ازدواج امام حسن عسکری با نرجس خاتون
دوشنبه 1 آبان 1396 9:20 AM
معتبرترین سند تاریخی درباره ازدواج امام حسن عسکری(ع) با نرجس خاتون چیست و به چه صورت بوده است؟ سند روایات تاریخی مبنی بر این که ایشان فرزند داشتند چیست؟
این بانو نام های متعددی به نام نرجس، ملیکه، مریم، صیقل، سوسن و ریحانه داشته است که می گویند بعضی از آنها لقب بوده و در آن زمان رسم بوده که بر زنان لقب های زیبا همنام گل ها می گذاشتند. داستان این ازدواج در کتاب های مختلفی آمده است. به عنوان مثال شیخ صدوق در کتاب کمال الدین و تمام النعمه ج ۲ ص۴۱۷، محمد بن جریر طبری امامی شیعی در کتاب دلائل الامامه ص ۲۶۳ و شیخ طوسی در کتاب الغیبه ص ۱۲۴ نقل کرده اند که ترجمه فارسی آن را شیخ عباس قمی در کتاب منتهی الآمال نقل کرده است.
ازدواج حضرت به دو صورت نقل شده و در صورت مشهورش نام همسر ایشان، ملیکه عنوان شده است. اجمالش این است که امام هادی(ع) به بشر بن سلیمان نوشته ای همراه با پول می دهند و می فرمایند که به بغداد برو و در کنار دجله زمانی که کنیزان را به فروش می رسانند کنیزی با چنین خصوصیاتی و به هر مبلغی که برده فروش قیمت داد خریداری کن.
او نیز مطابق دستور حضرت می رود و خریداری می کند و در این راستا معلوم می شود که این زن، دختر یشوعا پسر قیصر روم است که در جنگ اسیر شد و از طرف مادر نیز از نسل شمعون وصی حضرت عیسی(ع) بوده است. ملیکا به بیت امامت منتقل می شود و امام هادی (ع) او را به خواهرش حکیمه خاتون می سپارد تا مسلمان شود و آموزه های اسلامی را یاد بگیرد و بعد از آن با امام حسن عسکری(ع) ازدواج می کند.
در پاسخ به این سوال که مستند زنده بودن امام زمان(ع) چیست؟ باید گفت که اولا این شبهه نتیجه القائات وهابیون است که تریبون های جهانی در دست دارند و از روی خصومت و دشمنی با اهل بیت(ع) شبهات تکراری و نخ نما شده را مطرح می کنند و با وجود این که بارها جواب گرفته اند ولی دست از تکرار آن برنمی دارند.
ثانیا شخصی بنام عثمان الخمیس کتاب مستقلی در نفی ولادت امام زمان(عج) نوشته است که یکی از فضلای حوزه علمیه قم بنام آقای مرتضی ترابی کتابی بنام امام مهدی(عج) حقیقت تابناک نوشته است که پیشنهاد می شود علاقمندان این کتاب را تهیه کنند. نویسنده در این کتاب اثبات کرده که گزارش ها و روایات مربوط به تولد فرزند پسری برای امام حسن عسکری(ع) متواتر است. خبر متواتر روایتی را می گویند که این قدر از نظر تعداد و راویان، متعدد و زیاد است که به صورت عادی محال است این همه آدم، دروغی این گونه بسازند.
از صفحه ۲۳۳ این کتاب به بعد، ده روایت است که نشان می دهد اشخاص مختلفی در همان روزهای اول تولد حضرت مهدی(عج)، ایشان را دیده اند یا امام حسن عسکری(ع) به آن ها مژده ولادت ایشان را داده است یا این که امام به شخصی پول داده اند که گوسفندی عقیقه کند و به شیعیان بدهد یا این که کسی کنیزی داشته و به امام حسن عسکری(ع) داده و آن کنیز داستان تولد را برای او بازگو کرده است. در نقل دیگری نیز امام حسن عسکری(ع) در مجلس چهل نفری، این فرزند را در جمع شیعیان می آورد.
به این دلیل که روایات مربوط به ظهور و قیام حضرت مهدی(عج) که منجی جهان خواهد بود و دنیا را پر از عدل و داد خواهد کرد احادیث منقول از حضرت رسول(ص) است و بنی عباس خودشان از خاندان پیامبر(ع) بودند و این احادیث را شنیده بودند و تنها بنی عباس هم نبودند، قرائن و شواهدی نشان می دهد که این شخصی که رسول خدا(ص) وعده داده تولدش نزدیک است، باید پسر امام عسکری(ع) باشد؛ بنابراین آن روزها خلیفه دستور داد منزل امام را زیر نظر بگیرند ولی همانطور که اراده خداوند به این تعلق گرفت که حضرت موسی برچیننده بساط فرعون، در درون کاخ او بزرگ شود و زنده بماند همان خدا اراده کرد که در خانه امام عسکری(ع) چنین فرزندی متولد شد و دستگاه بنی عباس با تمام کنترل ها و وجود جاسوس های متعدد از تولد حضرت مهدی(عج) بی خبر شدند.
البته باید توجه داشته که این گزارش هایی که نشان می دهد چنین پسری بدنیا آمده، محرمانه بود و این اشخاص نیز رازدار بودند.
[irp]
منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی توسط حجت الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی