روآندا ، کشور هزار تپه
شنبه 7 مرداد 1396 7:34 AM
روآندا کشوری کوچک در آفریقا است که برخلاف نسلکشی سال ۱۹۹۴ همچنان یکی از مقصدهای گردشگری محبوب به شمار می رود.
جمهوری روآندا کشوری کوچک و مستقل در مرکز آفریقا است و پایتخت آن کیگالی نام دارد. این کشور با اکوادور، اوگاندا، تانزانیا، بوروندی و جمهوری دموکراتیک کونگو همسایه است. روآندا در منطقه دریاچههای بزرگ در آفریقا ( یک رشته دریاچه در داخل و اطراف دره بزرگ نشستی) قرار گرفته است که در غرب با کوهها و در شرق با ساوانا احاطه و در تمام کشور دریاچههای بسیاری پراکنده شده است. آب و هوای روآندا معتدل رو به استوایی است و دارای دو فصل بارانی و دو فصل خشک در طی سال است.
جمعیت کشور جوان و اکثرا روستایی هستند که ریشه در تنها یک گروه قومی به نام بانیارواندا (Banyarwanda) دارند، البته این قوم به ۳ زیر گروه هوتو، توتسی و تقسیم میشود.
نژاد حامی (کوشی) حدود ۷۰۰ سال پیش از منطقه اتیوپی و سومالی به رواندا، بوروندی و بخشی از اوگاندا آمدند و در کنار اقوام دیگر (مانند بومیان هوتو که از مهاجران غرب آفریقا بودند) روزگار میگذراندند.
با ورود استعمار بین دو قوم اختلافاتی بوجود آمد که به دو قتل عام منجر شد که آخرین آن به سال ۱۹۹۴ بازمیگردد. در این حمله طرفداران اوگاندا هواپیمای رئیس جمهور هوتو را از بین بردند.
از سال ۱۸۹۴ روآندا در اختیار آلمان بود اما با شکست آلمان در جنگ جهانی اول به بلژیک واگزار شد که سرانجام در سال ۱۹۶۲ از بلژیک نیز مستقل شد.
در ۶ آوریل ۱۹۹۴ هواپیمای حامل رئیس جمهور وقت، جووینال هابیاریمانا، ازقبیله هوتو، و رئیس جمهور بوروندی، سیپرین نتاریامیرا، در اثر شلیک موشک زمین به هوا سقوط کرد. هوتوهای تندرو مقصران این واقعه را مخالفان توتسی میدانستند پس به حملات گسترده علیه اقلیت قومی توتسی و هوتوهای میانه میانهرو دست زدند. کنترل روآندا پس از صد روز قتل عام به دست توتسیها که اکثریت بودند افتاد.
آنچه این قتل عام طی صد روز از خود به جای گذاشت، کشته شدن بیش از هشتصد هزار نفر از قبیلههای توتسی و هوتوهای میانهرو به دست هوتوهای تندرو و فرار دو میلیون نفر از قبیله هوتو به جمهوری دموکرات کنگو بود.
هرچند با میانجیگری بینالمللی این جنگهای داخلی پایان گرفت و دولت سازش ملی به کنترل اوضاع پرداخت اما این قتل عام پیآمدهای سیاسی گستردهای داشت. اما آنچه جالب و قابل تحسین است اعتماد مردم کشور به زنان برای به دست گرفتن زمام دولت پس از این جنگها است. روآندا نخستین کشور دنیا است که بیشتر نمایندگان مجلس آن را زنان تشکیل میدهند.
روآندا با مساحت ۲۶۳۳۸ کیلومتر مربع از کوچکترین کشورهای آفریقای مرکزی به شمار میرود و کمی پایینتر از خط استوا قرار دارد. این کشور پوشیده از چراگاه، کشتزارها و تپهماهورهای فراوان است. در شمال غرب این کشور یک منطقه آتشفشانی، یک رشتهکوه (که تا جنوب شرق ادامه دارد) و کوهی به نام کاریسیمبی وجود دارد که با ارتفاع ۴۵۰۷ بلندترین نقطه کشور محسوب میشود.
روآندا را با نام کشور هزار تپه میشناسند به این دلیل که از سمت دامنههای غربی رشتهکوههای نام برده زمینها به سراشیبی میروند که تا دریاچه کیو و دره رود روزیزی ادامه دارد. از طرف دیگر تپههای شرق رشتهکوه هموارتر بوده و با شیبی آرام به دشتها، مردابها و دریاچههای مرز شرقی کشور میپیوندند.
سرچشمه اصلی رود نیل در جنگل نیونگوه روآندا قرار دارد که از طریق رودهای مووگو، کاگرا و نیابارونگو به دریاچه ویکتوریا در تانزانیا میریزد.
اقتصاد روآندا پس از قتل عام سال ۱۹۹۴ از تمام جنبهها ضربه شدیدی خورد. تولید ناخالص داخلی به شدت افت کرد و توانایی کشور برای سرمایهگذاریهای خصوصی یا گسترده از بین رفت.
امروزه بازارهای صادرات اصلی شامل چین، آلمان و آمریکا هستند. اقتصاد کشور بوسیله بانک ملی روآندا کنترل میشود و پول رایج فرانک روآندا است.
روآندا منابع طبیعی کمی دارد و اقتصاد بیشتر بر پایه محصولات کشاورزی میچرخد که کشاورزان اکثرا برای مصارف شخصی و با وسایل ساده تولید میکنند. این محصولات شامل ماتوک (matoke) یا موز سبز که بیش از یک سوم زمینهای کشاورزی را به خود اختصاص داده است، سیبزمینی، لوبیا، سیبزمینی شیرین، مانیوک (یا کاساوا از تیره فرفریون، بومی مناطق آفریقای جنوبی که برای دسر یا به عنوان غذای اصلی استفاده میشود)، ذرت و گندم است. قهوه و چای تولیدات اصلی برای صادرت هستند. تحقیقات نشان میدهد که ۴۰۰۰۰۰ روآندایی زندگی خود را از طریق کاشت قهوه میگذرانند.
از دیگر منابع درآمد اقتصاد کشور بانکداری، تجارت عمده و خرد، هتل و رستوران، حمل و نقل، مستغلات و غیره است.
همچنین گردشگری از منابع اقتصادی با رشد سریع است که برخلاف قتل عام، روآندا کشوری امن و محبوب در بین گردشگران به شمار میرود.
بیشتر اهالی روآندا دارای مذهب کاتولیک هستند اما پس از قتل عام بسیاری به پروتستان و عده کمی به اسلام گرویدند.
زبان اصلی زبان مردم، روآندایی یا Kinyarwanda است و از آنجا که طی استعمار زبانهای آلمانی و فرانسوی بر این کشور حاکم بود تا مدتها پس از استقلال نیز مردم به این زبانها صحبت میکردند البته امروزه مردم به هر سه زبان مسلط هستند.
موسیقی و رقص بخش جداییناپذیر سنتها، جشنها، دورهمیها و داستانسراییها در روآندا است. معروفترین رقص سنتی شامل سه بخش است که بخش اول (رقص گاو) توسط خانمها، بخش دوم (رقص قهرمانان) توسط مردان و بخش سوم زدن طبل است که باز هم توسط مردان انجام میشود.
هنرهای سنتی و صنایع دستی کابرد زیادی در زندگی روزمره دارند. سبدهای بافتهشده و کاسهها از جمله این صنایع دستی پرکاربرد هستند.
روآندا تاریخ غنی در ادبیات نوشتاری ندارد در عوض دارای سنت شفاهی قوی است که شامل شعرها و داستانهای قدیمی میشود. واقعه قتل عام باعث پدید آمدن ادبیات و نویسندگان جدیدی شد.
فیلمهای بسیاری نیز براساس این واقعه ساخته شد که از جملهی آنها میتوان به فیلم هتل روآندا (نامزد اسکار)، دست دادن با شیطان (Shake hands with the Devil)، زمانی در آوریل (Sometimes in April) و شوتینگ داگز (Shooting Dogs) اشاره کرد.
آشپزی محلی روآندا از محصولات کشاورزی چون موز، موز سبز، لوبیا، کاساوا، سیبزمینی شیرین و حبوبات تهیه میشود. سیبزمینی که توسط آلمانیها و بلژیکیها به مردمان روآندا معرفی شد، در آشپزی محلی کاربرد بسیاری دارد. افرادی هم که نزدیک رودخانه زندگی میکنند و به ماهی دسترسی دارند از تیلاپیا در تهیه غذا استفاده می کنند.
برای سفری راحت و ایمن حتما با تورهای مسافرتی همسفر شوید. در حال حاضر کشور روآندا در ایران سفارت ندارد و نزدیکترین سفارت خانههای روآندا به ایران در ترکیه و امارات قرار دارند. امکان دریافت ویزا از طریق این سایت امکانپذیر است. برای خرید بلیت و اطلاع از قیمت آنها میتوانید به صورت تلفنی یا اینترنتی اقدام کنید. از نظر قیمت سفر هوایی بهصرفهتر از سفر زمینی است.
شاید بهتر باشد بدانید که پرواز مستقیم به روآندا وجود ندارد و پرواز از ایران به وسیله هواپیمایی امارات (توقف در دبی)، ترکیش (توقف در استانبول) و قطری (توقف در دوحه) انجام میشود.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست