پاسخ به:مبحث 106 طرح صالحین: «اسراف و آسیبشناسی مصرف»
چهارشنبه 22 مهر 1394 1:45 PM
بنام خدا
تنوع طلبی و لذت خواهی و نوگرایی از امیال فطری انسان است
(ادامه مطلب پست قبلی)
4. ایجاد طبقه بندی غیرمنطقی در جامعه : در حقیقت وقتی مد جدید گسترش می یابد، به تدریج افت می کند و پایین می آید; زیرا به سرعت افراد از آن پیروی می کنند و بعد از مدتی عادی می شود و تنوع قبلی را ندارد. به عبارت دیگر، مد در ابتدا برای گروه های برتر جامعه در نظر گرفته می شود تا افراد دیگر از آن ها تقلید کنند. و بدین ترتیب برخی افراد کسب درآمد می کنند و طبقه بندی غیرمنطقی و نامعقول در جامعه ایجاد می شود و در جامعه ای که معیار فضیلت، درآمد بیشتر و داشتن مدل های جدید است، به افراد محروم توجهی نمی شود.
تن آدمی شریف است به جان آدمیت
نه همین لباس زیباست نشان آدمیت
5. تسلط فرهنگی و سیاسی: یکی دیگر از جنبه های مدگرایی، تسلط فرهنگی و سیاسی آن است. مسلمانان با استفاده از محصولات غربی، که عمدتاً نشأت گرفته از عقاید و افکار مادی گرایانه ی آنهاست، در واقع فرهنگ غیردینی و ضداسلامی آنها را به نوعی پذیرفته اند.
ملتی که در کوچک ترین امور زندگی که پوشش و ظاهر است، از کشورهای به ظاهر پیشرفته تقلید می کند، باید منتظر باشد که در جنبه های فرهنگی و سیاسی هم در چنگال استعمار درآید و عروسک خیمه شب بازی آنها شود.
قطعاً مدپرستی و مدگرایی و استفاده از محصولات کشورهای دیگر، لوازم و ملزوماتی دارد که شایان ترین آن، وابستگی و تسلط فرهنگی و سیاسی است; چنان که در روایات نیز آمده است: « کسی که خود را شبیه به قومی کند به تدریج از آن قوم (در ابعاد مختلف) خواهد شد».
6. تسلط اقتصادی: زیربنای اقتصاد غرب، ایجاد وابستگی و روحیه ی مصرف گرایی، سودگرایی، لذت طلبی فردی با ابزارهای تبلیغاتی روان شناختی و جامعه شناختی است. ملتی که به جای اتکاء به نفس و تلاش در جهت شکوفایی استعدادها و امکانات خدادادی خود، به دنبال مدگرایی افراطی و تقلیدی برآید، قطعاً بعد از مدتی با تسلط اقتصادی و از بین رفتن استعدادها مواجه خواهد شد.
امام راحل در این زمینه می فرماید:
اگر خود خود را بیابید و یأس را از خود دور سازید و چشم داشت به غیر نداشته باشید، در درازمدت قدرت همه کار و ساختن همه چیز را دارید و آنچه انسان هایی شبیه به اینان به آن رسیده اند، شما هم خواهید رسید، به شرط اتکال به خداوند متعال و اتکا به خود و قطع وابستگی به دیگران و تحمل سختی ها برای رسیدن به زندگی شرافتمندانه و خارج شدن از سلطه ی اجانب .
7. غرب زدگی: غرب زدگی در واقع محصول بحران هویت و معنویت و بی ارزش دانستن داشته هاست. کسی که با عینک ارزش های کاذب غربی دنیا را می بیند سراب ها برایش حقیقت جلوه می کند. متأسفانه نوگرایی و مدپرستی در زندگی جوانان جهان سوم و ممالک درحال توسعه، عملا به غرب گرایی منجر شده است، زیرا آنان معتقدند که با استفاده از فرهنگ غرب، از ضعف و عقب ماندگی رهایی یافته، در ردیف کشورهای پیشرفته قرار می گیرند. بعضی از روشن فکران غرب زده، تنها راه نجات و پویایی را در مدرنیته و تجدد دانسته و نسخه ی غربی شدن از «فرق سر تا ناخن پا» را تجویز کرده اند، در حالی که پیشرفت علمی، تابع شرایط ظاهری و شبیه غربی ها شدن نیست، بلکه مکانیزم و سازوکار خود را می طلبد .
8. رواج فحشا و فساد: امروز در غرب ترویج هر مد و چیز با شرطی سازی با سکس، هم جنس خواهی، روابط نامشروع دختر و پسر و مصرف گرایی همراه است. مسائلی مانند نگاه ابزاری به زنان جهت تبلیغ و یا فروش اشیای لوکس، بی بندوباری، دوستی های خیابانی و خانه گریزی، از بارزترین نشانه های تجدّد ظاهری و مدپرستی و به روز شدن است، که در سایه ی گم شدن معیار فضیلت ها و شرف انسانی پدید آمده اند.
تمایل شدید به تنوع طلبی، الگوپذیری های غلط، تقلید از فرهنگ غرب و به روز بودن و... جوانان را به دوری از کانون گرم خانواده و حضور در مراسم و پارتی های کذایی و... تشویق می کند.
مطلب ادامه دارد.....
منبع : پایگاه اطلاع رسانی حوزه