با کلام امام علی(ع) زندگی برای انسانها آسان و آسودگی گسترش مییابد، این شیوه برگرفته از متن آیات الهی و سخنان پیامبر رحمت(ص) است، نمونهای از صبر در زندگی که روش معیشت را متعالی میسازد را در کلام وحی میخوانیم.
خداوند در آیه ۹۰ سوره مبارکه یوسف میفرماید: «قَالَ أَنَا یُوسُفُ وَهَٰذَا أَخِی قَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَیْنَا إِنَّهُ مَن یَتَّقِ وَیَصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا یُضِیعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِینَ؛ من همان یوسفم و این برادر من (بنیامین) است، خدا بر ما منّت نهاد (و ما را به دیدار هم پس از چهل سال رسانید) که البته هر کس تقوا و صبر پیشه کند خدا اجر نیکوکاران را ضایع نگذارد.»
همچنین خداوند در آیه ۱۳۷ سوره مبارکه اعراف میفرماید: «وَأَوْرَثْنَا الْقَوْمَ الَّذِینَ كَانُوا یُسْتَضْعَفُونَ مَشَارِقَ الْأَرْضِ وَمَغَارِبَهَا الَّتِی بَارَكْنَا فِیهَا وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ الْحُسْنَىٰ عَلَىٰ بَنِی إِسْرَائِیلَ بِمَا صَبَرُوا؛ و طایفهای را که فرعونیان ذلیل و ناتوان میداشتند وارث مشرق و مغرب زمین با برکت (مصر و شامات) گردانیدیم و آن سخن و وعده نیکوی خدای تو بر بنی اسرائیل به پاداش صبری که (در مصائب) کردند، تحقق یافت.» از این جهت حضرت علی (ع) در حکمت ۱۵۳ نهجالبلاغه میفرماید: لاَ یَعْدَمُ الصَّبُورُ الظَّفَرَ وَإِنْ طَالَ بِهِ الزَّمَانُ؛ شخص صبور (و با استقامت) پیروزى را از دست نخواهد داد هرچند زمانى طولانى بگذرد.»
صبر، اسطورهای واقعی در کلام امام علی(ع) است به طوریکه اگر فردی در زندگی خود به عنوان شیوهای مطلوب به کار برد رستگاری، نجات و موفقیت را به همراه خواهد داشت زیرا«من صبر ظفر؛ کسی که صبر را پیشه کند سرانجامش ظفر و پیروزی است»
ابنابیالحدید در شرح نهجالبلاغه خود در جلد ۱ صفحه ۳۲۲ آورده است: «الصَّبرُ مِفتاحُ الظفر؛ صبر و استقامت کلید پیروزی است.» حافظ نیز در این خصوص شعری دارد که میتوان به شعری با عنوان این همه شهد و شکر کز سخنم میریزد/ اجر صبری است کز شاخ نباتم دادند، اشاره کرد. هر چند صبر انواع مختلفی دارد از قبیل: صبر بر معاصی، صبر بر مصیبت، صبر بر اطاعت و بندگی، صبر بر نا آگاهی مردم و ... اما، شیوه و سبک زندگی قرآن و نهجالبلاغه تمامی انسانها را به صبر امر میکند تا ارادهها تقویت شود، ایمانها افزون و زندگی گوارا شود و معنویت به اوج برسد تا انسان به کمال خویش نایل آید.
به قلم حبیبالله صابرینسب، فعال قرآنی
منبع: خبرگزاری قرآن