کلاردشت
شنبه 24 مهر 1395 9:53 AM
کِلاردَشت ناحیهای در استان مازندران و ۴۸ کیلومتری شهر چالوس است که در فاصله ۱۷۰ کیلومتری تهران قرار گرفته است. مرکز کلاردشت روستای حسنکیف است. کلاردشت دشتی بر فراز کوهها است، وسعت این منطقه در حدود ۱۵۰۹ کیلومتر مربع است. این ناحیه از جنوب به قلهٔ تخت سلیمان تا حدود گردنهٔ کندوان و از شمال به دریای خزر و شهر عباسآباد، از شرق به چالوس، نوشهر و کجور و از غرب به قزوین و الموت محدود است. مردم آن به گویش گیلکی سخن میگویند و عدهای خواجوندیاند که به زبان کردی سخن میگویند. در منطقه کلاردشت ۴۵ قله با ارتفاع بیش از ۴۰۰۰ متر قرار دارد که نمونه کمنظیری را بوجود آورده است. علمکوه با ارتفاع ۴۸۴۵ متر بلندترین آنهاست.
کلاردشت دشتی است در میان درهای باز و گسترده که ییلاقات و آبادیهای فراوانی را دربر گرفتهاست. مرکز کلاردشت «حسن کیف» بوده و در ده زیبای رودبارک در زیر قله علم کوه با رودخانهای پرآب و زیبا و ویلاهای متعدد از محلهای مهم و جاذبههای گردشگری ویژه منطقه به شمار میرود. کلاردشت در ایران به بهشت گمشده معروف شده و هرساله به دلیل زیبایی طبیعی و بینظیر و آب و هوای بسیار مطبوع و به ویژه درفصل تابستان پذیرای هزاران گردشگر داخلی و خارجی است.
وجود رشته کوههای البرز در کنارههای دریای خزر موجب متوقف شدن رطوبت در دامنههای آن گردیده و سبب بارش باران فراوان در این ناحیه از شمال کشور میشود. بخشی از این بارندگیها در ارتفاعات کلاردشت منجر به بارش برف میشود و به همین دلیل است که هوای کلاردشت در مقایسه با دیگر مناطق استان مازندران بسیار خنکتر و مطبوعتر است. هوا در کلاردشت مه نسبتاً دایمی دارد و دمای آن در برخی از روزهای سرد زمستان به حدود ۳۰ درجه سانتیگراد زیر صفر میرسد. در شبهای تابستان نیز گاه مردم به استفاده از لباس گرم نیاز دارند.
جنگلهای انبوه و سرسبز، رودخانهٔ سردآبرود، کوههای علم کوه و تخت سلیمان در بخش غربی، جنگلهای عباسآباد در بخش شمالی، جنگلهای بخش جنوبی، کوههای کم ارتفاع و روستاهای دامنهٔ این کوهها در بخش شرقی، از دیگر مشخصههای این منطقهاست. دریاچه ولشت (سما)، نگین آبی کلاردشت یکی از دریاچههای آب شیرین ایران است. این دریاچه با وسعتی حدود ۲۰ هکتار در عمق تپههای شرقی کلاردشت در نزدیکی دهکده سما واقع است.
علم کوه که در سمت شمال شرقی به دیوارهای به طول ۷۰۰ متر و عرض ۴۵۰ متر منتهی میشود، یکی از هشت دیواره سخت گذر جهان است. کوه تخت سلیمان نیز که در افسانهها از آن به جایگاه ازدواج «سلیمان (ع) و بلقیس» یاد میکنند با ارتفاع ۴۶۵۰ متر یکی از دیدنیهای این منطقه به شمار میرود.
روستای منحصر به فرد رودبارک که در فاصله ۴ کیلومتری غرب حسن کیف قرار دارد به لحاظ زلال بودن رودخانه سردآبرود و خودنمایی قله تخت سلیمان، جایگاه ویژهای را در بین تمامی مناظر کلاردشت به خود اختصاص داده است. جهت استفاده بهینه از طبیعت زیبای رودبارک لازم است که از روستا خارج شده و در کنارههای رودخانه سردآبرود مسیری را در حدود ۱۵ کیلومتر به سمت قله علم کوه و تخت سلیمان پیمود. فاصله بین روستای رودبارک و روستای ونداربن با مناظر دلپذیرش جذبههای فراوانی دارد و هرساله هزاران جهانگرد مشتاق را به سمت خود میکشاند.
چشمه آب سرد رودبارک و امیر چشمه در قسمت انتهایی رودبارک و در مقابل رودخانه سردآبرود زیبایی خاصی را به این بخش از کلاردشت داده است. ماهیان خال قرمز قزلآلای موجود در رودخانه، قرارگاه کوهنوردی، ویلاهای زیبا، باغهای مشجر، آداب و روسوم بجا مانده از فرهنگ عامیانه مردم از دیگر ویژگیهای رودبارک بشمار میآیند. جنگل ازو که مسیرش از روستای ولبال در یک کیلومتری غرب حسن کیف است طبیعت جهانگردان هنرمند و هنر دوست است. منطقه اصلی جنگل ازو دشتی سرسبز همچون فرشی نگارین بوده که تار و پودش از سبزه و بنفشه است. کوه گرگ، دشت جو پشت، عسلک و مازیگاسر و برخی جنگلهای دست نخورده دیگر، بخشهایی از جنگل ازو به حساب میآیند.
پس از طی مسافتی در حدود ۴ کیلومتر از میان جنگل به چشم اندازی سر سبز خواهید رسید که حتی فاقد یک درخچه است. اینجا همان مازیچال است که قلل مرتفع اطرافش، زیبایی آن را دو چندان کرده است. خانههای ییلاقی این دشت که به تعداد انگشتان دست نمیرسند و قسمت فوقانی شان را با شیروانیهای فلزی پوشاندهاند، صرفاً جهت استفاده شخصی در فصل تابستان است.
کلار نام شهر و تپه باستانی در محدوده کلاردشت امروزی است. تپه کلار یکی از دیدنیها و آثار تاریخی بخش کلاردشت است که نقش مهمی در روشن شدن ابهامات باستانشناسی حاشیه جنوبی دریای خزر دارد، از این رو آن را بهشت کاوشگران نامیدهاند. جام طلایی دو شیر یا جام کلاردشت یکی از آثار باستانی است که در تپه کلار کشف شده است. قدمت این جام حدود ۸۰۰ سال پیش از میلاد است. جام طلایی کلاردشت در تهران موزهی ایران باستان نگهداری میشود. یکی از جادههای بسیار زیبا در ایران. پر از درختان سر به فلک کشیده و جنگلهای انبوه که در طی مسیر چشم نوازی میکنند. همجواری جاده با رودخانه و جنگل مسیری بس دیدنی را به نمایش گذاشته است.
هتل نیمه ساخته بجا مانده از زمان رضا خان و به اصطلاح کلاردشتیها، میهمان خانه خرابه در شهر حسن کیف، از زمان جنگ جهانی دوم نمودی از شیوه معماری آلمانیها در ایران در زمان رضا خان است. اکثر مسافران در هنگام گشت و گذار در شهر و خرید سوغاتیهای کلاردشت از قبیل کلوچهی کاکا و برخی مرباهای ویژه منطقه، متوجه بنای متروکهای میگردند که بازدید از آن برای دوستداران مسائل فرهنگی و تاریخی جالب خواهد بود. جنگل مجل، روستای اجابیت و کاخ سلطنتی رضا خان، پی قلعه و شهرک گلدشت، مکارود، جنگل کلاردشت، چشمههای آب گرم، یخچالهای طبیعی کلاردشت و بسیاری دیگر از دیدنیهای دیگر کلاردشت محسوب میشود.
کلاردشت مشتمل بر ۳۹ آبادی است. برخی از آبادیهای مهم کلاردشت عبارتند از:
لاهو (اولین مدرسه به سبک جدید در سال ۱۳ در این روستا تأسیس شد)، رودبارک، حسن کیف، کردیچال (اولین بانک کلاردشت قبل از انقلاب در این روستا احداث شده و همچنین دومین مدرسه کلاردشت پس از لاهو در سال ۱۳ در این روستا تأسیس شد. کردیچال بعد از شکر کوه قدیمیترین محل محسوب میگردد و هم اکنون به همراه چند محل دیگر شهر کلاردشت شمالی را میسازد).
کلاردشت دو جاده ارتباطی مهم دارد. جاده نخست در جاده چالوس از مرزن آباد در ۲۵ کیلومتری جنوب چالوس منشعب شده و با مسیری ۲۰ کیلومتری که از میان تپههایی که بر دامنهشان گندم و جو کاشت میشود به کلاردشت میرسد. جاده دوم از عباسآباد واقع در جاده کناره خزر، در بین راه چالوس و تنکابن منشعب شده و با طول ۲۵ کیلومتر پس از گذشتن از جنگلهای متراکم و بسیار زیبا در ناحیه مکارود به غرب کلاردشت میرسد.
گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست