پاسخ به:پرسش و پاسخ ویژه توحید و خداشناسی
پنج شنبه 17 تیر 1395 12:41 AM
پرسش:چرا خورشيد و ماه و ستاره نمي توانند خدا باشند؟ علت اينكه خداوند در قران اينقدر اصرار بر يكتا پرستي دارد و ايات زيادي درباره پرستش خداي يكتا است وجود دارد با توجه به اينكه اگر ما كافر ويا مشرك باشيم به حال خدا فرقي نمي كند؟
پاسخ:
1ـ خدا یعنی واجب الوجود، در حالی که خورشید و ماه نیز مثل خود انسان، ممکن الوجود هستند.
2ـ پرستش یعنی هدفی را انتخاب نمودن و به سوی آن هدف رفتن. لذا اگر کسی هدفش ثروتمند شدن است، ثروت پرست می باشد؛ اگر هدفش کسب مقام می باشد، مقام پرست است. و ... . امّا اگر کسی هدفش رسیدن به لقاء الله می باشد، خدا پرست می باشد. اگر کسی دنبال مقام یا ثروت است تا صرف رسیدن به لقاء الله کند چنین کسی هم خدا پرست می باشد؛ چون ثروت و مقام، را هدف خود قرار نداده بلکه آن را وسیله قرار داده است.
بر این مبنا، وقتی خدای تعالی ما را از شرک بر حذر داشته یعنی ما را از هدف قرار دادن غیر خدا بر حذر داشته است. چرا؟ چون غیر خدا، خودشان محتاجند و ارزش هدف قرار گرفتن را ندارند.
خدای تعالی فرمود: « يا أَيُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّهِ وَ اللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَميدُ ــــ اى مردم! شما نيازمندید به خدا؛ در حالی که تنها خداوند است بىنياز و ستوده.» (فاطر:15)
پس خدا برای خودش ما را از شرک باز نداشت، بلکه به خاطر خودمان ما را از هدف قرار دادن امور پست، بر حذر داشت.
« وَ إِذْ قالَ مُوسى لِقَوْمِهِ يا قَوْمِ إِنَّكُمْ ظَلَمْتُمْ أَنْفُسَكُمْ بِاتِّخاذِكُمُ الْعِجْل ـــــ و (به یاد آر) زمانى را كه موسى به قوم خود گفت: اى قوم من! شما با انتخاب گوساله(براى پرستش) به خود ستم كرديد.» (البقرة:54)
یعنی گوساله پرستی شما ضرری به خدا نمی زند، بلکه خودتان ضرر کرده اید که گوساله را هدف خود قرار داده اید. شخص باید خیلی خر باشد گوساله را بپرستد. موجود ظاهراً انسان که مثل هندوها گاو و گوساله را تقدیس می کند یا مثل بودائیان بت پرستی می کند یا خورشید و ماه یا مقام و ثروت و ... را می پرستد، آدم نیست. خدای تعالی وقتی آدم(ع) را خلق نمود، به برترین مخلوقات بعد از انسان، یعنی جنّها و ملائک، فرمان داد که در برابر آدم(ع) سجده کنید. خدا چنین کرد تا انسان بفهمد که حتّی ملائک و جنّها هم پایین تر از انسانند و ارزش پرستش شدن را ندارند کجا رسد گاو و خورشید و ماه و ثروت و ... .
آری کفر و شرک مردمان، ضرری به خدا نمی زند، بلکه این خود مردمند که ضرر می کنند. « وَ قالَ مُوسى إِنْ تَكْفُرُوا أَنْتُمْ وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ جَميعاً فَإِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ حَميدٌ ــــ و موسى(به بنى اسرائيل) گفت: اگر شما و همه ی مردم روى زمين كافر شويد، (بدانید که) خداوند، بىنياز و شايسته ستايش است!» (إبراهيم:8)
روز قیامت به مشرکان گفته می شود: بروید و از همان کسانی که پرستششان کرده اید اجر خود را بگیرید.