7 آذر - 28 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
شنبه 7 آذر 1394 11:57 AM
رویداد ها:
1494 - تقسيم قاره كشف شده امريكا بين استعمارگران پرتغال و اسپانيا به دستور پاپ
با توجه به حمايت پادشاه اسپانيا از كريستُف كُلمب، دريانورد معروف ايتاليايى، به منظور يافتن مسيري از سوي غرب به آسيا و هند كه منجربه كشف امريكا شد، طبيعي بود كه اسپانيا و همسايه آن پرتغال، زودتر از ساير كشورهاي اروپايى به اعزام مهاجرين و توسعه متصرفات خود در قاره امريكا دست بزنند. آوازه شكوه و جلال و ثروت قاره جديد در اروپا، باعث گسترش انديشه دستيابي به ثروت و گسترش قلمرو كشور اسپانيا شد. از سوي ديگر كاشفين پرتغالي نيز كه در سواحل غربي افريقا در حال كار بودند دست به اكتشاف سواحل جنوبي در برزيل زدند كه به تدريج موجب برخورد ميان دو امپراتوري بر سرتعيين منطقه نفوذ و مرز ميان آنها شد. در نتيجه پادشاهان اسپانيا و پرتغال از پاپ خواستند تا در مورد اختلافات آنها داوري كرده و منطقه نفوذ هر يك را مشخص كند. درنتيجه، در 28 نوامبر 1494م با ميانجيگري پاپ خطّ معيني در غرب جزاير كيپ وِرد در غرب افريقا مرز ميان اسپانيا و پرتغال اعلام شد، به اين ترتيب كه شرقِ خط به پرتغال و غرب آن به اسپانيا تعلق گرفت.
1912 - آلبانی اعلام استقلال کرد. این سرزمین تا این زمان از ضمائم امپراتوری عثمانی بود.
1943 - نشست سران آمريکا، شوروي و انگلستان در تهران
28 نوامبر سال 1943 روزولت، استالين و چرچيل رهبران سه کشور آمريکا، شوروي و انگلستان مذاكرات چهار روزه خودرا در تهران آغاز كردند تا استراتژي مشترک «پس از جنگ» را تعيين کنند. اين نخستين بار بود که استالين در چنين کنفرانسي شرکت مي کرد. قبلا وزيران امور خارجه سه کشور در مسکو مقدمات کار و زمينه مذاکرات را آماده کرده بودند که بايد در آن سرنوشت جهان پس از شکست آلمان و روابط في مابين قدرتهاي فاتح تعيين و ترسيم مي شد.
طبق اسنادي که سالها بعد انتشار يافت در اين مذاکرات که يکم دسامبر آن سال پايان يافت و اعلاميه پاياني آن هشت روز بعد انتشار يافت قرار شده بود لهستان تحت نفوذ شوروي قرار گيرد و قسمتي از آلمان به لهستان داده شود. بر سر جزاير واقع در شمال ژاپن که استالين خواهان آنها بود توافق صورت گرفت. استالين نقشه جغرافيايي بالکان پس از عقب نشيني آلماني ها را مطرح ساخت و قرار شد که در اين منطقه حرف اول را شوروي بزند. استالين در مذاکرات تهران تاکيد کرده بود که شکست آلمان، مگر در صورت دستيابي به سلاحهاي جديدتر [سلاح هسته اي] حتمي است و قبل از 15 ماه ديگر از ميان مي رود و از شرکاء نظامي خود خواست که با گشودن جبهه تازه اي در غرب، بار جنگي روسيه را کاهش دهند که تا اين لحظه ميليون ها تَن تلفات داشته بود. استالين پافشاري کرده بود که آلمان پس از جنگ ميان نيروهاي فاتح تقسيم شود که شرکاء او موافقت ضمني کرده بودند. طبق اسناد ديگر، در کنفرانس تهران توافق بر سر انهدام آلمان شده بود، نه وادار کردن اين کشور به تسليم شدن و استدلال اين بود که به دليل عدم انهدام آلمان در پايان جنگ جهاني اول، اين کشور موفق شد که آتش جنگ دوم را روشن سازد.
1971 - وصفي التل نخست وزير وقت اردن در قاهره ترور شد. وي در سپتامبر 1971 و در جريان سرکوب فلسطيني هاي مسلح در اردن که به سپتامبر سياه معروف شده است، نخست وزير و وزير دفاع اردن بود.
1359 - آغاز عمليات "مرواريد" از سوي نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران
در روز 6 آذر 1359ش نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران با همكاري نيروي هوايي ارتش، به پايانههاي البكر و الاُميه كه از بزرگترين مراكز صدور نفت خليج فارس و شاهرگ حيات اقتصادي عراق به حساب ميآمدند، حمله برد و دو سوم آنها را منهدم ساخت. دشمن بعثي براي جبران اين شكست، در 7 آذر 59 با اعزام تعدادي نيرو، سعي در بازپسگيري پايانهها كرد و نبرد سختي درگرفت. سرانجام پس از ساعتها جنگ نابرابر و بيامان، در حالي كه دلاورمردان نيروي دريايي، آخرين گلولههاي خود را به سوي دشمن نشانه ميرفتند، ناوچه پيكان پس از غرق كردن چندين فروند ناوچه دشمن مورد اصابت چند موشك قرار گرفت و با پرسنل شجاع خود در شمال خليج فارس در دل آبهاي گرم و نيلگون آن جاي گرفت.
روز نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران
به مناسبت رشادتها و دلاور مرديهاي نيروي دريايي ارتش در دفاع از جزاير، بنادر، سواحل و شهرهاي جنوبي به ويژه دفاع از آبادان و خرمشهر و آبهاي نيلگون خليج فارس در دوران جنگ تحميلي و انهدام نيروي دريايي دشمن بعثي، در همان آغاز جنگ، با تاييد حضرت امام خميني(ره)، هفتم آذر، سالروز حماسه آفريني ناوچه موشك انداز پيكان، به عنوان روز نيروي درياي ارتش نام گرفت تا همه ساله، حماسه با شكوه دريادلان نيروي دريايي و ياد شهداي عزيز و گرانقدر اين نيرو گرامي داشته شود. هفتم آذر، تبلور ايثارو جان فشانيهاي پرسنل قهرمان و جان بر كف نيروي دريايي مهين اسلامي ايران در برقراري ثبات وامنيت در آبهاي نيلگون خليج فارس و درياي عمان ميباشد. اين نيرو با يگانهاي شناور دريايي، تفنگداران و تكاوران، اسكادرانهاي هواناو و هوادريا، واحدهاي پروازي نيرو و با غواصان ورزيده و... هر نوع فعاليتي از سوي دشمن را در محدوده قانوني خود خنثي خواهد كرد.
زادروزها
۱۶۳۲ - زادروز ژان-باپتیست لولی آهنگساز فرانسوی
۱۷۵۷ - زادروز ویلیام بلیک شاعر و نقاش بریتانیایی
۱۸۲۰ - زادروز فریدریش انگلس فیلسوف کمونیست آلمانی، نزدیکترین همکار کارل مارکس
۱۸۸۱ - زادروز اشتفان تسوایگ رماننویس، نمایشنامهنویس، روزنامهنگار و زندگینامهنویس اتریشی
۱۹۰۷ - زادروز آلبرتو موراویا رماننویس برجستهٔ ایتالیایی
۱۹۰۸ - زادروز کلود لوی-استروس قومشناس و انسانشناس فرانسوی، از نظریهپردازان انسانشناسی مدرن
۱۹۵۰ - زادروز اد هریس بازیگر آمریکایی-انگلیسی
۱۹۶۷ - زادروز آنا نیکول اسمیت مدل و هنرپیشهٔ آمریکایی
درگذشتها
۱۶۸۰ - درگذشت جیان لورنزو برنینی مجسمهساز، نقاش و معمار ایتالیایی
۱۶۹۴ - درگذشت ماتسوئو باشو نامآورترین شاعر هایکوسرای ژاپنی
۱۸۵۹ - درگذشت واشنگتن ایروینگ نویسنده و سیاستمدار آمریکایی
۱۹۵۴ - درگذشت انریکو فرمی فیزیکدان ایتالیایی
۱۹۶۸ - درگذشت انید بلایتون از نویسندگان محبوب ادبیات کودک و نوجوان اهل انگلستان
۱۹۹۴ - درگذشت جفری دامر آدمکش آمریکایی
۲۰۱۰ - درگذشت لسلی نیلسن بازیگر کمدین آمریکایی-کانادایی
۱۳۷۷ - درگذشت حمید مصدق، شاعر و حقوقدان ایرانی.