مبلغ فطریه و کفاره سال 98 (نظرات مراجع)
دوشنبه 13 خرداد 1398 9:16 AM
با نزدیک شدن به ایام پایانی ماه مبارک رمضان و عید سعید فطر میزان زکات فطره از طرف دفتر رهبر انقلاب اعلام شد که بر اساس آن، حداقل مبلغ فطریه برای هر نفر ۸ هزار تومان است.
زمان وجوب زکات فطره از غروب شامگاه عید فطر است و مراجع تقلید، تأخیر پرداخت آن را بعد از نماز عید جایز نمی دانند، اما اگر کسی نماز عید را نخواند، باید فطریه را تا ظهر عید پرداخت کند.(۱)
ولی اگر دسترسی به فقیر ندارد، می تواند مقداری از مال خود را به نیت فطره جدا کرده و برای مستحقی که در نظر دارد یا برای هر مستحقی کنار بگذارد و باید هر وقت که آن را می دهد نیت فطره کند.(۲)
اما اگر موقعی که دادن زکات فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، احتیاط واجب(۳) آن است که بعداً بدون اینکه نیّت ادا و قضا کند(به قصد قربت) فطره را بدهد.(۴)
مبلغ زکات فطره و کفاره روزه در ماه مبارک رمضان 1398 هجری شمسی از سوی مراجع عظام تقلید و رهبر معظم انقلاب اعلام شد.
موعد پرداخت زکات فطره از غروب روز آخر ماه مبارک رمضان تا ظهر روز عید است و برای کسانی که در نماز عید فطر شرکت می کنند، بهتر است قبل از نماز عید، این مبلغ را پرداخت و یا از مجموع اموالشان جدا کنند. اما با توجه به استفتای صورت گرفته از معظم له، واریز زکات فطره قبل از حلول ماه شوال، برای پرداخت های اینترنتی که وجوهات به صورت امانت دریافت می گردد، مانعی ندارد.
همچنین افرادی که خودشان فقیری را می شناسند و از نیازمندی او اطمینان دارند، می توانند مبلغ فطریه را به او بپردازند. البته این افراد باید فقط طعام یا پول معادل آن را به فقیر بپردازند و چیزی غیر از طعام و پول مثل لباس و وسایل منزل پذیرفته نیست. همچنین کسانی که از سادات نیستند نمی توانند زکاتشان را به سادات فقیر بپردازند. بنابراین شخصی که سید نیست، ولو همسر او سید باشد، نمی تواند زکاتش را به سید فقیر بدهد؛ چرا که ملاک، فرد پرداخت کننده است. همچنین فرد دریافت کننده اگر آقایی سید و فقیر باشد، او نمی تواند زکات فطره ی افراد غیر سید را دریافت کند.
فطریه عبارت است از سه کیلو طعام غالب هر مسلمان اعم از جو، گندم و برنج و اقلامی که به عنوان طعام محسوب می شوند. بر اساس محاسبات صورت گرفته میزان زکات فطره برای یک نفر با محاسبه ی سه کیلو گندم، 8000 تومان است و پرداخت این مبلغ به عنوان فطریه کفایت می کند. اما هم وطنان می توانند با توجه به برنجی که مصرف می کنند، سه کیلو از آن یا معادل قیمت آن را به عنوان فطریه بپردازند. البته در هر صورت پرداخت حداقل 8000 تومان برای هر نفر کفایت می کند.
مبلغ زکات فطریه و کفاره برای سال 1398
1 – حداقل فطریه برای هر نفر 8000 تومان
2 – کفاره یک روز قضای روزه عذر 2500 تومان
3 – کفاره یک روز قضای روزه عمد (اطعام 60 فقیر) 150000 تومان
بر اساس اعلام دفتر وجوهات مقام معظم رهبری، مبلغ کفاره ی یک روز قضای روزه با عذر شرعی، مبلغ 2500 تومان و کفاره ی یک روز قضای روزه ی عمدی، مبلغ 150000 تومان است.
با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین می توانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.
شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا 3کیلو و 600گرم) از خوراکی های رایج در منطقه خود (مانند گندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.
بر اساس اعلام آیت الله مکارم شیرازی، زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم مبلغ نه هزار تومان (9000 تومان) و بر مبنای قوت غالب برنج خارجی، مبلغ بیست و چهار هزار تومان (24000 تومان) و برنج داخلی مبلغ شصت هزار تومان (60000 تومان) اعلام شده است. مردم در انتخاب هر یک از آنها مخیر هستند.
کفاره روزه غیر عمد مبلغ سه هزار تومان (3000 تومان) است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ صد و هشتاد هزار تومان (180000 تومان) است.
لازم به ذکر است که براساس مسأله 1692 رساله توضیح المسائل آیت الله العظمی مکارم شیرازی، زکات فطره بر تمام کسانی که قبل از غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و غنی باشند واجب است، یعنی باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، هر نفر به اندازه یک صاع (تقریباً سه کیلو) از آنچه غذای نوع مردم آن محل است، اعم از گندم و جو یا خرما یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را بدهد کافی است.
در ضمن بنابر فتوای معظّم له اگر کسی فقط در افطار شب عید فطر میهمان دیگری باشد، فطریه او به عهده خودش است.
میزان زکات فطره از سوی دفتر آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع عظام تقلید اعلام شد:
بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات همه مؤمنین و مؤمنات
به اطلاع می رساند میزان زکات فطره و کفاره عمد و غیرعمد طبق نظر مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی دامت برکاته به شرح ذیل است:
مؤمنین محترم توجه دارند که فطریه هر نفر 3 کیلوگرم گندم یا برنج و یا موارد دیگری که در رساله های عملیه ذکر شده است، می تواند باشد. البته بهتر آن است که قوت غالب پرداخت شود که بر این اساس قوت غالب گندم برای هر نفر 9 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
همچنین برای کسانی که می خواهند قیمت برنج را پرداخت کنند، برنج داخلی حدود 60 هزار تومان و خارجی حدود 24 هزار تومان برای هر نفر در نظر گرفته شده، اما با توجه به تفاوت قیمت در مناطق مختلف به همان قیمت منطقه ای محاسبه شود.
کفاره در روزه غیرعمد روزانه ٢۵٠٠ تومان و در کفاره روزه عمدی روزانه 150 هزار تومان است.
دفتر حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی مبلغ زکات فطره و کفاره روزه را اعلام کرد. براین اساس شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا 3کیلو و 600گرم) از خوراکی های رایج در منطقه خود (مانند گندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.
دفتر حضرت آیت الله شبیری زنجانی، مبلغ 10،000تومان را بابت فطریه هر نفر به حساب گندم تعیین کرده است.
دفتر حضرت آیت الله شبیری زنجانی، مبلغ 2500 تومان را برای کفاره افطار غیر عمدی و مبلغ 150،000تومان برای افطار عمدی هر روز تعیین کرده است.
در این اطلاعیه تاکید شده است کسی که نماز عید فطر می خواند باید فطریه را پیش از نماز عید پرداخت کند و یا به این نیت کنار بگذارد، ولی اگر نماز عید نمی خواند باید تا غروب روز عید فطر، زکات فطره را پرداخت کند یا کنار بگذارد.
مواردمصرف زکات فطره با موارد مصرف زکات مال تفاوتی ندارد؛ هرچند احتیاز مستحب آن است که فقط به فقرای شیعه بلکه فقط به مساکین (یعنی فقرای بسیار نیازمند) پرداخت شود.
به دلیل اختلاف قیمت در شهرها و روستاها، مکلّف باید براساس قیمت محل سکونتِ خود (حتی در یک شهر ممکن است دو یا چند قیمت باشد)، فطریه و کفّاره را بپردازد، برای فطریه قیمتِ حدودِ 3 کیلوگرم از قوتِ غالب خویش و برای کفّاره هم قیمتِ 750 گرم از قوتِ غالب را بپردازد.
ضمناً اگر مکلّف شخصی را وکیل کرد که در شهر دیگری بپردازد، وکیل باید برای پرداخت به قیمت شهری که مکلّف سکونت دارد پرداخت کند.
پیرو سوالات مکرر مؤمنین از دفتر آیت الله وحیدخراسانی مبنی بر میزان زکات فطره ماه مبارک رمضان ١440، به اطلاع می رساند میزان زکات فطره برای هر نفر، سه کیلوگرم گندم است که مکلّف می تواند پول آن را طبق قیمت گندم در محل خودش محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.
از آن جا که قیمت گندم در بعضی شهرها به ازای هر کیلوگرم 4,000 تومان است، دفتر معظم له فطریه هر نفر را ١٢٠٠٠ تومان قبول می کند.
در مسأله 2031 توضیح المسائل در مورد مصرف زکات فطره چنین بیان شده است:مشهور فرموده اند:مصرف زکات فطره، مصرف زکات مال (مسأله 1942) است، ولی احتیاط واجب آن است که به فقرا داده شود، و باید این فقیر شیعه دوازده امامی باشد، مگر اینکه مؤمنی پیدا نشود، در این صورت به غیر ناصبی هم می شود داد.