عنوان نشریه: بهداشت و ايمني كار : تابستان 1393 , دوره 4 , شماره 2 ; از صفحه 69 تا صفحه 78 .
عنوان مقاله: ارزيابي بيو آئروسل هاي هوابرد باکتريايي در يک صنعت نساجي
نویسندگان: قاسم خاني مهدي*, شيخ عليشاهي مهناز, اصغري مهدي
* گروه مهندسي بهداشت حرفه اي، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکي تهران
چکیده:
مقدمه: بيو آئروسل ها به آئروسل ها يا ذرات با منشاء ميکروبي، گياهي يا حيواني اطلاق مي شود. از جمله مشاغلي که کارگران با بيو آئروسل ها مواجهه شغلي دارند، کار در کارگاه هاي صنايع نساجي است. بيشترين تراکم آلودگي بيوآئروسل ها در صنعت نساجي در مراحل حلاجي و کاردينگ متمرکز است.باتوجه به بومي بودن صنعت نساجي در ايران و اشتغال به کار تعداد کثيري از کارگران کشورمان در اين صنعت، اين بررسي در يک صنعت نساجي با هدف ارزيابي تراکم بيوآئروسل هاي باکتريايي انجام گرفت.
روش کار: مطالعه به شکل مقطعي در کارگاه هاي مختلف يک کارخانه توليد نخ و همچنين محوطه آن انجام گرديد. تراکم بيوآئروسل ها هوابرد با روش استاندارد 0800سازمان NIOSH در فصل تابستان نمونه برداري شد و مورد سنجش قرار گرفت. تشخيص نوع کلني و باکتري رشد يافته در محيط کشت آگار خوني، با استفاده از رنگ آميزي گرم تحت بررسي واقع گرديد. تراکم بيوآئروسل ها بر حسب CFU\m3 محاسبه و سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه11.5 تجزيه و تحليل گرديد.
يافته ها: ميانگين تراکم بيوآئروسل ها در محوطه کارخانه بالاترين ميزان تراکم (94±9.5 CUF\m3) و در کارگاه 2 (رينگ) پايين ترين ميزان تراکم (64±18.0 CUF\m3) را به خود اختصاص داد. اختلاف ميانگين تراکم بيوآئروسل ها در کارگاه 1 (حلاجي و کاردينگ) و 2 (رينگ) از نظر آماري معني دار بود. بالاترين تعداد کلني بيو آئروسل ها را استافيلوکوکوس اپيدرميس با 1743 کلني و پايين ترين تعداد کلني را استرپتوکوکوس پنوموني با 64 کلني در کل کارخانه به خود اختصاص داد.
نتيجه گيري: عليرغم اين حقيقت که تراکم بيوآئروسل گزارش شده در مطالعه حاضر کمتر از ساير مطالعات صورت گرفته قبلي است، ولي همين مقدار نيز از مقادير پيشنهادي سازمان ACGIH بالاتر مي باشد.