گرفتگی پا در بارداری، به چه علت؟
چهارشنبه 5 خرداد 1395 12:13 PM
یکی از شایع ترین عوارض دوران بارداری گرفتگی پاهاست. معمولا این عارضه که با درد نیز همراه است در ساق پا روی میدهد. مطالعات زیادی در خصوص علت گرفتگی عضلات پا صورت گرفته و به نظر میرسد عامل اصلی آن کمبود کلسیم از یکسو و افزایش بیش از حد فسفر از سوی دیگر است.
گرفتگی عضلات پا معمولا در شب هنگام شایع است بخصوص زمانیکه پا و مفاصل آن در طول روز به واسطه تحمل وزن بیشتر خسته شده و حالا در یک جای ساکن قرار دارند. برخی پزشکان توصیه میکنند که مصرف بیشتر محصولات لبنی و همچنین مکمل کلسیم به کاهش این دردها کمک چشمگیری میکنند.
در عین حال برخی از پزشکان معتقدند کمبود پتاسیم در بدن میتواند یکی از عوامل بروز عارضه گرفتگی عضلات پا باشد. بسیاری از زنان بارداری از اسنکها و ترکیبات غذایی نظیر موز (که غنی از پتاسیم است) استفاده میکنند که نتیجه آن جذب بیشتر پتاسیم توسط بدن و کاهش نسبی درد پاست.
جدای از تغییراتی که میتوان در رژیم غذایی صورت داد تا گرفتگی عضلات پا کاهش پیدا کند، کمک به افزایش جریان خون نیز تاثیر به سزایی خواهد داشت.
از این رو توصیه میشود در بعدازظهرها به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پیادهروی کنید در عین حال به زنان باردار توصیه میشود که برای مدت طولانی نایستند و یا در یک وضعیت ثابت ننشینند زیرا در غیر این صورت خون بیشتری در رگهای پا انباشته میشود و در نتیجه احساس میشود که پاها سنگین شده و فشار زیادی به آنها وارد میگردد.
به زنان بارداری که دچار گرفتگی عضلات پا میشوند توصیه میگردد ماهیچه ساق پا را با آب گرم مایل به داغ ماساژ دهند. با این حال هیچ تسکینی به اندازه پیادهروی موجب کاهش این درد نمیشود.
اما اگر درد عضلات پا در شب هنگام احساس شد (که معمولا در این شرایط امکان پیادهروی و یا ماساژ با آب گرم وجود ندارد) توصیه میگردد به دفعات پاها را با انگشتان دست فشرده و رها سازید. این کار به افزایش جریان خون کمک میکند.
منبع: آتیسام