پاسخ به:مبحث 106 طرح صالحین: «اسراف و آسیبشناسی مصرف»
یک شنبه 19 مهر 1394 5:20 PM
بنام خدا
... ولا تُسرِفوا اِنَّهُ لایُحِبُّ المُسرِفین(1) اسراف نکنید که خداوند، اسراف کنندگان را دوست ندارد.
... اِنَّ اللّهَ لا یَهدی مَن هُوَ مُسرِفٌ کَذّاب(2) همانا خداوند، انسان اسرافکار و دروغگو را هدایت نمی کند.
واصبِر نَفسَکَ مَعَ الَّذینَ یَدعونَ رَبَّهُم بِالغَدوةِ والعَشیِّ یُریدونَ وَجهَهُ ولا تَعدُ عَیناکَ عَنهُم تُریدُ زینَةَ الحَیوةِ الدُّنیا ولا تُطِع مَن اَغفَلنا قَلبَهُ عَن ذِکرِنا واتَّبَعَ هَواهُ وکانَ اَمرُهُ فُرُطا(3)
و همیشه خویش را با کمال شکیبائی به محبّت آنان که صبح و شام خدا را می خوانند و رضای او را می طلبند وادار کن و یک لحظه از آن فقیران چشم مپوش که به زینتهای دنیا مایل شوی و هرگز با آنان که ما دلهای آن ها را از یاد خود غافل کرده ایم و تابع هوای نفس خود شدند و به اسراف کاری پرداختند متابعت مکن.
پرهیز از اسراف و میانه روی در قرآن از ویژگی ها و صفات بندگان خداوند شمرده شده است، پیام این آیه، آن است که انسان های اسرافکار از رسیدن به چنین مقامی (بندگی خدا) محروم هستند. وعِبادُ الرَّحمنِ الَّذینَ...* والَّذینَ اِذا اَنفَقوا لَم یُسرِفوا ولَم یَقتُروا وکانَ بَینَ ذلِکَ قَوام(4)
سخط و غضب خداوند از آثار اسراف و تجاوز از حدود الهی می شود. «کُلوا مِن طَیِّباتِ ما رَزَقناکُم ولا تَطغَوا فیهِ فَیَحِلَّ عَلَیکُم غَضَبی...»(5) تناسب بین جمله کُلوا مِن طَیِّباتِ ما رَزَقناکُم ولا تَطغَوا فیهِ می فهماند که منظور از طغیان، اسراف است.
پی نوشت ها :
1. سوره انعام، آیه 141، سوره اعراف، آیه 31.
2. سوره مؤمن، آیه 28.
3. سوره کهف، آیه 28.
4. سوره فرقان، آیه 63 و 67.
5. سوره طه، آیه 81.