درباره ترکمن صحرا بیشتر بدانید
دوشنبه 4 شهریور 1398 10:05 AM
اختلاف فرهنگ، نژاد، مذهب، اقلیم آب و هوایی و پوشش گیاهی، یکی از منحصر به فردترین ویژگی هایی می باشد که در شهر و استان های مختلف ایران به چشم میخورند. ترکمن صحرا نمونه ای بارز از این تفاوت ها می باشد که سفر به آن تجربه ای ناب و بی مانند را برایتان به همراه خواهد داشت. ترکمن صحرا تنها یک شهر خاص نیست، بلکه منطقه ای گسترده در شمال و شمال شرق کشورمان می باشد که زیبایی های خاص خودش را دارد که در هر گوشه از آن جلوه گری می کنند.
ترکمن صحرا جلگه ای رسوبی و حاصلخیز می باشد که محدوده ی آن از گنبدکاووس، بندرترکمن، آق قلا، مراوه تپه، کلاله، سیمین شهر، گمش تپه، نگین شهر، انبار آلوم، داشلی برون و فراغی شروع شده و به گلیداغ ختم میشود. با مرور این مسیر بر روی نقشه کاملا متوجه خواهید شد که این منطقه در واقع بخشی از استان گلستان و خراسان شمالی می باشد.
دشت های سرسبز و اسب هایی با یال های بلند و نژاد معروف ترکمنی که در تمام دنیا شناخته شده می باشند، یکی از اصلی ترین مناظری می باشد که در سفر به این منطقه و در کنار جاده ها مشاهده خواهید نمود. اغلب ساکنین این منطقه، ترکمن و مسلمانان اهل تسنن بوده و گذر زمان و زندگی مدرن امروز، نتوانسته است نوع پوشش زنان و مردان آنها را تغییر دهد. لباس های زیبا همراه با زیورآلات بزرگ و پر از نگین های رنگی و همچنین مردانی با کلاه های بزرگ سفید رنگ، یکی از زیبایی های سفر به ترکمن صحرا می باشد که می توانید با دوربین عکاسی تان بخشی از جلوه و زیبایی آن را ثبت کنید.
تفاوتی ندارد که بخواهید روزهایی عالی و تکرار نشدنی را در ترکمن صحرا سپری نمایید یا به هر گوشه ی دیگر از دنیا بروید، در هر صورت باید بهترین زمان سفر به آن منطقه را بدانید. شرایط آب و هوایی خاص ترکمن صحرا و داشتن تابستان های بسیار گرم و زمستان های سرد، باعث میشود در اوایل تا اواسط بهار شاهد زیباترین چهره ی آن باشیم. تصور اشتباهی که اغلب افراد درباره ی این منطقه دارند، شباهت آب و هوایی آن با سایر شهرهای شمالی ایران می باشد. لازم به ذکر است که اختلاف میزان بارش در ترکمن صحرا تفاوت بسیار زیادی با شهرهایی مانند بابلسر دارد و می توان گفت کاملا مخالف هم هستند. بیشترین حجم بارندگی در این منطقه در ماه بهمن و کمترین آن در تیر ماه می باشد.
ترکمن صحرا یکی از قدیمی ترین مناطق شمالی ایران می باشد که قدمت آن به بیش از هفت هزار سال قبل برمی گردد و به همین خاطر در شهرهای مختلف آن می توان جاذبه های تاریخی زیبا و خارق العاده ای را مشاهده نمود. از معروف ترین جاذبه های تاریخی و مذهبی ترکمن صحرا می توان به موارد زیر اشاره نمود:
میل گنبد یا گنبد قابوس که بلندترین برج آجری ایران می باشد، نماد شهر گنبد به شمار میرود که روی تپه ای خاکی واقع شده است. این بنای تاریخی، یادگاری از سده ی چهارم هجری قمری بوده و به دستور قابوس بن وشمگیر ساخته شده است. بنای تمام آجری و معماری به کار رفته در این بنا و همچنین دو کتیبه با خط کوفی که بر روی آن نصب گردیده است، می تواند یکی از انتخاب های عالی برای عاشقان تاریخ و معماری ایرانی باشد. یکی از خوبی های این برج، موقعیت مکانی عالی آن می باشد که در فاصله ی کمی با خیابان اصلی شهر قرار گرفته و می توانید بعد از بازدید از برج، سوغاتی های عالی و بی نظیری را از مغازه های اطراف آن خریداری نمایید.
بر فراز قله کوه گوگجه داغ و در منطقه ای که تا چشم کار می کند سرسبزی و زیبایی دیده میشود، مقبره خالد نبی (ع) در کنار دو مقبره ی دیگر که متعلق به چوپان و دیگری پدر خالد نبی می باشد، قرار گرفته است. برای بازدید از این مقبره و قبرستان معروف آن باید ۹۰ کیلومتر از شمال شرق گنبد کاووس فاصله بگیرید و بخش زیادی از راه را از کوهی در ۷۰۰ متری کلاله و مراوه تپه بالا بروید. شک نکنید که پیمودن این مسیر و تماشای مناظر خارق العاده، ارزشش را خواهد داشت و از انتخاب تان کاملا رضایت خواهید داشت.
یکی از اصلی ترین دلایل انتخاب ترکمن صحرا برای سفر و ایران گردی، طبیعت عالی و بکر آن می باشد که چیزی جز سرسبزی را به همراه ندارد. جاذبه های طبیعی این منطقه بسیار زیاد می باشند و در ادامه تنها به چند نمونه از آنها اشاره خواهیم داشت:
در غرب شهر بندرترکمن، می توانید تنها اسکله باقی مانده از سواحل شرقی دریای مازندران را مشاهده کنید. خرید از بازارهای محلی که در کنار ساحل برگزار میگردد و نشستن بر روی سنگ های کنار ساحل و تماشای غروب آفتاب و امواج دریا یکی از بهترین تجربیاتی می باشد که می توانید در این منطقه کسب کنید. البته اگر دلتان سفری هیجان انگیز می خواهد، می توانید سوار قایق های موتوری یا پدالی شوید و آدرنالین خونتان را در دریای خزر حسابی بالا ببرید.
کبودوال تنها آبشار خزه ای ایران می باشد که در منطقه ترکمن صحرا و در علی آباد کتول واقع شده است. برای بازدید از زیبایی های این آبشار باید انرژی زیادی داشته باشید، چون پیاده روی و بالا رفتن از پله های بسیار زیاد در انتظارتان می باشد. درختان سر به فلک کشیده و سرسبزی مسیر و شنیدن صدای آبی که در تمام طول راه به گوش میرسد، بخشی از زیبایی های سفرتان می باشد که نباید براحتی آن ها را از دست بدهید.
زمانی که به زیارت مقبره ی خالد نبی (ع) میروید، اگر به سمت شمالی زیارتگاه نگاه کنید، منطقه ای با تپه های بسیار و دره های کوچک سرسبز به چشم میخورد که در واقع همان تپه ماهورهای هزار دره می باشند. در این منطقه بیش از ۱۷ قله وجود دارد که ارتفاع آنها بالای ۳۶۰۰ متر می باشد و مابقی ارتفاع کمتری دارند و کنار هم قرار گرفتن آنها مجموعه ای خارق العاده را بوجود آورده است. بهترین زمان برای سفر به این تپه های شگفت انگیز اردیبهشت ماه می باشد و به جرأت می توان گفت، قطعه ای از بهشت میشوند.
از دیگر جاذبه های طبیعی ترکمن صحرا می توان به تالاب های گنبد، سد گلستان، سد افراچال، جزیره آشوراده، روستای هیوه چی بالا اشاره نمود که تنها تعداد اندکی از مناطق سرسبز و شگفت انگیز این منطقه به شمار می روند.
خرید و گشت و گذار در بازار یکی از بهترین قسمت های سفر می باشد و خوشبختانه در ترکمن صحرا چیزهای متنوعی برای خرید وجود دارند. زیورآلات ترکمنی که شهرت آنها در تمام دنیا پیچیده و در لباس های محلی آنها نیز به کار میرود، اولین و بهترین چیزی می باشد که می توانید بخرید. لباس های محلی، روسری های بلند و پارچه های گلدار و نخی و همچنین فرش و قالی بسیار معروف این منطقه، از دیگر سوغاتی های عالی ترکمن صحرا هستند.
بعد از گشت و گذار و تماشای طبیعت بی نظیر و خرید سوغات از بازارهای محلی، هیچ چیز به اندازه ی خوردن غذاهای بومی ترکمن صحرا نمی تواند لذت بخش باشد. از معروف ترین غذاهای این منطقه می توان به چکدرمه، اکمک، بولامه، نان چوروک، بیشمه، باستارمه، قاتلاما و بوروک اشاره کرد.