يک تيم تحقيقات کانادايي موفق به ارائه فناوري شده‌ است که با استفاده از آن مي‌توان 20 نوع تست ژنتيکي مختلف را انجام داد. دستگاهي که اين تيم تحقيقاتي ساخته، به اندازه يک تمبر پستي است.

به گزارش سرويس فناوري ايسنا، فناوري «دومينو» با استفاده از يک تراشه پلاستيکي قادر است 20 نوع تست ژنتيکي را روي يک قطره خون انجام دهد. شايد از ظاهر آن نتوان قضاوت کرد، اما اين تراشه مربعي شکل که در دانشگاه آلبرتا ساخته شده، قادر است تست‌هاي ژنتيکي به اندازه يک آزمايشگاه مدرن انجام دهد.

هسته اين تراشه از جنس پلاستيک بوده که با استفاده از فناوري نانو ساخته مي‌شود، اين فناوري قادر است نشان دهد که آيا بيمار نسبت به داروهاي ضد سرطان مقاوم هست يا خير، همچنين مي‌تواند مشخص کند که بيمار مبتلا به مالاريا هست يا خير. چنين فناوري قادر است انقلابي در مراقبت‌هاي پزشکي ايجاد کند.

«جيسون آکر» استاديار آزمايشگاه پزشکي و پاتولوژي در مرکز «يو او اي» مي‌گويد: ما دستگاهي ارائه کرده‌ايم که مي‌تواند جايگزين تجهيزاتي چند ميليون دلاري شود، اين دستگاه هزينه توليد بسيار کمي داشته، به‌ طوري که با چند پني مي‌توان آن را ساخت. از مزيت‌هاي ديگر اين دستگاه، قابليت حمل آن است که مي‌توان آن را به هر کجايي برد. اين چيزي است که نقطه عطف اين فناوري به حساب مي‌آيد.

اين فناوري که به «دومينو» موسوم است، از واکنش زنجيره‌اي پليمراز استفاده مي‌کند تا توالي دي‌ان‌اي را شناسايي و تکثير کند؛ اين در حالي است که ابعاد اين تراشه به اندازه يک تمبر پستي است. تراشه ساخته شده در اين پروژه شامل 20 بخش مجزا است که هر يک قادر است توالي دي‌ان‌اي را در يک قطره خون شناسايي کند.

هر بخش تراشه داراي تست ژنتيک خاص خود بوده و نه تنها مي‌توان بيماري نظير مالاريا را با آن شناسايي کرد، بلکه نوع مالاريا را نيز مشخص کرده و با استفاده از تست دي‌ان‌اي مشخص مي‌کند که آيا بيمار نسبت به داروي ضد مالاريا مقاوم است يا خير. اين فرايند تنها يک ساعت طول مي‌کشد؛ بنابراين تعداد بسياري از افراد در بازه زماني کوتاه مدت مي‌توانند مورد معاينه قرار گيرند.

«دومينو» توسط يک تيم تحقيقاتي به رهبري «ليندا پيلارسکي» انجام شده است. در سال 2008 اين تيم تحقيقاتي پنج ميليون دلار براي دوره تحقيقاتي پنج ساله دريافت کردند. «پيلارسکي» علاقه‌مند تحقيق روي تشخيص بيماري سرطان سينه است.