طرز تهیه آش شله قلمکار
سه شنبه 1 خرداد 1397 2:47 AM
آش شله قلمکار یکی از آش های معروف و پر طرفدار ایرانی است که بیشتر در ماه رمضان برای افطاری تدارک دیده می شود. تهیه این آش خوشمزه هم مانند دیگر آش های ایرانی کمی زمانبر و مشکل است. جالب است بدانید که آش شله قلمکار اولین بار به دستور ناصرالدین شاه قاجار پخته و به صورت نذری در میان مردم پخش شد. با مواد لازم ذکر شده در این دستور آشپزی می توانید برای ۴ نفر آش شله قلمکار تهیه نمایید. با دستور پخت و طرز تهیه آش شله قلمکار در ادامه با همدوره همراه باشید.
مواد لازم آش شله قلمکار | |
گوشت بدون استخوان | ۲۵۰ گرم |
عدس | ۱ لیوان |
نخود | ½ لیوان |
لوبیا چیتی | ½ لیوان |
گندم | ½ لیوان |
برنج | ½ لیوان |
پیاز | ۴ عدد |
سیر | ۲ حبه |
سبزی آش | ۵۰۰ گرم |
کشک | به اندازه کافی |
زردچوبه | به اندازه کافی |
فلفل سیاه | به اندازه کافی |
نمک | به اندازه کافی |
برای از بین رفتن نفخ حبوبات بهتر است آنها را از شب قبل در آب بخیسانیم. برای این منظور نخود ، لوبیا چیتی ، گندم و عدس را از شب قبل در مقداری آب می خیسانیم. در صورت امکان چندین مرحله آب حبوبات را عوض می کنیم تا نفخ شان کاملا برطرف شود.
برای شروع کار ابتدا ۳ عدد از پیاز ها را به صورت خلالی خرد می کنیم و در روغن تفت می دهیم تا طلایی شوند. پس از آماده شدن پیاز داغ ، آنرا کنار می گذاریم. در مرحله بعد گندم را با چند لیوان آب در یک قابلمه می ریزیم و اجازه می دهیم روی حرارت ملایم بپزد و کاملا نرم شود.
در ادامه نخود و لوبیا چیتی را به همراه مقداری آب در قابلمه ای دیگر قرار می دهیم تا به خوبی بپزند و نرم شوند. در همین حین گوشت را پس از شستشو ، خرد می کنیم و به همراه چند لیوان آب ، ۱ عدد پیاز و ۲ حبه سیر داخل یک قابلمه قرار می دهیم تا بپزد.
پس از اینکه گوشت پخت آنرا به صورت ریش ریش ( مانند گوشت حلیم گندم ) خرد می کنیم. آب گوشت را صاف می کنیم و کنار می گذاریم. در ادامه عدس و برنج را به همراه چند لیوان آب داخل یک قابلمه بزرگ و جادار می گذاریم و روی حرارت قرار می دهیم.
پس از اینکه عدس و برنج نرم شدند ، سبزی آشی را به صورت ساطوری ریز خرد می کنیم و به قابلمه اضافه می کنیم. حدودا ۲۰ دقیقه صبر می کنیم تا سبزی کاملا نرم شود ، سپس نخود ، لوبیا چیتی و گندم پخته شده را به قابلمه برنج و عدس اضافه می کنیم.
در ادامه گوشت ریش ریش شده را به همراه آب گوشت صاف شده ، نیمی از پیاز داغ ، نمک ، زردچوبه و فلفل سیاه به قابلمه آش اضافه می کنیم. مقداری آب جوش به قابلمه آش اضافه می کنیم و حرارت زیر قابلمه را ملایم می کنیم ، درب قابلمه را می گذاریم تا آش لعاب بیندازد.
توجه داشته باشید که حداقل ۲ ساعت زمان می برد که آش جا بیفتد. پس از اینکه آش جا افتاد آنرا در ظرف دلخواه می کشیم و با پیاز داغ و کشک تزیینش می کنیم. برای خوشمزه تر شدن آش می توانیم مقداری سیر و نعناع داغ هم برای تزیین آش درست کنیم.
نکات تهیه آش شله قلمکار
سبزی آش شله قلمکار ترکیبی از اسفناج ، گشنیز ، ریحان ، مرزه ، نعناع و جعفری است. توجه داشته باشید که نسبت تمامی سبزی ها باید یکسان باشد. در صورت تمایل برای خوشمزه تر شدن آش می توانید مقداری ترخون هم به سبزی آش تان اضافه کنید.