگر بخواهیم مقاومت شیمیایی را افزایش دهیم، نفش فیلر بسیار حیاتی و مهم است. فیلرهایی چون کربنات کلسیم، باریت و سیلیس از پرکاربردترین پرکننده های مصرفی در کفپوش های اپوکسی هستند. اضافه کردن کربنات کلسیم به رزین، هزینه نهایی را کاهش داده و دانسیته رنگ نیز کمتر می شود اما این پرکننده در مقایسه با باریت، جذب روغن بالایی دارد و بهتر است کمتر استفاده شود.
غیر از اضافه کردن فیلر، استفاده از رزین فنولیک به جای بیس فنول A و همچنین جایگزین کردن هاردنر (سخت کننده) آروماتیکی به جای آلیفاتیک، باعث بالا رفتن مقاومت شیمیایی کفپوش نهایی می شود.
مهم ترین کاربرد کفپوش اپوکسی در مصارفی است که می خواهیم بتن دچار فرسایش نشده و ذرات آن آزاد نشود. البته این کفپوش در بسیاری از صنایع به منزله زیبایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی از کاربردهای مهم کفپوش اپوکسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
این نوع از کفپوش جریان الکتریسیته ای را که به هر دلیل روی سطح تشکیل شده، به سمت چاه تخلیه و ارث (Earth) هدایت می کند. آماده سازی این کفپوش ها کاملاً مشابه کفپوش اپوکسی است اما در این کاربرد، نیاز به سطح صافی داریم تا شبکه مسی روی آن نصب شود. شبکه مسی در واقع نواری به عرض ۰٫۰۵ میلی متر (۵۰ میکرون) و طول ۱ الی ۲ سانتی متر است. بدیهتا این لایه هر چقدر باریک تر باشد، از لحاظ زیبایی بهتر است و کمتر به چشم می آید.این شبکه با چسب دو طرفه روی سطح صاف اپوکسی چسابنده شده و انتهای شبکه آن به سیم مسی ای وصل می شود که به چاه ارث متصل است. پس از نصب شبکه مسی، پرایمر آنتی استاتیک اعمال می شود. این پرایمر به دلیل ساختار فیلری خود که در آن گرافیت به کار رفته، کاملاً رسانا است و هیچ مقاومت الکتریکی ندارد. در نتیجه سطح کاملاً رسانا شده اما این پرایمر مقاومت مکانیمی خوبی ندارد و در اثر رفت و آمد روی آن، تخریب و شکسته می شود.به همین دلیل، روی آن کفپوش اپوکسی مقاومی اعمال می شود ولی از آنجایی که خود اپوکسی عایق است، از الیاف کربن و پیگمنت های به خصوصی در آن استفاده شده تا اتصالی میان عمق و سر کفپوش ایجاد شود. بنابراین، هر گونه الکتریسیته جمع شده توسط این الیاف از سر به عمق کفپوش منتقل شده و کفپوش آنتی الکترواستاتیک مانع از تجمع بار روی سطح می شود.
همانطور که بالاتر اشاره شد، به دلیل بالا بودن ضخامت کفپوش اپوکسی، میزان پیگمنت مصرفی بسیار کم و معمولاً در حدود ۵ درصد است. رنگ مورد پسند مشتری نیز معمولاً بر اساس رال رنگ انتخاب می شود که معیاری ساده و جهانی به حساب می آید.
در این نوع از کفپوش، روی سطح همان اپوکسی معمولی اجرا می شود تا سطح صاف و تمیزی ایجاد شود. طرح سه بعدی مورد نظر نیز در واقع برچسبی است که پرینت سه بعدی شده و می تواند به هر شکل، ابعاد و وضوحی چسبانده شود. برای آنکه آن برچسب بر اثر رفت و آمد جدا نشود، روی آن یک لاک اپوکسی شفاف اعمال شده تا کاملاً محافظت شود.