ملاک اشتغال زن در جامعه اسلامی، سلامت روحی و جسمی خانواده است
سه شنبه 19 خرداد 1394 10:34 PM
به قلم: مرضیه زادفرج
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس، هر روز ساعت 6 صبح با عجله کودکش را آماده می کند تا به سرویس اداره برسد او زودتر از همسر و دو دختر دبستانیش بیرون می رود چراکه باید ساعت 7 صبح در محل کارش حضور داشته باشد. این کار هر روز اوست . همیشه نگران این موضوع است که دخترانش چطور بیدار شده، حاضر می شوند و به مدرسه می روند و وقتی به خانه برمی گردند در خانه نیست که به استقبالشان برود و به موقع غذای گرم به آنها بدهد . از این که شاغل است راضی است اما همیشه این موضوع او را آزار می دهد که...
آیا شاغل بودن او لطمهای به زندگی، تربیت فرزندان و تحکیم بنیان خانواده نمی زند ؟
این عذاب وجدان و احساس گناه همیشه با اوست و این فکر که باید بهترین سالهای زندگی و جوانیش را به این شکل و با استرس سپری کند احساس خوشایندی ندارد و تصور می کند که اگر مانند بسیاری از زنان دیگر خانه دار بود و با آرامش و آسایش به زندگی و فرزندانش رسیدگی می کرد کانون زندگیش گرمتر بود و در نتیجه بسیار موفق تر و شادابتر بود.
شاید این مشکل بسیاری از مادران شاغل نیز باشد.
در این مقاله سعی شده است به مشکلات پیش روی زنان شاغل و وضعیت زندگی آنها پرداخته و راهکارهایی برای ایجاد تعادل بین اشتغال زنان و کانون گرم خانواده مطرح نماییم.
دلایل اشتغال مادران را می توان به چند دسته تقسیم کرد:
درآمد درصدی از زنان شاغل صرف تجملات ، چشم و هم چشمی و مصارف غیر ضروری می شود. در هر حال توانایی هماهنگکردن زندگی حرفهای خستهکننده با زندگی خانوادگی کاملا منظم برای مادران شاغل یک شاهکار است . امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته ۸۵ درصد زنان ۲۵ تا ۴۹ سال درکنار زندگی خانوادگی خود، زندگی حرفهایشان (شغلشان) را نیز دنبال میکنند. و یقینا" اگر زنان نتوانند مهارت تطبیق و مدیریت بین کار در منزل و کار بیرون را کسب کنند، در هیچ یک موفق نخواهند شد.
در جامعه ی اسلامی ملاک برای اشتغال مادران وضعیت خانواده آنها است باید خانواده و تربیت فرزندان را اصل قرار داده و برنامه های خود را به گونه ای تنظیم کنند که هیچگونه آسیبی به خانواده و اعضای آن نرسد و در صورت ناچار بودن برای اشتغال حداقل کمترین ضرر را برای خانواده داشته باشد.
وظایف و مسئولیتهای خانوادگی مانند مادری و همسری وظیفهی زن است و قابل جایگزینی نیست و ما باید به این مسئله مهم توجه داشته باشیم که زن زمانی میتواند از حق اشتغال خود استفاده کند که به وظایف و رسالت اصلی او در خانواده که تربیت انسان است، ضربهای نخورد.
حضرت آیت الله خامنه ای در زمینه ی اشتغال زنان می فرمایند: «مسئله اشتغال زنان در جامعه ، امری قابل قبول و بدون اشکال است اما در این زمینه باید 2 شرط اساسی را کاملاً رعایت کرد نخست اینکه اشتغال، کار اساسی زن در خانه و خانواده و مسئولیت مهم همسری و مادری را تحت الشعاع قرار ندهد و دوم اینکه مسئله محرم و نامحرم بخوبی رعایت شود.»
همچنین ایشان در اهمیت مبنا بودن خانواده و جایگاه زن در این کانون گرم میفرمایند: «مسألهى مادرى، مسألهى همسرى، مسألهى خانه و خانواده، مسائل بسيار اساسى و حياتى است. در همهى طرحهايى كه ما داريم، بايستى «خانواده» مبنا باشد. يعنى شما اگر بزرگترين متخصص پزشكى يا هر رشتهى ديگرى بشويد، چنانچه زن خانه نباشيد، اين براى شما يك نقص است. كدبانوى خانه شما بايد باشيد؛ اصلاً محور اين است. اگر بخواهيم تشبيه ناقصى بكنيم، بايد به ملكهى زنبور عسل تشبيه كنيم. »
متأسفانه ما فکر میکنیم که مهدکودک یا پرستار میتوانند جایگزین مادر باشند اما خیلی از اوقات خللی که در تربیت فرزندان به وجود میآید به این دلیل است که بچه در همان ماههای اول زندگی که برای تکمیل شخصیت خود به آغوش مادر نیاز داشته از آن محروم شده و صبحها با اضطراب از خواب بیدار شده و به خانهی پدربزرگ و مادر بزرگ و یا مهدکودک سپرده شده تا مادر بتواند به محل کارش برسد.
در این خصوص رهبر عزیزمان می فرمایند:"شما اگر بچهى خودتان را در خانه تربيت نكرديد، يا اگر بچه نياورديد، يا اگر تارهاى فوقالعاده ظريف عواطف او را - كه از نخهاى ابريشم ظريفتر است - با سرانگشتان خودتان باز نكرديد تا دچار عقدهى [عاطفي] نشود، هيچ كس ديگر نميتواند اين كار را بكند؛ نه پدرش، و نه به طريق اولى ديگران؛ فقط كار مادر است. اين كارها، كار مادر است؛ اما آن شغلى كه شما بيرون داريد، اگر شما نكرديد، ده نفر ديگر آنجا ايستادهاند و آن كار را انجام خواهند داد"
مادران شاغل علاوه بر مسئولیت خانه و فرزندان، وظایف کاری را نیز به عهده دارند. برای بسیاری از زنان به ویژه آن دسته ای که همسرانشان در امور خانه و فرزندان به آنها کمک نمی کنند، رسیدن به همه این امور و ظوایف به واقع مشکل است و ممکن است موجب ایجاد فشار روانی در انها شود. زمانی که افراد دچار فشار روانی مستمر می گردند، میزان انرژی و همچنین صبر و تحمل آنها کاهش می یابد. در این گونه زمانی که مادران خسته از محل کار به منزل باز می گردند ، تحمل کوچکترین خطای فرزندشان را نداشته و با او به شدت برخورد می کنند. این کار به رابطه سالم بین مادر و کودک لطمه می زند.
- خستگی همیشگی مادر و عدم توانایی او در رسیدگی به همه امور
- نداشتن وقت و حوصله کافی برای رسیدگی به امور فرزندان از جمله درس آنها
- ایجاد شکاف و فاصله بین اقوام و کاهش صله رحم
- احساس گناه و عذاب وجدان در قبال فرزندان
- تنها ماندن فرزندان در خانه : بچههايي كه از مدرسه به خانه برمی گردند و در خانه را باز ميكنند اما كسي در خانه نيست که به استقبالشان برود. اين بچههاي كليد دار محصول والديني هستند كه هردو شاغل هستند. ممکن است به درستی غذا نخورده و دچار سوء تغذیه شوند. اين فرزندان بيشتر در مواجهه با عوارض كامپيوتر، سيگار، اعتياد و خطرات دیگر هستند.
- چاقی فرزندان به خاطر استفاده زیاد از فست فودها و سوء تغذیه
- استفاده بیش از حد از رسانه و بازی های رایانه ای و...
ادامه دارد...
انتهای پیام/غ