پاسخ به:خانواده سالم در پرتو اسلام
شنبه 30 آبان 1394 4:24 PM
اهانت و تمسخر ممنوع!
در فرهنگ اسلام اهانت و تمسخر به دیگران به شدت مورد نهی قرارگرفته و خداوند متعال برای توهین كنندگان به اهل ایمان مجازات سخت اخروی منظور كرده است.
اذیت جسمی به افراد اگر چه ناراحت كننده و رنج آور می باشد، امّا سطحی و موقتی است؛ ولی آزار روحی و زبانی از آن عمیق تر، طولانی تر و شكننده تر است و انسان را تا آخر عمر می آزارد؛ زیرا آثار ضربات و زخمهای جسمی بعد از مدتی از میان می رود، امّا رنجهای اهانت و تمسخر كه با زخم زبان وشكستن دل همراه است، ممكن است تا آخر عمر از دل یك زن یا مرد خارج نشود و هر لحظه كه به خاطر آید، همچنان او را عذاب دهد. شاعر می گوید:
مرنجان دلم را كه این مرغ وحشی
ز بامی كه برخاست مشكل نشیند
به این جهت، امام صادق علیه السلام فرمود:
«قالَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ لِیأْذَنْ بِحَرْبٍ مِنّی مَنْ آذی عَبْدِی الْمُؤْمِنَ وَلَْیأْمَنْ غَضَبی مَنْ اَكْرَمَ عَبْدِی الْمُؤْمِنَ؛ (16)
خداوند عزیز و جلیل می فرماید: كسی كه بنده مؤمن مرا اذیت كند، با من اعلان جنگ كرده و كسی كه بنده مؤمن مرا تكریم كند، از خشم و غضب من خود را در امان بداند.»
در این زمینه، قرآن كریم رهنمود بسیار حكیمانه ای برای خانواده های مسلمان ارائه می كند و می فرماید:
«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا یسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسی أَنْ یكُونُوا خَیراً مِنْهُمْ وَلا نِساءٌ مِنْ نِساءٍ عَسی أَنْ یكُنَّ خَیراً مِنْهُنَّ وَلا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلا تَنابَزُوا بِالْأَلْقابِ بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الإِْیمانِ وَمَنْ لَمْ یتُبْ فَأُولئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ»؛ (17)
«ای اهل ایمان! گروهی از شما گروه دیگر را مسخره نكند! شاید كه مسخره شدگان از آنها بهتر باشند. زنان نیز زنان دیگر را به سخره نگیرند كه شاید آنها بهتر از اینها باشند. و خود را مورد طعن و عیبجویی قرار ندهید و با القاب [زشت و ناپسند] یكدیگر را یاد نكنید! بسیار بد است كه بر كسی بعد از ایمان نام زشتی به كاربرید و هركسی توبه نكند، در ردیف ستمگران خواهد بود.»