* گروه مهندسى صنايع، دانشكده مهندسى صنايع و مكانيك، دانشگاه آزاد اسلامى قزوين
چکیده:
مقدمه: گزارش آماري سازمان تامين اجتماعي حاکي از آن است که در بين صنايع مختلف، صنعت ساختمان داراي بيشترين حوادث ناشي از کار مي باشد، به طوري که علاوه بر فراواني از شدت بالايي نيز برخوردار است. از طرفي در اين صنعت نيروي انساني زيادي شاغل مي باشند که صيانت از آنها توجه ويژه اي را مي طلبد. لذا ارزيابي ريسک ايمني در صنعت فوق گام موثري در اين راستا مي باشد. در اين مطالعه با استفاده از روش تصميم گيري چند معياره خاکستري، روشي براي رتبه بندي ريسک هاي ايمني در شرايط عدم قطعيت و کم بودن تعداد نمونه ها ارايه گرديده است.
روش کار: در اين تحقيق ابتدا عوامل موثر در بروز مخاطرات صنعت ساختمان شناسايي، سپس معيارهايي مناسب جهت رتبه بندي ريسک هاي موجود تعيين و مساله در قالب يک تصميم گيري چند معياره تعريف شده است. براي وزن دهي معيارها و ارزيابي گزينه ها از نظر هر يک از معيارها از اعداد خاکستري استفاده شده است. آنگاه مساله با به کارگيري رابطه درجه امکان خاکستري حل شده است.
يافته ها: نتايج به دست آمده نشان مي دهد که روش تصميم گيري چند معياره خاکستري در وضعيت کم بودن تعداد نمونه ها، نسبت به ساير روش هاي MCDM (تصميم گيري چند معياره) ابزاري مفيد و موثر در رتبه بندي مخاطرات مي باشد.
نتيجه گيري: روش پيشنهادي به دليل محاسبات ساده و عدم نياز به تعريف تابع عضويت روشي است که در شرايط غير قطعي و کم بودن تعداد نمونه ها نسبت به روش فازي و آمار و احتمال ارجحيت دارد.