آش کلم قمری تبریز (داش کلم آشی)
سه شنبه 14 مهر 1394 7:07 PM
آش کلم قمری تبریز (داش کلم آشی)
آش کلم قمری یکی از غذاهای قدیمی آذربایجان است.”داش کلم آشی” که به “لپه لی آش” (یعنی آش لپه) نیز معروف است، یکی از آشهای سنتی و اصیل شهر تبریز است.
مواد لازم:
تره و جعفری و در صورت موجود بودن سبزی محلی “کروز با تلفظ: KARÖZ “: یک کیلو
(کروز چیست؟
گیاهی است محلی شبیه جعفری ولی بسیار درشت تر و در تهیه برخی آشها استفاده می شود همچنین برگ و ساقه های آن را می جوشانند و به همراه سرکه برای ترشیجات استفاده می نمایند، بخصوص برای کسانی که طعم تند سرکه را درون ترشیجات دوست ندارند و یا برایشان ضرر دارد.)
کلم قمری: دو عدد متوسط
لپه: نصف پیمانه
برنج نیم دان مخصوص آش: یک پیمانه
بلغور: نصف پیمانه
پیاز: یک عدد درشت یا دو عدد متوسط
گوجه فرنگی رنده شده: چهار الی پنج عدد
رب: دو قاشق غذاخوری
نمک، پودر فلفل قرمز، زردچوبه: به میزان کافی (طعم این آش بهتر است کمی تند و فلفلی باشد)
روغن برای سرخ کردن کلم قمری و پیاز: به میزان لازم
قرص عصاره مرغ: یک عدد
آب ساده یا مخلوط آب ساده با مقداری آب گوشت یا مرغ یا قلم: حدود یک پارچ
پودر نعنای خشک برای تزئین: مقداری
پیش از تهیه:
۱-برنج و بلغور را پاک کرده و کاملاً می شوئیم.
۲-گوجه فرنگی را رنده می کنیم.
۳- لپه را با مقداری آب خوب آبپز می نمائیم.
طرز تهیه:
سبزی را پاک کرده، خرد کرده و حداقل سه الی چهار بار می شوئیم تا کاملاً پاک شود. سپس درون آبکش میریزیم.کلم قمری را پوست گرفته و می شوئیم. سپس ورق کرده و بعد به حالت حبه قندی (نگینی درشت) خرد می نمائیم.پیاز را پوست گرفته و نگینی خرد می کنیم.سپس کلم قمری را با مقداری روغن تفت می دهیم. بعد از حدود ۶ الی ۷ دقیقه، پیاز خرد شده را می افزائیم و تفت می دهیم و زردچوبه را نیز افزوده و به تفت دادن آن دو ادامه می دهیم.کلم و پیاز که نرم شد، سبزی خرد شده، برنج و بلغور شسته شده، لپه پخته شده و آب و نمک را می افزائیم و روی اجاق می گذاریم . در قابلمه بهتر است نیمه باز باشد و گاهی آن را هم میزنیم.مواد که نیم پز شد (بیشتر برنج و بلغور مد نظر است)، گوجه فرنگی رنده شده و قرص عصاره مرغ و فلفل را می افزائیم.مواد وقتی کاملاً پخت، رب گوجه فرنگی را درون مقدار کمی آب رقیق می کنیم و به آش می افزائیم. می گذاریم چند جوشی بزند. این آش به علت داشتن بلغور و کلم لعاب خوبی دارد.اکنون آش ما آماده است.درون کاسه ریخته و با مقداری پودر نعنای خشک تزئین می نمائیم.
نکات:
۱- برخی این آش را با آبغوره یا ماست یا کشک نیز میل می کنند.
۲-درون این آش برخی از کوفته قلقلی سرخ شده نیز استفاده می نمایند.
۳-می توان در صورت تمایل فلفل سبز تند نیز درون این آش خرد کرد.