0

از حشرات خانگی بیشتر بدانیم

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:از حشرات خانگی بیشتر بدانیم
جمعه 22 تیر 1397  6:49 PM

از حشرات خانگی بیشتر بدانیم (۲)

تنوع حشرات خانگی
تنوع حشرات خانگی

در مقاله قبل دربارۀ تنوع حشرات خانگی و جاهایی که احتمال حضورشان بیشتر است، صحبت کردیم. دانشمندان امیدوارند با انجام تحقیقات بیشتر اطلاعات مفیدی در خصوص چرخه‌ حیات حشرات موجود در منازل به دست بیاورند. این چرخۀ حیات را نمی‌توان دست‌کم گرفت؛ زیرا بنا به تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت، زیست‌بوم موجود در داخل منازل یکی از سریع‌ترین محیط‌های در حال رشد در کره‌ زمین به‌حساب می‌آید. زمانی که در منزل با خیال راحت نشسته‌ایم و فکر می‌کنیم که خانه، ما را از حیوانات و حشرات محیط بیرون حفاظت می‌کند، اتفاق‌های مختلف بوم‌شناختی در داخل منزل در حال صورت‌گرفتن است. در ادامه این مقالۀ روزچین بیشتر با تنوع حشرات خانگی و حضور آن‌ها در منازل آشنا خواهیم شد.

 

ساختار بوم‌شناختی پیچیدۀ حشرات

دانشمندان در اتاق‌های منازل با ساختار بوم‌شناسی پیچیده‌ای از زندگی حشرات روبه‌رو شدند. در این اتاق‌ها حشرات شکارچی و حشرات طعمه مختلفی یافت می‌شد که نقش مهمی در چرخۀ زیست حشرات در منازل ایفا می‌کنند.

جالب است بدانید که در این بین بعضی از بندپایان برای زندگی در منازل تکامل پیدا کرده‌اند، همان‌گونه که قبلاً هم اشاره شد حشرات زیادی به‌صورت کاملاً اتفاقی به داخل منزل راه پیدا می‌کنند و از‌آنجایی‌که برای زندگی در فضای منزل تکامل پیدا نکرده‌اند، برای مدت طولانی قادر به ادامه حیات نیستند. در این زمینه می‌توان به پشه‌های ریزی که از گیاهان تغذیه می‌کنند اشاره کرد.

متیو برتون (Matthew Bertone)، یکی از حشره‌شناسان دانشگاه کارولینای شمالی در صحبت‌هایی متذکر شد دستاوردهای دانشمندان از حضور و تنوع حشرات خانگی حکایت دارد، اما این امر به این معنا نیست که تمامی این حشرات در اکثر خانه‌ها زندگی می‌کنند.

به گفتۀ این دانشمند حشره‌شناس در سال ۲۰۱۶ بیشتر حشراتی که این دانشمندان اطلاعات آن‌ها را جمع‌آوری کردند از فضای بیرون به داخل منزل راه پیدا کرده‌ بودند؛ برای‌نمونه یک دسته گل که از باغچه منزل چیده می‌شود به احتمال زیاد حشرات زیادی را به همراه دارد که از این طریق به‌صورت کاملاً تصادفی وارد اتاق می‌شوند. از‌آنجایی‌که این حشرات برای زندگی در اتاق و فضای منزل تکامل پیدا نکرده‌اند عمر چندانی نخواهند داشت.

متیو برتون در صحبت‌های خود ادامه داد «خوشبختانه بیشتر حشراتی که در منازل زندگی می‌کنند دردسر زیادی برای انسان‌ها ندارند و سلامت آن‌ها را هم تهدید نمی‌کنند. در این زمینه می‌توان به عنکبوت‌ها اشاره کرد که بر اساس تحقیقات دانشمندان در حدود ۶۵‌درصد از تمامی اتاق‌هایی که مورد آزمایش واقع شده‌اند سکونت دارند. حتی حشراتی که به‌صورت اتفاقی وارد منازل می‌شوند مانند جیرجیرک یا پشه‌های ریز، در گروه حشرات مسالمت‌آمیز قرار می‌گیرند».

 

حشرات خوب، حشرات بد

تنوع حشرات خانگی
حشرات خوب، حشرات بد را می‌خورند!

تحقیقاتی که در بالا به آن اشاره شد مشخص کرده است در حدود ۶‌درصد از منازل سوسک آلمانی پیدا می‌شود. موریانه نیز در ۲۸‌درصد از این خانه‌ها مشاهده شده است و ساکنین ۱۰‌درصد از این منازل با کک‌ها سروکار داشته‌اند. خوشبختانه ساس که حشره‌ای بسیار موذی است و از‌بین‌بردن این حشره نیز دشواری‌های خاصی دارد در هیچکدام از منازل مورد آزمایش پیدا نشد.

گونه‌های مختلف سوسک به میزان ۷۴درصد در این منازل پیدا شد و تنها در سه منزل شاهد حضور سوسک آمریکایی بودیم. این حشره موذی در ایران با نام سوسک کابینت نیز شناخته می‌شود و همان‌گونه که می‌دانید ریشه‌کن‌کردن آن از منازل کار بسیار دشواری است.

حشرات مفید

در کنار حشره‌های بی‌آزاری که حضور آن‌ها در منازل نه سودی دارد و نه منفعتی می‌رساند، با حشره‌های مفیدی هم طرف هستیم که وجود آن‌ها در منازل فایده‌های زیادی به دنبال دارد. میشل تراتوین در این زمینه به نقش مهم این حشرات در تنوع میکروبی منزل اشاره می‌کند. این تنوع میکروبی دستگاه ایمنی بدن را مقاوم‌تر کرده و فواید مستقیم دیگری هم به‌دنبال دارد که در این زمینه می‌توان به از‌بین‌بردن حشرات مزاحم اشاره کرد. برای نمونه عنکبوت‌ها در منازل، مگس‌ها، پشه‌ها و سایر حشرات را شکار می‌کنند. هزاپا نیز دشمن شماره یک جیرجیرک، گوشخزه، سوسک حمام و بید به حساب می‌آید.

همان‌گونه که دیدید، تنوع حشرات خانگی همیشه هم بد و مضر نیست و در اکثر موارد قابل‌کنترل هم هست. در پایان پیشنهاد می‌کنیم اگر شما هم به حوزۀ حشره‌شناسی علاقه‌مند هستید و نمونه‌های جالبی از تعامل میان انسان‌ها و حشرات سراغ دارید. در قسمت نظرات ما و سایر کاربران را در جریان این نمونه‌های جالب قرار دهید.

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها