تغذيه كودك در ماه هشتم و نهم
چهارشنبه 8 مهر 1394 12:46 PM
تغذيه كودك در ماه هشتم و نهم
دو هفته اول ماه هشتم
بهترين زمان شروع غذاي كمكي در بچه هاي سالم پايان 6 ماهگي،يعني ابتداي هفت ماهگي است و رعايت ترتيب مصرف در غذاهاي كمكي از اهميت خاصي برخوردار است كه در مطلب قبل طبق جدول زير توضيح داده شده است.
فرني با آرد برنج هفته اول ماه هفتم
حريره بادام هفته دوم ماه هفتم
سوپ دو هفته آخر ماه هفتم
* در دو هفته اول ماه هشتم ضمن ادامه برنامه غذايي قبل، زرده
تخم مرغ به رژيم غذايي شيرخوار اضافه و دفعات تغذيه او 5 بار در روز مي شود.
تخم مرغ را در آب به مدت 20 دقيقه بجوشانيد تا كاملاً سفت شود، سپس زرده سفت شده را از سفيده آن جدا كرده و روز اول به اندازه يك نخود از زرده تخم مرغ را در كمي آب جوشيده يا شيرمادر حل و نرم كرده، سپس به شيرخوار بدهيد.هر روز صبح همراه با فرني زرده تخم مرغ را اضافه كرده تا در مدت 10 روز به يك زرده كامل برسد. از آن به بعد مي توانيد هر روز نصف زرده تخم مرغ را همراه با 3 قاشق مرباخوري فرني يا( حريره) به كودك بدهيد يا يك روز در ميان يك زرده كامل تخم مرغ به او داده و روز بعد 5 تا6 قاشق مرباخوري فرني يا حريره بادام داده شود.
* در اين زمان كم كم مي توان ازسبزي هاينشاسته اي مثل سيب زميني، كدو حلوايي و نخود فرنگي( نخود سبز) نيز به فاصله هر 3 روز به سوپ كودك اضافه كرد و دليل آن اين است كه اگر كودك به سبزي خاصي بي علاقه است يا حساسيت دارد مادر متوجه شود . بهتر است غلظت سوپ به اندازه حليم باشد.
توجه:
- سيب زميني را بعد از شستن بايد پخت، سپس پوست آن را جدا كرد و سيب زميني پخته شده را به سوپ اضافه كرد.
- بعد از پوست كندن سيب زميني اگر بخشي از آن سبز رنگ بود، بايد آن را جدا كرد و دورانداخت و بقيه سيب زميني را كه سالم و زرد رنگ است به سوپ كودك اضافه كرد.
- معمولاً يك چهارم سيب زميني براي هر وعده سوپ و يك سيب زميني متوسط براي سوپ تمام روز كافي است.
- يك تكه كوچك از كدو حلوايي به اندازه يك قوطي كبريت براي سوپ تمام روز كفايت مي كند.
- استفاده از گوجه فرنگي به سوپ به فاصله سه روز از اضافه كردن يك نوع سبزي اشكالي ندارد.
- بعد از سوپ ظهر و شب مي توان يك قاشق مرباخوري ماست هم به كودك داد و مقدار آن را به تدريج و برحسب تمايل او اضافه كرد.
- بهتر است ماست با سوپ مخلوط نشود تا شيرخوار، با طعم خود ماست آشنا شود. ولي اگر شيرخوار مخلوط ماست با سوپ را دوست داشت اين كار بالامانع است.
به عنوان مثال 3 نوع سوپ كه تنوع موادغذايي در محتويات آن رعايت شده است ذكر مي شود.
1- گوشت مرغ، هويج، برنج، جعفري و سيب زميني.
2- گوشت گوسفند، لوبيا سبز، برنج، گشنيز، گوجه فرنگي.
3- گوشت گوساله، كدو حلوايي، جعفري، سيب زميني و گوجه فرنگي.
اضافه كردن كمي پياز رنده شده يا خرد شده به سوپ براي از بين بردن بوي مرغ يا گوشت اشكالي ندارد. هم چنين افزودن چند قطره آب ليموترش تازه يا آب نارنج تازه به سوپ و غذاي كمكي، هم آن را خوش طعم مي كند و هم جذب آهن را افزايش مي دهد.
دو هفته آخر ماه هشتم
برنامه غذايي كودك در دو هفته آخر ماه هشتم زندگي:
صبح : 3 قاشق مرباخوري فرني يا حريره + نصف زرده تخم مرغ
10 صبح :3 قاشق مرباخوري فرني يا حريره و يا پوره
ظهر: 3 تا 6 قاشق مرباخوري سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوري ماست
عصر: 3 قاشق مرباخوري فرني يا حريره و يا پوره
شب: 3 تا 6 قاشق مرباخوري سوپ + 2 تا 4 قاشق مرباخوري ماست.
طرز تهيه پوره سيب زميني:
يك سيب زميني متوسط را بعد از شستن كامل با پوست مي پزيم. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا و سپس سيب زميني را همراه با يك قاشق مرباخوري كره يا روغن مايع نرم مي كنيم، كم كم به آن شير پاستوريزه اي كه قبلاً جوشانده شده باشد اضافه كرده تا به نرمي و غلظت دل خواه برسد.
طرز تهيه پوره هويج:
پوره هويج هم مثل پوره سيب زميني تهيه مي شود با اين تفاوت كه اول يك هويج متوسط را به طور كامل شسته و پوسته كنده و آن گاه با كمي آب مي پزند و بعد از آن، كره يا روغن و شير را اضافه مي كنند.
براي تنوع بخشيدن به غذاي كودك، بايد هر چند روز يك بار، مواد تشكيل دهنده سوپ را تغيير داد. هر سه روز يك بار مي توان جو، بلغور گندم و رشته فرنگي را كه قبلاً پخته و نرم شده است، به اندازه يك قاشق مرباخوري به سوپ اضافه كرد.
بعد از اضافه كردن جو، گندم و... بهتر است به اندازه يك قاشق مرباخوري كره يا روغن مايع به سوپ اضافه نمود. افزودن كره يا روغن مايع به غذاي شيرخوار به ويژه شيرخواراني كه رشد كافي ندارند به رشد آنان كمك مي كند.
از سبزيهاي نشاسته اي و يا ساير سبزي ها مي توان پوره تهيه كرد و به جاي يك وعده فرني، صبح يا عصر از پوره استفاده نمود.
دو هفته اول ماه نهم
در اين زمان مي توانحبوبات را نيز به سوپ شيرخوار اضافه كرد.
به طور معمول تغذيه حبوبات از عدس و ماش كه هضم آسان تري دارند شروع مي شود.
- در صورت امكان مي توان جوانه عدس يا ماش را به محتويات سوپ افزود.
- در مورد ساير حبوبات مثل لوبيا چيتي، لوبيا قرمز و... بهتر است قبلاً آن ها را خيسانده، سپس پوستشان را جدا كرده و بعد از پختن، به سوپ افزود.
- هر سه روز يك بار مي توان نوع حبوبات را تغيير داد.
- اگر از آرد حبوبات استفاده مي شود، يك قاشق مرباخوري سرصاف كافي است.
- اضافه كردن كره يا روغن مايع به سوپ، به اندازه يك قاشق مرباخوري، براي شيرخواراني كه خوب وزن نمي گيرند توصيه مي شود.